Banner image

Nul-op-de-meter versus energieneutraal: regels en bewijslast

Steeds meer mensen wonen in een energieneutrale of zelfs nul-op-de-meter woning. Dit biedt een hoger wooncomfort, een betere leefomgeving én lagere energierekening. Om verduurzamen mee te kunnen nemen in de financiering van het huis, is het belangrijk dat je weet wat de regels zijn. Maar hoe toon je aan dat er aan de voorwaarden van een nul-op-de-meter woning voldaan wordt? Rogier Hoekema, senior productmanager bij Woonnu, neemt je mee in de regels en bewijslast.


Gebouwgebonden en gebruikersgebonden energiegebruik

Voordat we het onderscheid kunnen maken tussen een nul-op-de-meter woning en een energieneutraal huis, is het belangrijk het onderscheid te weten tussen gebouwgebonden (huis) en gebruikersgebonden (huishouden) energiegebruik. Gebouwgebonden energiegebruik is direct afhankelijk van hoe het huis is gebouwd en welke installaties aanwezig zijn om bijvoorbeeld het huis te verwarmen en ventileren. Gebruikersgebonden energiegebruik is het persoonsgebonden verbruik van apparaten in huis, zoals de wasmachine, koelkast en computer.

Nul-op-de-meter of energieneutraal?

Een nul-op-de-meter woning wekt zowel de gebouwgebonden als de gebruikersgebonden energie zelf op. Per jaar wordt er minstens net zoveel gebouwgebonden energie opgewekt als nodig is bij een normaal leefpatroon. En er dient minimaal de volgende aanvullende capaciteit te zijn om de gebruikersgebonden energie op te wekken:

• 3.150 kWh in geval van een vrijstaande of half vrijstaande huis, of
• 2.700 kWh voor een rijtjeshuis, of
• 1.780 kWh als het een appartement betreft.

Een energieneutrale woning wekt alleen de gebouwgebonden energie zelf op.


Hogere leencapaciteit voor energiezuinige huizen

Voor energiezuinige huizen geldt onder voorwaarden, bijvoorbeeld een toetsinkomen van minimaal € 33.000,-, een hogere leencapaciteit. NHG geeft in hun factsheet een goed overzicht van de leencapaciteit en de voorwaarden voor de financieringslast die gesteld worden aan de energiebesparende voorzieningen. Woonnu volgt wat betreft dit onderwerp het NHG-beleid, ook voor niet-NHG woningen. Zie het plaatje hiernaast om je een indruk te geven van de factsheet.


Voor energieneutrale woningen geldt dat € 15.000,- buiten beschouwing mag worden gelaten bij de berekening van de financieringslast, als door een gecertificeerd energieadviseur een energie-index of EPC (energieprestatiecoëfficiënt) ≤ 0 is afgegeven. Of met een maximaal primair fossiel energiegebruik lager of gelijk aan 0 kWh/m2 per jaar.


Bij een nul-op-de-meter-woning mag € 25.000,- buiten beschouwing worden gelaten. Voor de woning moet wel een energieprestatiegarantie zijn afgegeven voor een periode van ten minste tien jaar. En naast een gebouwgebonden energieverbruik dat lager dan of gelijk is aan nul, moet er sprake zijn van opwekking voor gebruikersgebonden energieverbruik.

Het aantal kWh voor gebruikersgebonden energieverbruik is verschillend per woningsoort. Een energieprestatiegarantie wordt gegeven door ondernemingen die ook waarborgcertificaten verstrekken voor de afbouw van de woning. Zie hiervoor www.garantiewoning.nl.

BENG vervangt de EPC-norm

Sinds 1 januari 2021 moeten alle nieuwbouw woningen voldoen aan de BENG-eisen. BENG staat voor ‘Bijna Energie Neutraal Gebouw’ en vervangt de EPC-norm. Om aan de BENG-norm te voldoen wordt de energieprestatie bepaald aan de hand van 3 afzonderlijk te behalen eisen:

  • de maximale energiebehoefte van een huis
  • het maximale primair fossiel energieverbruik
  • het minimale aandeel hernieuwbare energie.

Meer hierover lees je hier. De EPC zien we nog wel terug in de Tijdelijke Regeling Hypothecaire Krediet van 2021. Maar dan uitsluitend als de EPC is afgegeven vóór 1 januari 2021. Bij de aankoop van een huis met een EPC van ten hoogste 0,6 kan een bedrag van € 9.000,- buiten beschouwing worden gelaten bij het vaststellen van de financieringslast. Hiervoor geldt een energielabel van ten minste A+++, afgegeven na 1 januari 2021. En dat zijn nieuwbouw woningen die voldoen aan de BENG-eisen.

Factsheet links: bron NHG 


Hoe toon je nul-op-de-meter en energieneutraal aan?

De hoogte van de (toets)rente is relevant voor de leencapaciteit.

Om in aanmerking te komen voor een hogere leencapaciteit voor een nul-op-de-meterwoning:

  • moet er zowel sprake zijn van gebouwgebonden als gebuikersgebonden energieopwekking.
  • bij een bestaand huis ontvangen wij graag een Energie-Indexrapport van een EPA-/NOM-adviseur, waaruit blijkt dat er sprake is van een nul-op-de-meterwoning.
  • bij een nieuwbouwwoning ontvangen wij graag een energieprestatiecertificaat dat is afgegeven door een onafhankelijke energieadviseur die voldoet aan het keurmerk van de Stichting Garantiewoning. Dit zijn SWK, Woningborg en Stichting Bouwgarant.

 

 


Rentekorting voor nul-op-de-meter én energieneutraal

Bij Woonnu vinden we dat duurzaam wonen voor iedereen haalbaar en betaalbaar moet zijn. Daarom belonen we verduurzamen van het huis met rentekorting vanaf energielabel B. Met energielabel A ontvang je 0,20% korting en voor woningen met energielabel A++++ betaal je zelfs 0,25% minder rente. Woningen die energieneutraal zijn en nul-op-de-meter woningen hebben energielabel A++++. 

Ben je adviseur, wil je onze productkenmerken goed uitleggen aan je klant, maar heb je nog vragen? Bekijk dan de acceptatiegids, productkaart, algemene voorwaarden en veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op. Mijn collega’s Claudia van der Horst, David van de Meent en Jeroen Strumpel helpen je graag verder!

 

De toekomst is nu.
Daarom nu. Woonnu.

Rogier Hoekema
Sr. Productmanager Woonnu