Ruimtelijk wonen in de stad? → Een dakkapel

Ruimtelijk wonen willen we allemaal wel. Helaas heeft niet iedereen die mogelijkheid. Voor wie toch op zoek is naar meer woonruimte, meer lichtinval en simpelweg meer woongenot is een dakkapel het overwegen waard! Dit levert al snel een complete extra slaapkamer op en is binnen een dag geregeld.

La casa de dakkapel

Gezinsuitbreiding, een kantoor aan huis starten of simpelweg ´uit je woning gegroeid´? Wat de reden ook is, feit is dat je meer ruimte nodig hebt. Dan kun je kiezen voor een grotere woning, nét buiten de stad, maar ook dat heeft zo zijn nadelen. Bovendien biedt de krapte op de woningmarkt geen breed speelveld. Een dakkapel kan in zo’n geval de oplossing zijn. Een uitbouw op het dak van je huis, waarmee je tientallen vierkante meters extra woonruimte pakt en die door de lichtinval heel ruimtelijk oogt.

Modellen

Wie aan een dakkapel denkt heeft al gauw het standaard plaatje van een kozijn met twee raampjes voor zich. Maar ze zijn er in vele soorten en maten. Zo kun je kiezen voor een dakkapel met een plat dak, met een schuin dak of voor het type nokverhoging. Deze laatste is geen uitbouw tegen je schuine dak aan, maar bovenop het dak. Letterlijk een verhoging van de nok van je huis.

Prefab dakkapel

Wie denkt dat het plaatsen van een dakkapel een hele verbouwing is, zal versteld staan. Dat gebeurt tegenwoordig simpel en snel: binnen 1 dag een dakkapel is de norm. Hoe dit gerealiseerd wordt? Door prefab te werken. Dit betekent dat al het voorwerk al in de werkplaats wordt gedaan bij de aannemer. Het enige dat bij jou thuis nog gedaan moet worden is het plaatsen. Dit gebeurt met een hoogwerker, waaraan jouw nieuwe slaapkamer bungelt.

Dakkapel van hout of van kunststof?

Net als de modelkeuze, is ook de materiaalkeuze belangrijk. Een dakkapel kan worden gebouwd van hout, van kunststof, zink of van riet. In de meeste gevallen wordt voor kunststof gekozen, vanwege het sterke en onderhoudsvriendelijke karakter. Een rieten dakkapel kan alleen op een rieten dak worden gemonteerd.

Subsidie

Voor een dakkapel kan in principe geen subsidie worden aangevraagd. Een uitzondering hierin is het glas. Kies je voor glas dat de isolatiewaarde van de dakkapel verbetert, oftewel: ga je voor duurzaam? Dan kun je via de gemeente één, of soms meerdere subsidies aanvragen.

Meer informatie over dakkapellen en de mogelijkheden? → Besteleendakkapel.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *