16-05-2023
Droomhuis bouwen met een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
Je wilt je eigen droomhuis laten bouwen. Hiervoor heb je minimaal een stuk grond nodig waarop je mag bouwen en een aannemer die het uitvoert. En vaak ook een architect en andere (bouw)adviseurs. Bij het bouwen van een droomhuis komt heel wat kijken, maar is ook heel leuk om te doen!
Wist je dat het mogelijk is om samen met anderen je droomhuis te realiseren? Dan spreken we van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, afgekort CPO.
Wat is CPO?
CPO is een vorm van projectontwikkeling waarbij je met je toekomstige buren binnen een nieuwbouwproject je eigen huis laat bouwen. Zo kies je gezamenlijk een architect, koop je (in eerste instantie) gezamenlijk een stuk grond of een gebouw en kies je gezamenlijk een aannemer. Je bent eigenlijk zelf de projectontwikkelaar.
Voordelen van CPO
Bij een CPO heb je veel invloed op hoe jouw droomhuis eruit komt te zien en om je wensen rondom verduurzaming uit te laten komen. Daarnaast is een voordeel van CPO dat je er dus niet alleen voor staat. Ook kun je samen met anderen bepalen hoe de huizen en gezamenlijke gedeeltes eruit komen te zien. En doordat bouwmaterialen collectief worden ingekocht, kan dit een financieel voordeel opleveren. Vaak bouw je ook met gelijkgestemden, bijvoorbeeld met een sociaal-maatschappelijke of ideële inslag.
Nadelen van CPO
Doordat er meer meningen en belangen zijn, kost het soms meer tijd om beslissingen te nemen. Een CPO-traject van meer dan tweeënhalf jaar komt dan ook echt voor. Een goede verstandhouding tussen de deelnemers is van groot belang. Je beslist soms samen om bijvoorbeeld een ander bouwmateriaal te kiezen. Dat kunnen bouwmaterialen zijn waar jij geen voorkeur voor hebt. Daar moet je mee om kunnen gaan. Houd er ook rekening mee dat je in het voortraject al aanloopkosten moet maken. Denk aan kosten voor het samenwerken met een bouwbegeleider, architect of aannemer en voor het aanvragen van de omgevingsvergunning. Deze kosten betaal je vooraf en met eigen geld.
CPO en hypotheek: een aantal aandachtspunten
Bij Woonnu kun je een hypotheek aanvragen voor een huis die je op basis van CPO bouwt. Daarbij is het belangrijk dat er een individuele aanneemovereenkomst is met één aannemer en dat de grond die je koopt voordat de hypotheekakte passeert verdeeld is onder de deelnemers. Woonnu verstrekt namelijk een hypotheek per huis en niet per CPO-project. Hoewel veel keuzes gezamenlijk worden gemaakt, geldt dit niet voor de hypotheek. De financiering kan ook per huis verschillen.
Het is van belang dat je alleen aansprakelijk bent voor jouw deel in de CPO. Als er gezamenlijke kosten zijn gemaakt, dan mag je niet aangesproken worden op het totaal van de kosten. De voorwaarde over beperkte aansprakelijkheid moet zijn opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst (dit wordt ook wel lidmaatschaps- of deelnameovereenkomst genoemd).
Als de grond wordt gekocht van de CPO kun je niet financieel verantwoordelijk gesteld worden als er in het project huizen nog niet zijn verkocht. Deze voorwaarde wordt opgenomen in de koopakte. Dit noemen we een achtervangsconstructie.
Ten slotte zijn er nog enkele zaken nodig voor de hypotheek die gebruikelijk zijn bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Zoals een omgevingsvergunning, een afbouwgarantie en documenten die betrekking hebben op jouw financiële situatie.
Hypotheekaanvraag op het juiste moment
Omdat het lang kan duren voordat er gestart wordt met de bouw van huizen in een CPO-project, is het van belang dat je hypotheekadviseur de aanvraag voor de hypotheek op het juiste moment indient. Als een aanvraag te vroeg wordt ingediend, kan het gebeuren dat de termijn van het rente- of hypotheekaanbod verloopt voordat je de hypotheekakte bij de notaris kunt laten passeren. Dat kan tot extra kosten leiden en -bij een stijgende hypotheekrente- tot hogere maandlasten. Je hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.
CPO zorgt voor unieke huizen
Het bouwen van een huis met een CPO is geen eenvoudig proces. Maar ook het individueel bouwen van je eigen huis vergt veel organisatie en afstemming. Het bouwen met een CPO zorgt ervoor dat je veel invloed hebt op het bouwen van je duurzame droomhuis. Vaak is de uitstraling van een CPO-traject daarom uniek. Onze tip: heb geduld en verzamel kundige adviseurs om je heen. Zowel voor het huis dat je laat bouwen, als voor de hypotheek die daar bij hoort.
Wellicht ook interessant
Afbouw salderingsregeling bij zonnepanelen
Met het oog op een groenere toekomst hebben veel Nederlanders de overstap naar zonnepanelen gemaakt. Maar hoe beïnvloedt de afbouw van de salderingsregeling eigenlijk de keuze voor zonnepanelen?
Laten we dat eens nader bekijken!
Warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt door de warmtepomp gebruikt om het water in je radiatoren en/of vloerverwarming te verwarmen. Hierdoor bespaar je enorm op gas.
Het is belangrijk om te besparen op gas aangezien de brandstoffen opraken en de verwachting is dat de gasprijs steeds hoger wordt. Daarnaast moet heel Nederland in 2050 van het gas af. Het is dus goed om je daarop voor te bereiden. Zodoende zullen de traditionele cv-ketels stap voor stap uit de Nederlandse huishoudens verdwijnen.
Jaren '30 huis verbouwen tot droomhuis
Suzanne heeft samen met haar partner haar droomhuis gevonden. Toen ze het huis kochten, wist ze meteen dat ze het gigantisch moesten verbouwen. Hun doel was om het huis te verduurzamen en naar nul op de meter te gaan.