Riool verstopt: wat nu?

Een van de grootste ergernissen voor veel woningbezitters, is een verstopt riool. Denk aan de verstopping van de afvoer onder het toilet, een verstopping van de afvoer onder uw douchebak in de badkamer, enzovoorts. Als gevolg van een verstopte afvoer zal er een nare stank in uw woning hangen. Deze stank is doorgaans dermate krachtig, dat het ventileren van een ruimte niet voldoende is om de stank te laten verdwijnen. Daarbij zal het steeds lastiger worden om sanitaire voorzieningen in huis te gebruiken, als de afvoer onder het sanitair verstopt begint te raken. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om het riool te ontstoppen. In dit artikel leggen we de mogelijkheden aan u voor!

Zelf een riool ontstoppen met verschillende hulpmiddelen

Wanneer uw riool verstopt zit, kunt u eerst zelf een poging wagen om deze te ontstoppen. Het ontstoppen van een riool doet u bijvoorbeeld door gebruik te maken van soda. Soda heeft een ontvettende werking, waardoor het restafval in de afvoer los zal raken van de afvoerwand. Het gebruik van soda werkt alleen bij een afvoerverstopping onder en gootsteen of wastafel. Nadat de soda in de afvoer gestrooid is, dient u dit enkele minuten in te laten trekken. Vervolgens kunt u de afvoer met kokend water doorspoelen, om het afval af te voeren naar de centrale riolering.

Naast het gebruik van soda kan ook een trekveer hulp bieden. De trekveer is een flexibele, lange veer, die door de afvoer geduwd kan worden. Door de veer heen en weer te bewegen, zal het afval in de afvoer los komen te zitten. Het doorspoelen van de afvoer zorgt dat het restafval naar de centrale riolering wordt geleid. Ook het gebruik van een traditionele plopper kan helpen. Chemische ontstoppingsmiddelen worden afgeraden! Deze middelen zijn bijzonder slecht voor het milieu en kunnen schadelijk zijn voor uw eigen gezondheid.

Hulp bij het ontstoppen van een riool          

Mocht de verstopping dermate ernstig zijn dat u deze niet zelf kunt oplossen, dan kunt u een ontstoppingsbedrijf inschakelen. Ontstoppingsbedrijven beschikken over verschillende hulpmiddelen om een verstopte afvoer voor u te herstellen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om de afvoer onder een hoge druk te doorspuiten. Ook kunnen zij een klein vegertje of een haakje gebruiken om het afval uit de verstopte afvoer te trekken.

Tip: laat de afvoer in huis zeker eens per twee of drie jaar preventief ontstoppen door een ontstoppingsbedrijf. De kans dat een beginnende verstopping uitgroeit tot een serieuze verstopping wordt zo bijzonder klein!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *