Veelgestelde vragen
Filter op:
Filter op:
Energielabel voor woningen
Een energielabel wordt gebruikt om een indicatie te geven of een woning energiezuinig is of niet. Er wordt gebruik gemaakt van 11 klassen: Van A++++ (groen en zeer zuinig) tot en met G (rood en zeer onzuinig). Lees meer informatie over de manier waarop het energielabel wordt bepaald en hoe je een energielabel aanvraagt.
Het energielabel van jouw huis kun je controleren op deze website.
Lees hoe je een energielabel aanvraagt.
Bij nieuwbouw wordt het energielabel aangeleverd bij de oplevering van de woning. Nieuwbouwwoningen voldoen altijd aan de eisen op het gebied van energiezuinigheid die gekoppeld zijn aan het energielabel A.
Ja, een energielabel is verplicht bij verkoop van een woning. Het definitieve label moet aanwezig zijn als de woning te koop wordt gezet. Regelt de verkoper geen definitief energielabel, dan kan deze een boete krijgen (€ 450,- voor natuurlijke personen en € 900,- voor rechtspersonen).
Energielabels zijn 10 jaar geldig (de verloopdatum staat vermeld op het label).
Stuur een e-mail naar [email protected] en voeg het nieuwe energielabel toe als bijlage. Je krijgt een ontvangstbewijs en zodra de wijziging is doorgevoerd ontvang je een brief met jouw nieuwe rente en maandtarief. Ook lees je daarin wanneer je nieuwe maandbedrag exact in gaat. Is de labelwijziging vóór de 15e van de maand doorgevoerd, dan ontvang je vanaf de daaropvolgende maand een nieuw rentetarief.
Stuur een e-mail naar [email protected] en voeg het nieuwe energielabel toe als bijlage. Je krijgt een ontvangstbewijs en zodra de wijziging is doorgevoerd ontvang je een brief met jouw nieuwe rente en maandtarief. Ook lees je daarin wanneer je nieuwe maandbedrag exact in gaat. Is de labelwijziging vóór de 15e van de maand doorgevoerd, dan ontvang je vanaf de daaropvolgende maand een nieuw rentetarief.
Duurzaam wonen
De Woonnu duurzaamheidskorting is een korting op je rentetarief die je ontvangt vanaf energielabel B. Je maandelijkse hypotheeklasten worden verminderd met de korting die je krijgt o.b.v. je energielabel. Bekijk hier onze actuele rentestanden en de kortingspercentages en opslagen per energielabel. Wanneer je tijdens de looptijd van je hypotheek een beter energielabel bereikt (labelsprong), dan krijg je de korting die past bij jouw label en kunnen je hypotheeklasten dus dalen.
Een energiebesparende verbouwing is, ten opzichte van een ‘reguliere’ verbouwing, aantrekkelijk omdat je hiervoor extra financiële mogelijkheden hebt. Je kunt het duurzaam verbouwen van je huis grotendeels meefinancieren in je hypotheek. Bespreek de mogelijkheden (bijvoorbeeld een EBV of EBB) met je adviseur.
Vul de Woonnu verduurzamingscheck in en laat door onze onafhankelijke verduurzamingspartner Susteen een duurzaamheidsrapport opmaken zodat je weet welke investering(en) mogelijk en/of noodzakelijk zijn. Zodra deze kosten inzichtelijk zijn kun je met je hypotheekadviseur bespreken hoeveel je wilt meefinancieren in je hypotheek.
Ook stelt de overheid verschillende subsidies, leningen en andere regelingen beschikbaar. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is uitgebreid. Dit geeft meer mensen de mogelijkheid om hun huis te verduurzamen. Uiteraard kun je het doorvoeren van duurzame maatregelen ook financieren uit eigen middelen.
Stuur een e-mail naar [email protected] en voeg het nieuwe energielabel toe als bijlage. Je krijgt een ontvangstbewijs en zodra de wijziging is doorgevoerd ontvang je een brief met jouw nieuwe rente en maandtarief. Ook lees je daarin wanneer je nieuwe maandbedrag exact in gaat. Is de labelwijziging vóór de 15e van de maand doorgevoerd, dan ontvang je vanaf de daaropvolgende maand een nieuw rentetarief.
Heb je een huis met een label B of beter, dan ontvang je direct bij aanvraag van je Woonnu-hypotheek een duurzaamheidskorting. Heb je een huis met label D of slechter? Dan betaal je een hogere rente. Als je je huis verduurzaamt en een beter label bereikt dan ontvang je vanaf energielabel B een rentekorting. Verduurzaam je je huis gedurende de looptijd van je hypotheek, en bereikt je huis een beter energielabel dan label D? Dan wijzigt je rentekorting ook.
Geef je nieuwe energielabel aan ons door via [email protected]. Voeg het nieuwe energielabel toe als bijlage. Is de labelwijziging vóór de 15e van de maand doorgevoerd, dan ontvang je vanaf de daaropvolgende maand een nieuw rentetarief.
De overheid heeft de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) uitgebreid. Voor het verduurzamen van je koopwoning kun je in aanmerking komen voor één of meerdere van de volgende subsidies:
- 5 soorten isolatiemaatregelen: dakisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en bodemisolatie
- hoogrendementsglas, te weten HR++ glas of triple-glas. De laatste moet worden gecombineerd met een nieuw isolerend kozijn
- warmtepomp of zonneboiler
- kosten die gemaakt worden voor een aansluiting op een warmtenet
Meer informatie over onder andere de voorwaarden vind je hier.
Heldere en concrete stappen, daar staat de Woonnu verduurzamingsroute voor. Klant en adviseur krijgen inzicht in de verduurzamingsmogelijkheden en de investering. Zo kan verduurzamen bijvoorbeeld onderdeel van de verbouwing worden. Én is er vooraf duidelijkheid zodat je energiebesparende voorzieningen mee kunt financieren. Onze infographic laat in 7 stappen de verduurzamingsroute zien.
Waardevermeerdering duurzame woning
De terugverdientijd van een investering in duurzame maatregelen verschilt per maatregel, maar ligt tussen de 2 en 10 jaar. Voor grotere verbouwingen kan dit langer zijn. Maar die investering zie je terug in de waardestijging van het huis.
Onderzoek van Altum toont namelijk aan dat investeringen in duurzame maatregelen zich vertalen naar een hogere woningwaarde. Let wel, de terugverdientijd van een investering in duurzame maatregel(en) loopt dus uiteen en ook factoren als marktwerking spelen een rol op het moment dat de waarde van je huis bepaald wordt.
Een Woonnu hypotheek aanvragen
Je kunt een Woonnu hypotheek aanvragen via een onafhankelijk adviseur die Woonnu hypotheken aanbiedt. Woonnu geeft zelf geen hypotheekadvies. Vind een adviseur bij jou in de buurt.
Voor vragen rondom je hypotheekaanvraag kun je terecht bij je hypotheekadviseur.
Voor vragen rondom je hypotheekaanvraag kun je terecht bij je hypotheekadviseur. Veelal heb je onderstaande documenten in ieder geval nodig:
- een kopie van je paspoort (en dat van je partner)
- werkgeversverklaring(en), vaak niet ouder dan 3 maanden
- loonstrook(jes)
- inkomstenverklaring (voor ondernemers)
- jaaropgaven
- recente afschriften van bank- en spaarrekeningen
- uitdraai(en) van mijnpensioenoverzicht.nl
- een lijst met (studie)schulden
- koopakte
Soms moet je veel financiële gegevens over jezelf en je huishouden aanleveren. Dat is ingewikkeld en kost veel tijd. Ockto maakt het spitten in schoendozen en ordners overbodig. Met de app verzamel en deel je snel, eenvoudig en veilig jouw gegevens. Voor meer informatie over het gebruik, de voordelen en de veiligheid verwijzen we je naar de veelgestelde vragen en het instructiefilmpje van Ockto.
Rentekorting
Een beter label wordt door Woonnu beloond. Hoe beter je label, hoe hoger je duurzaamheidskorting.
De Woonnu duurzaamheidskorting is een korting op je rentetarief waardoor je maandelijkse hypotheeklasten verminderen. Je maandelijkse hypotheeklasten worden verminderd met de korting die je krijg o.b.v. je energielabel. Bekijk hier onze actuele rentestanden en de kortingspercentages per energielabel.
Wanneer je tijdens de looptijd van je hypotheek een beter energielabel bereikt, dan krijg je de korting die past bij jouw label en kunnen je hypotheeklasten dus dalen.
Heb je een huis met een label B of beter, dan ontvang je direct bij aanvraag van je Woonnu-hypotheek een duurzaamheidskorting. Heb je een huis met label D of slechter? Dan betaal je een hogere rente. Als je je huis verduurzaamt en een beter energielabel bereikt dan ontvang je vanaf energielabel B een rentekorting. Verduurzaam je je huis gedurende de looptijd van je hypotheek, en bereikt je huis een beter energielabel dan label D? Dan wijzigt je rentetarief ook.
Geef je nieuwe energielabel aan ons door via [email protected]. Voeg het nieuwe energielabel toe als bijlage. Is de labelwijziging vóór de 15e van de maand doorgegeven, dan ontvang je vanaf de daaropvolgende maand een nieuw rentetarief.
Woonnu heeft niet alleen een korting op de rente, maar ook een opslag voor het energielabel. De huidige kortingen en opslag zijn per energielabel:
Deze kortingen en opslag gelden voor aanvragen en renteherzieningen vanaf 17 mei 2023. Heb je een aanvraag of renteherziening van voor deze datum? Dan gelden er andere kortingen en een andere opslag. Kijk hiervoor in de rentetabel die hoort bij jouw hypotheekaanbod of renteherziening.
Voor de korting of opslag op je energielabel geldt de datum waarop wij de rente vaststellen. Kijk hiervoor naar je hypotheekaanbod of naar de renteherzieningsbrief. Als je verschillende leningdelen hebt met verschillende kortingen (of opslagen), dan is de rente voor deze leningdelen op verschillende momenten vastgesteld. Dat betekent dus dat je – ondanks dat je energielabel hetzelfde is – verschillende kortingen (of opslagen) kunt hebben.
Dit is bijvoorbeeld het geval als:
- Je je hypotheek verhoogd hebt;
- De rente van het ene leningdeel wel herzien is, maar van het andere leningdeel niet;
Als je je lening meeverhuist naar een nieuwe woning, geldt de rentekorting (of opslag) voor het energielabel van de datum waarop wij jouw rente vastgesteld hebben. Kijk hiervoor naar je hypotheekaanbod of naar de renteherzieningsbrief. De korting (of opslag) kan dus anders zijn dan de korting (of opslag) die Woonnu hanteert op het moment dat je de lening meeverhuist.
Uiteraard kan de korting (of opslag) ook anders zijn omdat je verhuist naar een woning met een ander energielabel. Ook dan geldt de rentekorting (of opslag) voor het energielabel van de datum waarop wij jouw rente hebben vastgesteld.
Voor een eventueel nieuw leningdeel dat je nodig hebt voor de aankoop van je nieuwe woning geldt wel de korting (of opslag) die Woonnu hanteert op het moment dat je de lening meeverhuist.
Als je je huis verduurzaamt dan belonen we je met een korting vanaf energielabel B. Of je een korting krijgt hangt af van het nieuwe label en de rentetabel die van toepassing was op het moment dat wij jouw rente vastgesteld hebben. Kijk hiervoor naar het hypotheekaanbod of, als je rente herzien is, naar de renteherzieningsbrief. In deze rentetabel staan ook de kortingen (en opslagen) die van toepassing zijn bij de verschillende energielabels.
Geef je nieuwe energielabel aan ons door via [email protected]. Voeg het nieuwe energielabel toe als bijlage. Is de labelwijziging vóór de 15e van de maand doorgegeven, dan ontvang je vanaf de daaropvolgende maand een nieuw rentetarief.
Om bij Woonnu in aanmerking te komen voor een rentekorting van 0,15% moet het huis energielabel A++++ hebben. Energieneutrale en nul-op-de-meter woningen vallen hier ook onder. Voor een bestaand huis ontvangen wij graag een definitief energielabel waaruit A++++ blijkt. Voor een nieuwbouwwoning ontvangen wij graag een voorlopig energielabel. Bij projectmatige nieuwbouw kan het voorlopige energielabel A++++ ook blijken uit de verkoopbrochure inclusief het technisch bestek.
De rentekorting voor energielabel A++++ geldt voor aanvragen en renteherzieningen vanaf woensdag 19 januari 2022. Daarvoor was de hoogste rentekorting alleen van toepassing voor een nul-op-de-meterwoning. Voor de korting of opslag op je energielabel geldt de datum waarop wij de rente vaststellen. Kijk hiervoor naar je hypotheekaanbod of naar de renteherzieningsbrief.
Je krijgt een lager rentetarief wanneer je (extra) aflost en daardoor je hypotheek in een lagere risicoklasse komt. Het rentetarief wordt in dat geval automatisch verlaagd. Download je rentetabel uit het rentearchief. Neem hiervoor de rentedatum van de offerte.
Daarnaast kun je ook nog extra rentekorting ontvangen als je gaat verduurzamen. Deze rentekorting, ofwel duurzaamheidskorting, is een korting op je rentetarief waardoor je maandelijkse hypotheeklasten verminderen. Hoe beter je label, hoe hoger je korting. Meer weten? Klik hier.
Je rente kan tussentijds op meerdere manieren wijzigen. Dit kan zijn omdat:
- je huis een beter energielabel gekregen heeft;
- je hypotheek door aflossing in een lagere risicoklasse terecht komt, of
- je huis meer waard is geworden en daardoor in een lagere risicoklasse terecht komt.
Als je hypotheek door aflossing in een lagere risicoklasse terecht komt, passen wij automatisch de rente voor je aan. Heeft je huis een beter energielabel of een hogere WOZ-beschikking gekregen? Geef dit dan zelf aan ons door. Wanneer je hierdoor in een lagere risicoklasse komt, dan kom je in aanmerking voor een lagere rente. Dit kun je regelen via Mijn Woonnu.
Hypotheek algemeen
Woonnu biedt:
- Annuïtaire hypothecaire lening
- Lineaire hypothecaire lening
- Aflossingsvrije hypotheek (maximaal 50% van de marktwaarde van de woning)
- Overbruggingskrediet
Een hypotheek sluit je af voor de aankoop van je woning. Deze lening moet je terug betalen in de vorm van maandelijkse aflossing of aan het einde van de looptijd. Als vergoeding voor het bedrag dat je hebt geleend, betaal je rente. De hoogte van de rente bij Woonnu is afhankelijk van de actuele rentestand, de gekozen periode om de rente vast te zetten, de hoogte van je hypotheek ten opzichte van de waarde van je woning en je energielabel. Je maandelijkse hypotheeklasten bestaan dus uit rente en aflossing.
Bij een aflossingsvrije hypotheek los je tijdens de looptijd niet af en betaal je tijdens de looptijd alleen een vast maandbedrag aan rente tot het einde van de rentevaste periode. Je lost aan het eind van de looptijd de volledig hypotheek in één keer af.
Wist je dat je duurzame maatregelen kunt meefinancieren in je hypotheek en dat bij Woonnu je maandlasten dan toch dalen? Hoe dat zit, leggen we je graag uit in een rekenvoorbeeld.
Ja dat kan. Een herziening van je hypotheek is dan wellicht noodzakelijk, bijv. omdat de hoogte van de hypotheek wijzigt of je energielabel (waardoor je rentetarief wijzigt). Neem contact op met je hypotheekadviseur om dit te bespreken.
Stuur een email naar [email protected] en voeg het WOZ-document toe als bijlage. Wij beoordelen je verzoek en informeren je over de uitkomst. Onze berichten zijn terug te vinden in je Mijn Woonnu account, in de berichtenbox.
