Vocht in huis

Vocht in huis? Dit doe je eraan!

Een probleem dat in veel huizen voorkomt maar bewoners vaak te laat door hebben is vocht in huis. Het is niet alleen vervelend als er vochtplekken ontstaan. Het kan ook nog eens heel schadelijk zijn voor uw gezondheid! Het komt in allerlei soorten voor in huis. Denk bijvoorbeeld aan vochtige muren en een vochtige kelder. Murprotec heeft jarenlange ervaring in vochtbestrijding en geeft u graag een aantal tips om zelf vochtproblemen tegen te gaan.

Vochtige muren

Vochtige muren is een veel voorkomend probleem. Dit kan veroorzaakt worden door oprekkend vocht of door condensatie.
Bij optrekkend vocht ontbreekt er meestal een waterkerende laag in de fundering of metselwerk. Oudere huizen hebben hier vaak last van. Een oplossing voor optrekkend vocht kan zijn om zo’n waterkerende laag te laten injecteren.

Vochtige muren kunt u ook krijgen door condensatie. Dit ontstaat doordat vochtige lucht niet voldoende wordt afgevoerd. Veel voorkomende plekken waar condensatie ontstaat is in de badkamer en in de kelder. De oorzaak zijn we vaak zelf. Een gezin produceert ongeveer 10 liter vocht per dag met alledaagse zaken. Denk aan douchen, koken en handen wassen. De vochtige lucht moet ergens naar buiten kunnen. Een makkelijke manier is door zelf voor genoeg ventilatie te zorgen.

Wordt er in huis niet genoeg geventileerd dan zullen er na verloop van tijd vochtige muren ontstaan. De schade die eraan kan ontstaan is erg vervelend. Denk aan stucwerk dat kapot gaat of behang dat loskomt van de muren. Er kan zelfs schimmel op de muren komen wat weer schadelijk is voor uw eigen gezondheid.

Vochtige kelder

De kelder is een logische plek voor vochtproblemen. Kelders liggen ondergronds en staan dus in direct contact met de vochtige grond en grondwater. Daarnaast is een kelder vaak donker en lastiger te ventileren waardoor er gemakkelijk schimmel kan ontstaan.

Een vochtige kelder is vaak lastiger te verhelpen. Afhankelijk van de situatie bestaan er verschillende methoden om uw problemen op te lossen. Denk aan kelderdichting, kelderdrainage, muurinjecties of het plaatsen van een ventilatiesysteem.

Wat kan u zelf doen?

Gelukkig kan u zelf ook het e.e.a. doen om vochtproblemen tegen te gaan. We geven u graag een aantal tips waarmee u de strijd aan kan gaan.

  • Laat het niet te koud worden in huis. In een koud huis kan vocht makkelijker binnen trekken. Laat uw thermostaat daarom niet onder de 15 graden Celsius komen.
  • Ventileer elke ruimte minimaal een half uurtje.
  • Zet tijdens het koken altijd de afzuigkap aan.
  • Droog uw douche of bad na het douchen met een trekker of doek zodat het meeste vocht via het afvoerputje verdwijnt en niet verdampt.
  • Droog uw was zo veel mogelijk buiten. Droogt u de was binnen, zorg dat er voldoende lucht binnenkomt in deze ruimte tijdens het drogen.
  • Na een feestje is het verstandig om uw huis wat extra te ventileren.
  • Isoleer uw huis zo goed mogelijk. Hierdoor kunt u ook een hoop vocht buitenhuiden.

Als deze handelingen niet helpen, dan kan het zijn dat u een groter, dieperliggend probleem heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *