Banner image

Vernieuwd energielabel, de feiten op een rij

Nederland heeft zich aan het Klimaatakkoord gecommitteerd. Dat betekent dat we actief meewerken om de opwarming van de aarde tegen te gaan. En dus de CO₂-uitstoot de komende jaren drastisch te beperken. We willen en moeten duurzamer gaan leven. Ook onze huizen moeten energiezuiniger worden.

Omdat elk huis anders is, gebruiken we het energielabelsysteem om aan te geven hoe duurzaam een huis is. Zo wil de overheid eigenaren informeren over de energiezuinigheid én stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen. Daarom is een definitief energielabel verplicht bij nieuwbouw en bij aan- en verkoop van een bestaand huis. Maar is het vernieuwde energielabel, dat 1 januari 2021 is ingegaan, voor jouw klant nu een voordeel of nadeel?


Waarom en hoe wordt het energielabel vernieuwd?

Op dit moment gebruiken we in Nederland verschillende manieren om de energieprestatie van bestaande bouw, nieuwbouw en utiliteitsbouw vast te stellen. Dit blijkt inmiddels te complex, onvoldoende transparant en voldoet niet aan de Europese richtlijnen. Tijd voor een robuuster uniform systeem waarmee Nederland meteen aansluit op de Europese richtlijnen.

Energieadviseur bepaalt energielabel met bezoek aan huis
Om te kunnen werken met deze methode, is extra informatie over het huis nodig dat (vooralsnog) niet op afstand kan worden verkregen. Daarom komt een vakbekwaam energieadviseur bij je klant thuis en neemt tijdens het bezoek, dat gemiddeld 1 tot 2 uur duurt, relevante kenmerken op van het huis. Denk hierbij aan de afmetingen, aangebrachte isolatie, type cv-ketel en verduurzamingsmaatregelen die al zijn doorgevoerd. De adviseur berekent op basis hiervan de hoeveelheid energie die nodig is om het huis te verwarmen, ventileren, koelen en van warm water te voorzien. Op deze manier wordt het energielabel nauwkeuriger en kan de energieadviseur de verduurzamingsmogelijkheden afgestemd op het huis aanbieden. Deze verduurzamingsverbeteringen komen ook op het energielabel te staan.

Vernieuwd energielabel: voordeel of nadeel?
Als je de kenmerken van het nieuwe energielabel vergelijkt met het oude energielabel dan zien wij meer voordelen dan nadelen voor je klant. Allereerst geeft het vernieuwde energielabel een beter en betrouwbaarder beeld van de energieprestatie van het huis. Dit is te danken aan de uniforme energieprestatie indicator en een uitgebreidere bepaling door de energieadviseur aan huis. Hierdoor wordt de prijs wel aanzienlijk hoger. Daarnaast bieden de voorgestelde verduurzamingsmogelijkheden je klant een leidraad om het wooncomfort te verhogen en een besparing van de energiekosten te realiseren. Een overzicht van alle voordelen vind je in deze infographic van het RVO.


Verduurzamingsmogelijkheden…mooi haakje

Deze verduurzamingsmogelijkheden bieden inzicht in de beste manier om de energieprestatie van het huis te verbeteren. Een mooi haakje voor jou als adviseur om verduurzamen bespreekbaar te maken met je klant. Op die manier weet je klant, bij aankoop van een huis met een vernieuwd energielabel, tijdens het adviesgesprek welke verbeteringen het beste doorgevoerd kunnen worden. En of hij deze maatregelen mee wil en kan financieren in de hypotheek. Heeft je klant bij aankoop nog een oud energielabel zonder verbetersuggesties? Onze online verduurzamingscheck geeft in 3 minuten een indicatie van de verduurzamingsmogelijkheden van het huis.

 


Meer zekerheid voor je klant met het gratis op-maat-gemaakt verduurzamingsrapport!

Eefje Seijsener, senior marketeer bij Woonnu, legt uit: Wil je klant na deze indicatie meer zekerheid? Dan biedt onze onafhankelijke verduurzamingspartner Susteen als laatste stap in de verduurzamingscheck een op-maat-gemaakt verduurzamingsrapport aan. Met garantie op het te behalen energielabel en de bijbehorende investeringskosten. Een energieadviseur brengt hiervoor een bezoek aan huis.

Dit biedt zekerheid voor je klant vóórdat je een offerte voor hem bij ons aanvraagt. Een goed alternatief dus bij aankoop met een oud energielabel. Susteen kan de verduurzamingsmaatregelen ook uitvoeren en biedt hulp bij het aanvragen van subsidies. Je klant krijgt dan, vooralsnog gratis, een op-maat-gemaakt verduurzamingsrapport én een nieuw energielabel na het verduurzamen!’


Hoe werkt het vernieuwde energielabel?

NTA 8800

Sinds 1 januari 2021 geldt een vernieuwd energielabel met één uitgebreidere en meer betrouwbare methode om de energieprestatie van alle gebouwen te bepalen, NTA 8800:

 • Energieprestatie indicator: primair fossiel energiegebruik
 • Uitgedrukt in: kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m² per jaar)

Voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw

Het vernieuwde energielabel is gebaseerd op de Europese CEN-normen en is geschikt voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw. Op basis van kenmerken van het huis, zoals de aanwezige isolatie en installaties, wordt de energieprestatie berekend.

Energieprestatie indicatoren

Hierbij scoort het huis op de volgende samenhangende indicatoren van de energieprestatie:

 • de warmtebehoefte: hoeveelheid energie nodig voor een comfortabel binnenklimaat, uitgedrukt in kWh/m² per jaar
 • het primair fossiel energiegebruik in kWh/m² per jaar: indicatie van hoe goed installaties presteren in huis, zoals de verwarming
 • het aandeel hernieuwbare energie: hoeveel procent van de energie komt van natuurlijke bronnen zoals wind en zon
 • het risico op te hoge binnentemperaturen in de zomermaanden, aangegeven met de TOjuli-indicator met 1,20 als grenswaarde per 1 januari 2021

Vernieuwde energielabel vs. oude Vereenvoudigd Energielabel (VEL)

Het vernieuwde energielabel maakt net als het oude label gebruik van de lettercategorie A t/m G. Om zeer energiezuinige huizen te kunnen waarderen, wordt deze klasse vanaf 1 januari uitgebreid met A+++ en A++++ (en A+++++ voor utiliteitsgebouwen). Bij de nieuwe indeling van de labelklassen houdt ongeveer 90% van de huizen dezelfde klasse. Circa 10% zal hooguit één labelklasse verschillen. Het vernieuwde energielabel is - net als het oude label - na registratie 10 jaar geldig. Labels die vóór 1 januari 2021 zijn geregistreerd, blijven dus gewoon 10 jaar geldig.

Door deze uitgebreidere manier van het energielabel bepalen wordt de prijs van het energielabel aanzienlijk hoger. De exacte prijs wordt bepaald door de energieadviseur en hangt onder andere af van het type huis, de beschikbare documentatie en de tijd die de energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van het huis te verzamelen en verwerken.


Hoe gaat Woonnu om met het oude en vernieuwde energielabel?

 • Voor bestaande klanten verandert er niets. Dus het rentepercentage, de looptijd, de rentekorting van de hypotheek en de geldigheid van het energielabel dat is ingediend bij de aanvraag van de hypotheek blijven onveranderd.
 • Voor nieuwe klanten geldt dat we alle definitieve energielabels accepteren bij de hypotheekaanvraag. Dus zowel de oude (mits geldig) als de vernieuwde.
 • Binnen labelklasse A hanteert Woonnu één tarief. We maken geen onderscheid tussen A+, A++, A+++ en A++++ labels.
 • Ook met het vernieuwde energielabel komt je klant in aanmerking voor de rentekorting, behorende bij het label: 0,10% voor label B, 0,20% voor label A en 0,25% voor nul-op-de-meter woningen.
 • Gaat je klant het huis verduurzamen en is er sprake van een labelsprong? Dan moet hij een nieuw energielabel aanvragen, volgens de nieuwe richtlijnen. Deze kan hij bij ons per e-mail indienen om in aanmerking te komen voor de rentekorting die hoort bij het nieuwe energielabel. En heeft hij de verduurzamingsmaatregelen via Susteen uitgevoerd? Dan is het nieuwe energielabel vooralsnog gratis! 

Het vernieuwde energielabel met de aangegeven verduurzamingsmogelijkheden biedt een uitstekend haakje om verduurzamen bespreekbaar te maken met je klant. Wij helpen je graag met een verduurzamingscheck en verduurzamingsrapport op maat. Heb je nog vragen? Meer informatie over het energielabel voor woningen vind je bij onze veelgestelde vragen of bij die van het RVO.

De toekomst is nu.
Daarom nu. Woonnu.