Waarom en hoe wordt het energielabel vernieuwd?
Op dit moment gebruiken we in Nederland verschillende manieren om de energieprestatie van bestaande bouw, nieuwbouw en utiliteitsbouw vast te stellen. Dit blijkt inmiddels te complex, onvoldoende transparant en voldoet niet aan de Europese richtlijnen. Tijd voor een robuuster uniform systeem waarmee Nederland meteen aansluit op de Europese richtlijnen.
Energieadviseur bepaalt energielabel met bezoek aan huis
Om te kunnen werken met deze methode, is extra informatie over het huis nodig dat (vooralsnog) niet op afstand kan worden verkregen. Daarom komt een vakbekwaam energieadviseur bij je klant thuis en neemt tijdens het bezoek, dat gemiddeld 1 tot 2 uur duurt, relevante kenmerken op van het huis. Denk hierbij aan de afmetingen, aangebrachte isolatie, type cv-ketel en verduurzamingsmaatregelen die al zijn doorgevoerd. De adviseur berekent op basis hiervan de hoeveelheid energie die nodig is om het huis te verwarmen, ventileren, koelen en van warm water te voorzien. Op deze manier wordt het energielabel nauwkeuriger en kan de energieadviseur de verduurzamingsmogelijkheden afgestemd op het huis aanbieden. Deze verduurzamingsverbeteringen komen ook op het energielabel te staan.
Vernieuwd energielabel: voordeel of nadeel?
Als je de kenmerken van het nieuwe energielabel vergelijkt met het oude energielabel dan zien wij meer voordelen dan nadelen voor je klant. Allereerst geeft het vernieuwde energielabel een beter en betrouwbaarder beeld van de energieprestatie van het huis. Dit is te danken aan de uniforme energieprestatie indicator en een uitgebreidere bepaling door de energieadviseur aan huis. Hierdoor wordt de prijs wel aanzienlijk hoger. Daarnaast bieden de voorgestelde verduurzamingsmogelijkheden je klant een leidraad om het wooncomfort te verhogen en een besparing van de energiekosten te realiseren. Een overzicht van alle voordelen vind je in deze infographic van het RVO.