Banner image

Droomhuis bouwen met een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

Je wilt je eigen droomhuis laten bouwen. Hiervoor heb je minimaal een stuk grond nodig waarop je mag bouwen en een aannemer die het uitvoert. En vaak ook een architect en andere (bouw)adviseurs. Bij het bouwen van een droomhuis komt heel wat kijken, maar is ook heel leuk om te doen!

Wist je dat het mogelijk is om samen met anderen je droomhuis te realiseren? Dan spreken we van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, afgekort CPO.


Wat is CPO?

CPO is een vorm van projectontwikkeling waarbij je met je toekomstige buren binnen een nieuwbouwproject je eigen huis laat bouwen. Zo kies je gezamenlijk een architect, koop je (in eerste instantie) gezamenlijk een stuk grond of een gebouw en kies je gezamenlijk een aannemer. Je bent eigenlijk zelf de projectontwikkelaar.


Voordelen van CPO

Bij een CPO heb je veel invloed op hoe jouw droomhuis eruit komt te zien en om je wensen rondom verduurzaming uit te laten komen. Daarnaast is een voordeel van CPO dat je er dus niet alleen voor staat. Ook kun je samen met anderen bepalen hoe de huizen en gezamenlijke gedeeltes eruit komen te zien. En doordat bouwmaterialen collectief worden ingekocht, kan dit een financieel voordeel opleveren. Vaak bouw je ook met gelijkgestemden, bijvoorbeeld met een sociaal-maatschappelijke of ideële inslag.

 

 


Nadelen van CPO

Doordat er meer meningen en belangen zijn, kost het soms meer tijd om beslissingen te nemen. Een CPO-traject van meer dan tweeënhalf jaar komt dan ook echt voor. Een goede verstandhouding tussen de deelnemers is van groot belang. Je beslist soms samen om bijvoorbeeld een ander bouwmateriaal te kiezen. Dat kunnen bouwmaterialen zijn waar jij geen voorkeur voor hebt. Daar moet je mee om kunnen gaan. Houd er ook rekening mee dat je in het voortraject al aanloopkosten moet maken. Denk aan kosten voor het samenwerken met een bouwbegeleider, architect of aannemer en voor het aanvragen van de omgevingsvergunning. Deze kosten betaal je vooraf en met eigen geld.


CPO en hypotheek: een aantal aandachtspunten

Bij Woonnu kun je een hypotheek aanvragen voor een huis die je op basis van CPO bouwt. Daarbij is het belangrijk dat er een individuele aanneemovereenkomst is met één aannemer en dat de grond die je koopt voordat de hypotheekakte passeert verdeeld is onder de deelnemers. Woonnu verstrekt namelijk een hypotheek per huis en niet per CPO-project. Hoewel veel keuzes gezamenlijk worden gemaakt, geldt dit niet voor de hypotheek. De financiering kan ook per huis verschillen.


Het is van belang dat je alleen aansprakelijk bent voor jouw deel in de CPO. Als er gezamenlijke kosten zijn gemaakt, dan mag je niet aangesproken worden op het totaal van de kosten. De voorwaarde over beperkte aansprakelijkheid moet zijn opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst (dit wordt ook wel lidmaatschaps- of deelnameovereenkomst genoemd).


Als de grond wordt gekocht van de CPO kun je niet financieel verantwoordelijk gesteld worden als er in het project huizen nog niet zijn verkocht. Deze voorwaarde wordt opgenomen in de koopakte. Dit noemen we een achtervangsconstructie.


Ten slotte zijn er nog enkele zaken nodig voor de hypotheek die gebruikelijk zijn bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Zoals een omgevingsvergunning, een afbouwgarantie en documenten die betrekking hebben op jouw financiële situatie.