Douche warmteterugwinning

Douche warmteterugwinning (douche-wtw) haalt warmte uit wegstromend douchewater en gebruikt die om koud leidingwater voor te verwarmen. Daardoor is er minder energie nodig om het water verder op te warmen naar de douchetemperatuur. Het voorverwarmde water gaat naar de mengkraan van de douche en/of naar de combiketel of boiler.

 

De warmtewisselaar die voor dit proces nodig is komt in de afvoerpijp, douchebak of vloer van je inloopdouche. Let op: om de douche-wtw in te bouwen is een kleine verbouwing nodig. 

 

Hoe werkt een douche-wtw?

De warmtewinning gebeurt met een warmtewisselaar. Warm en koud water stromen daar doorheen, gescheiden van elkaar en in tegengestelde richting. Het koude water stroomt dus langs het warme water en kan daarvan veel warmte opnemen. De warmtewisselaar is zo gemaakt dat het wegstromende water niet mengt met het vers aangevoerde water.

 

Wat levert douche-wtw op?

Omdat er minder koud water verwarmt hoeft te worden voor een douchebeurt, zullen je energiekosten afnemen. Het duurt even voordat een douche-wtw ‘opgewarmd’ is. Na ongeveer 3 minuten is het koude water dat naar de ketel of kraan gaat voorverwarmd door het wegstromende water. Vanaf dat moment bespaar je op gas of stroom voor het opwarmen van water. Een douche-wtw verkleint de klimaatimpact voor het verwarmen van water, of je nou een combiketel hebt of een elektrische boiler. De ketel, boiler of warmtepomp hoeft immers minder hard te werken als het water dat verwarmd moet worden, al een beetje op temperatuur is.