Voor het verwerken en accepteren van hypotheekaanvragen werken wij samen met Quion. Deze hypotheekverwerker verzorgt ook het beheer en de administratie van de hypotheek. Dit betekent dat als je klant bij ons wordt, Quion de administratie van de lening op zich neemt. Quion heeft speciaal voor Woonnu een team klaarstaan om al je vragen zo spoedig en zorgvuldig mogelijk te behandelen. Zelf kun je ook veel zaken wijzigen en/of bekijken via Mijn Woonnu. Quion is één van de grootste onafhankelijke hypotheekverwerkers van Nederland. Wil je meer weten over Quion? Bekijk dan de website www.quion.com.
Aflossen en betalen
Je maandelijkse hypotheeklasten betaal je via een automatische incasso.
Via HDN verstuur je de hypotheekaanvraag naar onze backoffice. Binnen één werkdag ontvang je een renteaanbod voor je klant. Gaat de klant akkoord met het voorstel? Dan dien je binnen twee weken de benodigde documenten via het HDN-adviespakket te versturen. Dit is inclusief het ondertekende renteaanbod. Het renteaanbod komt te vervallen als de documenten niet binnen twee weken binnen zijn.
Stapsgewijs:
1) Je vraagt de hypotheek aan bij onze backoffice
2) Je krijgt een rentevoorstel voor jouw klant
3) Je uploadt via HDN het getekende rentevoorstel met de overige documenten die nodig zijn
4) Je ontvangt de hypotheekofferte
Vanaf half januari staat de jaaropgave van je Woonnu hypotheek klaar in Mijn Woonnu. Je ontvangt hierover een bericht per e-mail op het bij ons bekende e-mail adres. Heb je nog geen Mijn Woonnu account? Registreer je hier. Wil je jouw jaaropgave per post ontvangen, vraag deze dan aan via +31 (0)10 242 2370. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 8:30 en 17:30 uur.
Heb je je Woonnu hypotheek het afgelopen jaar afgelost? Dan staat er ook een jaaropgave voor je klaar in Mijn Woonnu. Voor vragen over je jaaropgave kun je terecht bij je hypotheekadviseur.
Je kunt per kalenderjaar tot 10% van de oorspronkelijke hoofdsom zonder vergoeding aflossen op je hypotheek. Los je meer af, dan kan het zijn dat je een vergoeding verschuldigd bent. In de voorwaarden van je hypotheek kun je nalezen in welke gevallen dit van toepassing is. Een extra aflossing doe je eenvoudig met iDeal via mijn Woonnu.
Je kunt per kalenderjaar tot 10% van de oorspronkelijke hoofdsom zonder vergoeding aflossen op je hypotheek. Dit kun je zelf regelen via mijn Woonnu. Ga naar de pagina 'Extra terugbetalen' en kies op welk leningdeel je extra wilt terugbetalen. Je doet de betaling eenvoudig via iDeal.
Je kunt per kalenderjaar tot 10% van de oorspronkelijke hoofdsom zonder vergoeding aflossen op je hypotheek. Los je meer af, dan kan het zijn dat je een vergoeding verschuldigd bent. In de voorwaarden van je hypotheek kun je nalezen in welke gevallen dit van toepassing is. Een extra aflossing doe je eenvoudig met iDeal via mijn Woonnu.
Je hypotheekbetaling wordt via een automatische incasso op de eerste werkdag van de maand afgeschreven van het bij ons bekende rekeningnummer.
Rente(wijzigingen)
Je krijgt 3 maanden voor het aflopen van je rentevaste periode via e-mail bericht als het voorstel met nieuwe rentetarieven voor je klaar staat in Mijn Woonnu. Hier kun je ook meteen je keuze maken en bevestigen. Als je geen keuze maakt, wordt de rente opnieuw voor dezelfde periode vastgezet.
Ja dat kan, maar het kan zijn dat je hierbij een vergoeding moet betalen. Hoeveel je moet betalen hangt af van verschillende factoren, zoals jouw huidige rente en het aantal jaar dat deze rente nog vast staat. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Op de pagina 'Rente veranderen' in Mijn Woonnu kun je zien hoe je de rente kunt veranderen en direct een vrijblijvend voorstel kunt aanvragen. Je krijgt van ons een e-mail als ons voorstel voor je klaarstaat. In ons voorstel met nieuwe rentetarieven staat ook of je een vergoeding moet betalen en hoe hoog de vergoeding is.
Je kunt dan jouw keuze maken en bevestigen op mijn Woonnu. Reageer je niet op dit voorstel? Dan houd je de rente die je nu al hebt. Er verandert dan niets voor jou.
Je rente kan tussentijds op meerdere manieren dalen. Dit kan zijn omdat:
- je hypotheek door aflossing in een lagere risicoklasse terecht komt;
- je huis een beter energielabel gekregen heeft, of
- je huis meer waard is geworden en daardoor in een lagere risicoklasse terecht komt.
Als je hypotheek door aflossing in een lagere risicoklasse terecht komt, passen wij automatisch de rente voor je aan. In geval van een beter energielabel of een hogere WOZ-beschikking zijn we hier niet van op de hoogte. Dan vragen we je om zelf bij ons aan te geven dat je in aanmerking komt voor een lagere rente. Dat kun je doen via Mijn Woonnu.
Als je hypotheek door aflossing in een lagere risicoklasse terecht komt, passen wij automatisch de rente voor je aan. Heeft je huis een beter energielabel of een hogere WOZ-beschikking gekregen? . Geef dit dan zelf aan ons door. Wanneer je hierdoor in een lagere risicoklasse komt, dan kom je in aanmerking voor een lagere rente. Dit kun je regelen via Mijn Woonnu.
Je rente kan tussentijds op meerdere manieren dalen. Dit kan zijn omdat je huis een beter energielabel gekregen heeft. Of omdat je hypotheek door aflossen in een lagere risicoklasse terecht komt.
Bouwdepot
Als je een hypotheek afsluit, kun je een deel van het hypotheekbedrag in een bouwdepot plaatsen. Het geld in het bouwdepot kun je gebruiken om de kosten te betalen van een verbouwing of van de bouw van een nieuwbouwhuis. Een bouwdepot heeft een looptijd van maximaal 24 maanden bij nieuwbouw. Bij een verbouwing is dat 12 maanden.
Je krijgt tijdens de looptijd een rentevergoeding over het depotbedrag. Deze vergoeding is gelijk aan je hypotheekrente. Hierdoor betaal je per saldo geen rente over het bedrag dat in het depot zit. Heb je meerdere leningdelen met verschillende rentes? Dan is de rentevergoeding gelijk aan het (gewogen) gemiddelde van die rentes.
In de hypotheekofferte staat aangegeven dat een deel van jouw hypotheek in een bouwdepot wordt gestort.
- Heb je een bouwdepot voor een verbouwing van jouw huidige woning? Dan staat in de verbouwingsspecificatie waar je bouwdepot voor bedoeld is. Facturen die je indient, moeten aan die specificatie voldoen.
- Heb je een bouwdepot afgesloten voor een energiezuinige verbouwing? En maak je hiervoor gebruik van de extra financieringsmogelijkheden? Dan moet je aantoonbaar maken dat de facturen bestemd zijn voor de energiezuinige verbouwing.
- Heb je een bouwdepot voor een nieuwbouwwoning? Dan geldt dat de facturen moeten voldoen aan de overeengekomen bouwtermijnen. Deze zijn door de aannemer opgenomen in de koop- / aannemingsovereenkomst.
Facturen dien je altijd in via Mijn Woonnu. Dit kan via je laptop, tablet of mobiel. In de menubalk onder ‘bouwdepot’ vind je de categorie ‘declaratie indienen’. Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een declaratie indient.
In het kort: selecteer de rubriek (bijv. badkamer), upload een foto van de factuur/bon. Doorloop de 4 stappen en verifieer via een sms code.
