Wat betekent een fundering op staal?

Een fundering op staal is een funderingswijze waarbij een fundering op een grondlaag wordt aangebracht. Een fundering op staal is alleen mogelijk als de bodem onder het gebouw voldoende draagkracht heeft. De muren of wanden rusten, door middel van een verbrede voet, rechtstreeks op de draagkrachtige bodem. Lees hieronder alle informatie die u moet weten over een fundering op staal.

Voordelen fundering op staal

Een voordeel van een fundering op staal is dat deze goedkoper is dan een fundering op palen. Een ander voordeel is dat deze fundering vaak op allerlei ondergronden geplaatst kan worden, behalve op kleiachtige en veenachtige gebieden. Verder is een fundering op staal vorstvrij. Bij een strenge winter kan de vorst niet onder de fundering komen. Bij deze funderingsmethode wordt er ook vaak gebruik gemaakt van funderingselementen, zoals piepschuim. Het voordeel hiervan is dat het piepschuim zorgt voor isolatie, zodat de warmte in het huis blijft hangen.

Funderingsproblemen bij huizen op staal

Helaas kunnen er ook funderingsproblemen ontstaan bij een fundering op staal. Bij deze funderingsmethode kunnen alsnog verzakkingen ontstaan. Wanneer de fundering bijvoorbeeld is aangebracht in zand en deze zandbodem verzakt, dan verzakt de woning ook mee. De bodem verzakt vaak niet op een plek waardoor een woning scheef kan komen te staan en er scheuren in de woning zichtbaar kunnen worden. Een ander funderingsprobleem is dat het pand wat op de fundering is gebouwd te zwaar is. Dit zie je vaak terug bij huizen die in de 19e eeuw zijn gebouwd. Deze huizen zijn niet gemaakt voor meerdere verdiepingen, maar door de jaren heen zijn er toch meer verdiepingen op gebouwd. Ook trillingen van bouwwerkzaamheden in de buurt kunnen de fundering aantasten.

Fundering op staal herstellen

Er zijn diverse methodes om een fundering op staal te herstellen. Er kunnen bijvoorbeeld injecties in de grond worden toegediend, waardoor de grond weer gestabiliseerd wordt. Er zijn diverse bedrijven die een grondonderzoek uitvoeren en hierop een herstelmethode toepassen. Een voorbeeld hiervan is Het Funderingshuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *