Nooit meer ongerust over je tiener dankzij een bewegingsmelder

Iedere ouder is bezorgd over hun kinderen, dat is heel normaal. Dat begint vanaf het moment dat er een kindje geboren wordt, dan volgt het kruipen, de eerste stapjes en verder… Tijdens de tienerjaren sluiten kinderen plotseling hun slaapkamerdeur, willen ze meer privacy hebben en beginnen ze buiten de wereld te verkennen. Als ouder heb je eindelijk meer tijd om andere zaken te ondernemen, maar je bent toch ongerust over jouw “kleine” schat. Met een bewegingsmelder kun je al een deel van jouw ongerustheid wegnemen, zonder inbreuk te maken op de ontwikkeling en zelfstandigheid van jouw tiener. Hoe dat werkt lees je op deze pagina.

Inbreker of tiener?

Een bewegingsmelder doet precies wat je zou verwachten; het is een apparaat dat beweging registreert en daar melding van maakt. Denk aan een hard geluidssignaal bij een alarmsysteem wanneer er een inbreker aan het raam staat te prutsen, maar het kan ook een stille melding op een smartphone zijn wanneer jouw tiener thuiskomt van school. Maar hoe weet een bewegingsmelder eigenlijk of het een inbreker of jouw eigen kind betreft?

Er zijn verschillende methoden om beweging te detecteren waarvan de weerkaatsing van infrarood golven de meest bekende is. Dit werkt niet met de bekende rode stralen uit de films, waar aantrekkelijke spionnen doorheen kunnen springen, echte bewegingsmelders detecteren beweging in de gehele ruimte. Maar niet alle bewegingen zijn hetzelfde, een kleine hond creëert een ander patroon dan een volwassen man. Sommige detectiesystemen kunnen hier rekening mee houden, ook bewegende objecten zoals auto’s en fietsen kunnen uitgesloten worden.

Toch is het verschil tussen een inbreker en een tiener niet zo groot voor een bewegingsmelder. Wanneer het systeem gekoppeld wordt aan een camera wordt het al een stuk duidelijker. Zodra er beweging geregistreerd wordt zal de camera actief worden. Hoewel er gezichtsherkenning via software mogelijk is, kun je hier (nog) niet blind op vertrouwen. Maar met een eenvoudige notificatie naar jouw smartphone kun je zelf even poolshoogte nemen.

Daarnaast zal bij een bewegingsmelder voor gezinsleden de registratie vaak binnen plaatsvinden, terwijl een ongenode gast vaak buiten de woning geregistreerd wordt. Wanneer je zowel binnen als buiten beschikt over een detectie systeem kun je per apparaat instellen welke vervolgacties gewenst zijn.

Slimme bewegingsmelder

Een losse bewegingsmelder is een goed begin, maar waarom zou je deze niet koppelen aan het thuisnetwerk wat je waarschijnlijk toch al in huis hebt? Met een “bridge” zoals de Somfy TaHoma kun je tientallen apparaten met elkaar laten communiceren zoals Philips Hue lampen, een Honeywell thermostaat of een Google Home luidspreker. Er zijn ook slimme bewegingsmelders die je in deze keten van apparaten kunt opnemen. Wanneer jouw tiener van school thuiskomt kun je automatisch de verwarming op de juiste temperatuur instellen, dan is die discussie alvast van de baan. Tijdens de donkere dagen is het ook veilig wanneer de verlichting direct aanspringt als jouw kind terugkomt van het sporten. Er zijn veel functies die niet alleen het wooncomfort verhogen, maar ook de woning veiliger maken.

Meer vrijheid, betere controle

Door slimme apparaten te koppelen aan de bewegingsmelder kun je tieners in huis meer vrijheid geven, terwijl je ze beter in de gaten kunt houden. Geen enkel kind houdt ervan wanneer ouders “politieagentje” spelen, en ouders hebben ook wel iets anders om te doen. Door slimme apparaten “onzichtbaar” te laten werken, en waar nodig notificaties door te sturen naar jouw smartphone maak je het leven voor alle gezinsleden een stuk aangenamer.

Privacy voor jouw kinderen

Hoewel je dat niet altijd zou zeggen, zijn tieners ook mensen. In deze leeftijd hebben ze juist veel ondersteuning nodig om de wereld om zich heen te leren begrijpen, maar ze hebben ook veel behoefte aan privacy. Met een bewegingsmelder kun je kinderen meer vrijheid geven met toch een onzichtbare afbakening voor extra veiligheid.

Maak duidelijke afspraken

Let op dat het gebruik van dit soort smart home apparatuur niet het gevoel geeft van “Big Brother” die altijd over de schouder heen kijkt. Leg uit wat er wordt geregistreerd, wanneer en vooral ook waarom. Bepaal tijden waarop de melding aan staat, maar ook wanneer er geen (stil) alarm afgaat. Je wilt immers discussie vermijden, daarnaast hebben tieners ook recht op privacy.

Durf jij de challenge aan?

Als je denkt dat kleuters vermoeiend zijn zal je merken hoe lastig tieners in huis kunnen zijn. Daar kunnen zij niets aan doen, maar de drempel van kind naar volwassene is niet alleen lastig voor een tiener maar ook zeker voor bezorgde ouders. Zorg dat jouw kroost veilig is, met de ruimte om zichzelf te leren kennen. Daar voelt iedereen zich beter bij!

Bron: https://shop.somfy.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *