10-01-2024
CPO in Amsterdam-Oost
Thijs Delisse woont in een appartementencomplex in Amsterdam-Oost in het Amstelkwartier. Samen met anderen heeft hij een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) opgericht. Dan ontwikkelt een groep burgers samen meerdere woningen of zelfs een hele woonwijk. De gemeente Amsterdam-Oost geeft elk jaar kavels uit voor CPO, waarop mensen zich kunnen inschrijven.
Thijs vertelt: ‘Wat in 2016 begon met een idee aan de biertafel bij de voetbalclub is in 2021 een echt duurzaam appartementencomplex met 32 appartementen geworden. Dat had ik nooit durven denken. Ik zat samen met vrienden in een voetbalteam en ik was op zoek naar een huis. Eén van mijn teamgenoten was bezig met een CPO. Ik besloot dat ik graag in wilde stappen. Ik genoot toen al van de samenwerking met heel veel mensen en ik keek ernaar uit om samen plannen te bespreken en dit op touw te mogen zetten.”
”Iedereen die serieus was over het plan bracht, voorafgaand aan het ‘winnen’ van de kavel, 1200 euro in. Daarmee konden we het kaf van het koren scheiden waarbij alleen de mensen die hadden ingelegd officieel onderdeel waren van de groep en recht hadden op een mogelijke plek in het gebouw. Er was een groep over van 40 man waarmee we serieus een plan bij de gemeente gingen indienen. Belangrijk was dat de gemeente voor ons plan zou kiezen. Hoe wilden we het complex indelen? Hoeveel appartementen wensten we? Wat wilden we ondernemen qua duurzaamheid? Het was een hele rit om daar gezamenlijk te komen."
Het gebouw heeft 32 appartementen. Het is helemaal gasloos, dat zijn voorwaarden die de gemeente stelde, en er zijn 160 zonnepanelen. Daarnaast is er een wateropnemend 'blauw' dak door de bewoners gecreëerd. Het dak vangt regenwater op. Regenwater heeft in een stad als Amsterdam niet zo heel veel plek waar het nog naartoe kan omdat er zoveel asfalt en stenen liggen. Daarom is de gemeente blij als er ‘blauwe’ daken zijn. Het draagt bij aan duurzaamheid en het dak heeft een uitzonderlijke biodiversiteit. Thijs is trots wat ze samen hebben neergezet. Zijn energierekening is nu nog maar € 10,- per maand. Elk appartement is goed geïsoleerd. Er zit HR++ glas in alle appartementen. En ze hebben energielabel A++++.
Thijs vertelt: “Uiteindelijk hebben we onze plannen mogen uitvoeren omdat we een goed uitgedacht plan hadden en dat op alle onderdelen goed scoorde. We hebben ingezet op duurzaamheid omdat dat onderdeel was van de criteria van de gemeente. En voor een frisse en leefbare omgeving gezorgd. Ik ben trots dat het ons gelukt is om met zoveel ‘aandeelhouders’ het wooncomplex te ontwikkelen, waar ieder ook, want er was flink wat inleg nodig aan de voorkant. Voordat we een vergunning hadden, moesten we dingen kunnen financieren. We hadden bijvoorbeeld een ontwerp nodig van de architect. Dat was voor onze groep een bedrag van bijna 600.000 euro.
Het meest trots ben ik op ons dak. Dat hebben we voor de helft ingericht met zonnepanelen en voor de andere helft hebben we daar een gezamenlijk dakterras gemaakt. De gezamenlijke plek zorgt voor verbinding. Iedereen uit het pand is daar met elkaar aan het borrelen en barbecueën. Er zijn kinderen aan het spelen. Het staat boordevol planten, er zijn insecten en vogels. Het is een heel bewuste keuze van ons geweest om daar met z’n allen voor te gaan, omdat we echt wilden zorgen voor sociale cohesie, gezelligheid en extra buitenruimte. Iedereen in dit pand kent elkaar al jaren. Je hebt met elkaar een besluitproces meegemaakt. Je hebt risico genomen. Dat brengt je bij elkaar.”
Thijs besluit zijn verhaal: “Een tip van mij is om als je begint aan zo’n avontuur aan teambuilding te doen. Het gaat er uiteindelijk om dat je elkaar vertrouwt. Als je elkaar niet kent zijn mensen eerder geneigd zich terug te trekken. Je moet elkaar af en toe flink de waarheid kunnen vertellen. Ik ben blij dat ik ingestapt ben in het project. Het heeft zoveel opgeleverd. Een gezellige en duurzame woonomgeving. Een goedkope woning met een lage energierekening. Ik heb nu zoveel overwaarde. Het is een soort ‘doe het zelf’ trots die ik heb. Als een kind dat met andere kinderen een legokasteel weet te bouwen. Dat ook nog eens heel duurzaam is. Dat is het gevoel.”
Wellicht ook interessant
Nieuwe leennormen 2025
De wijzigingen voor de nieuwe leennormen voor 2025 zijn bekend. Het energielabel blijft van grote invloed op de leennormen.
Zeven tips voor een snelle doorlooptijd
Uiteraard wil je voor jezelf en voor je klant een zo kort mogelijke doorlooptijd als je een hypotheek aanvraagt.
De nieuwe leennormen van 2024
Het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een woning wordt vanaf 1 januari 2024 gebaseerd op het energielabel.