zwemmen

Explosie aan zwembaden kent ook zo zijn keerzijde

Inmiddels hebben we al heel wat dagen van zomers weer mogen genieten. Op dit soort dagen vinden we het heerlijk om verkoeling te zoeken in het water, op het strand of in een zwembad. De trend van 2019 lijkt nu al het aanschaffen van een eigen opzetbadje in de tuin als we de NOS mogen geloven. De post kan de gewone bestellingen amper aan omdat er tussen de normale postpakketten nu ineens ook heel veel tafels en zwembaden zitten. Iedereen lijkt tegenwoordig een eigen badje te willen, superleuk maar het brengt ook een keerzijde met zich mee…

De schimmel huist er namelijk graag in, dat water. Er is geen omgeving waar het zich zo thuis voelt als daar. Dit heeft natuurlijk niet alleen met het water zelf te maken maar ook de temperatuur. De combinatie van stilstaand water en een warm klimaat zijn de ideale leefomgeving van de schimmel. Het beroemde zwemmers eczeem ligt dan op de loer. Het venijnige hier aan dit eczeem is dat deze heel besmettelijk is. Via het water wordt het makkelijk overgedragen aan anderen. Wat kun je hier aan doen? We geven je wat tips!

Zo houd je je zwembadwater in goede conditie

Zorg allereerst voor een goed grond- en/of afdekzeil hierdoor kan het zwembad(je) niet makkelijk beschadigen en blijft het grove vuil, zoals bladeren uit het zwemwater. 

Schimmels gedijen goed bij stilstaand water, daarom is het belangrijk dat het water in beweging blijft. Nu is het bij een klein opzetbadje natuurlijk wel even wat anders dan een groot zwembad van een paar kuub. Voor de kleine zwembaden volstaat over het algemeen een zwembad stofzuiger. In combinatie met wat chloortabletten zijn dergelijke badjes goed hygiënisch te houden. Wil je een alternatief voor chloortabletten? Je kunt ook een zoutwatersysteem gebruiken. 

Met de stofzuiger zijn de bodem en wanden goed schoon te maken en met de chloortabletten kunnen je ervoor zorgen dat de PH waarde van je water goed in balans is. Voor de grote zwembaden is een zwembadpomp echter wel noodzakelijk. De pomp zorgt door de stroming voor toevoer van zuurstof in het water. Daarnaast zit er in de pomp ook een zwembad filter die ervoor zorgt dat het water wordt gereinigd. Het wordt overigens aangeraden om het filter elke twee weken te vervangen.

Tot slot: Wat als je zwemmerseczeem hebt opgelopen?

Als je al zwemmers eczeem hebt dan is dit niet alleen vervelend maar ook erg besmettelijk. Het is daarom dan belangrijk dat je dit snel aanpakt. Op deze website kun je goede en betrouwbare informatie om de schimmel te bestrijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *