Banner image

Verduurzamen in adviesgesprek: hoe helpt je adviessoftware?

Wij vinden het leuk dat steeds meer adviseurs verduurzamen bespreken met hun klanten. Maar is het altijd wel even gemakkelijk om dit te bespreken? En hoe zichtbaar is bijvoorbeeld de rentekorting in advies software die adviseurs gebruiken? Wij vroegen het Dirk Hoogeterp, adviseur bij de Hypotheekshop in Alkmaar.


Waarom verduurzamen bespreken

Dirk wil het beste voor zijn klanten. Hij kijkt naar het besteedbaar inkomen en de werkelijke (toekomstige) lasten. Zijn focus ligt daarom op totale woonlasten, waarbij hij ook energielasten meeneemt. “Ik vind het heel normaal om verduurzamen te bespreken met mijn klanten. En dat verduurzamen ook het wooncomfort zal verhogen, dat is voor klanten vaak een verrassend extra voordeel”.


Bespreek verduurzamen eenvoudig en snel

Verduurzamen komt vrijwel altijd ter tafel wanneer er gesproken wordt over verbouwen. Dirk legt uit: "Door de besparing wordt de verbouwing gefinancierd. 90 euro per maand over de gehele looptijd is al snel 30.000 euro. Het draait om bewustwording. Consumenten denken vaak dat verduurzamen duur is."

 

Dirk werkt in 3 stappen:

  • Stap 1: Het huidige energielabel achterhalen "Daarvoor gebruik ik de tool Faster Forward via Elements."
  • Stap 2: Verduurzamingsmogelijkheden in kaart brengen. Dat kan via Elements of de verduurzamingscheck van Woonnu. Die geeft inzicht in de mogelijkheden om te verduurzamen, de bijbehorende investering én de terugverdientijd.
  • Stap 3: Scenario’s opstellen; verduurzamen vs. niet-verduurzamen vergelijken en inzichtelijk maken.

 


Verduurzamen: maak het voordeel voor je klant inzichtelijk

Dirk kan in zijn adviessoftware (Figlo) filteren op energielabel. Dan komt ook automatisch de rentekorting in beeld. Handig als je daarvan niet op de hoogte bent. Vervolgens zet hij scenario’s naast elkaar. Zo laat hij zijn klant de totale verschillen zien. Hij kijkt dus ook naar een toekomstig label. Scenario 1 is dan bijvoorbeeld het huis met huidig energielabel C. Dit zet hij af tegen scenario 2 waarin een klant het huis verduurzaamd naar label A en de rentekorting én de energiebesparing die daarbij kunnen horen.


Rentekorting met energielabel: duidelijk zichtbaar in de software

Het uitdraaien van scenario’s kost altijd even tijd, maar wat het snel inzichtelijk maakt, is het verschil in rentekosten per label. Slechts in een paar muisklikken, zoals je ziet in onderstaande clip.


Praktische tips om verduurzamen mee te nemen

  • Veel software leest de rente uit input van Moneyview. Dan wordt de rentekorting dus niet meegenomen. Gebruik de filteroptie in je (Figlo) software om het daadwerkelijke rentepercentage voor je klant te zien, want dat kan dus afwijken, in het voordeel van je klant.
  • Focus niet alleen op aanvangsrente. Focus op looptijdrente. En in het geval van een labelsprong zijn hier dus nog meer voordelen te behalen voor je klant.
  • In de huidige markt zijn veel oversluiters en klanten die willen verhogen voor een verbouwing. Bij hen is het haakje naar verduurzamen gemakkelijk gelegd. Neem een EBV op, dan wordt het concreter en komt het ook in de taxatie naar voren.
  • Dirk neemt dan vaak standaard 9000 euro mee. In de adviessoftware is dit een optioneel vinkje, zo kun je het dus ook met je klant bespreken.

"Verduurzamen meenemen in je hypotheekadvies. Dát is de toekomst voor ons als adviseurs" volgens Dirk. Doe het in het belang van je klant, doe het voor het milieu, maar doe het ook voor jezelf om relevant te blijven. Hij merkt echt dat de klant het als toegevoegde waarde ziet en het gemakkelijk bespreekbaar wordt op het moment dat het over verbouwen gaat. En met de Figlo software is het ook nog eens gemakkelijk om snel het rentevoordeel van verduurzamen aan je klant te laten zien.

 

Heb jij nog vragen, stel ze gerust via sales@woonnu.nl.