Wij beoordelen jouw declaratie binnen 5 werkdagen. Betalen wij een rekening uit? Dan zie je dit terug in Mijn Woonnu. De betaling vindt plaats binnen 2 werkdagen na de beoordeling.
Betalen wij de rekening niet? Dan zie je dit terug op Mijn Woonnu en ontvang je van ons bericht. In de eerste week van de nieuwe maand ontvang je van ons een mutatieoverzicht per e-mail. In dit overzicht staat welke rekeningen wij die maand uit het bouwdepot hebben betaald.
Je ontvangt geen bevestiging wanneer wij een rekening uit je bouwdepot betalen. In de eerste week van de nieuwe maand ontvang je van ons een mutatieoverzicht per e-mail. Met dit mutatieoverzicht kun je controleren welke rekeningen wij uit je bouwdepot hebben betaald.
Deze informatie kun je vinden in Mijn Woonnu, in de menubalk onder ‘bouwdepot’ > ‘declaratieoverzicht’.
Het bouwdepot wordt geopend als je hypotheek passeert bij de notaris. Je ondertekent dan de hypotheekakte. Uiterlijk 3 werkdagen na het ingaan van je hypotheek krijg je een brief met een registratiecode en instructies om je Mijn Woonnu account te activeren. Via Mijn Woonnu kun je vervolgens eenvoudig je declaraties indienen.
Als de bouw of verbouwing klaar is, geef je dit aan in Mijn Woonnu. We beëindigen dan het depot. Zit er nog geld in je bouwdepot? Dan kunt je direct aangeven op welke leningdeel / leningdelen je dat bedrag wilt aflossen. Zodra we de aflossing verwerkt hebben, beëindigen we het depot.
Als je een depot opent, betaal je daar geen kosten voor. Over het bedrag dat in het depot staat, krijg je een rentevergoeding. Bij een depot is de rentevergoeding tijdens de looptijd gemaximeerd op 24 maanden voor nieuwbouw en op 12 maanden voor verbouw. De rentevergoeding is gelijk aan je hypotheekrente. Hierdoor betaal je per saldo geen rente over het bedrag dat in het bouwdepot zit.
Is de (ver)bouw van je huis na de looptijd nog niet klaar? Dan kun je het bouwdepot onder voorwaarden verlengen. Raadpleeg hiervoor de acceptatievoorwaarden. De rentevergoeding stopt dan wel.
Een bouwdepot heeft een looptijd van 12 maanden bij een verbouwing en 24 maanden bij nieuwbouw. In deze periode kun je bedragen laten betalen uit je depot. Als de looptijd van je depot bijna is afgelopen, ontvang je bericht van ons. Je kunt het bedrag dat nog in het depot zit aflossen op je hypotheek. Is de (ver)bouw van je huis na de looptijd nog niet klaar? Dan kun je het bouwdepot onder voorwaarden verlengen. Raadpleeg hiervoor de acceptatievoorwaarden. De rentevergoeding stopt dan wel.
Je kunt het verbouwplan veranderen als dit de waarde van de woning verhoogt. Je hebt hiervoor wel altijd toestemming nodig. Wil je jouw verbouwplan veranderen? Ga dan naar de pagina ‘Verbouwplan wijzigen’. Nadat je het nieuwe plan hebt ingediend, zullen wij dit beoordelen. Daarbij kijken we zorgvuldig of het verbouwplan aangepast kan worden. De uitkomst van deze beoordeling sturen we je per post toe. Soms vragen wij nog extra informatie, zoals een nieuw taxatierapport, bij je op.
Als je een factuur wilt declareren moet deze een datum hebben die na de hypotheek aanvraagdatum ligt. Enkele dagen nadat je hypotheek gepasseerd is bij de notaris, openen we het bouwdepot. Daarna kun je facturen declareren in Mijn Woonnu.
Mijn situatie
Jouw huis staat onder water als de hypotheek hoger is dan de actuele waarde van jouw huis. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn. Het kopen van een nieuw huis kan wel lastig zijn. Er zijn verschillende manieren om te voorkomen dat je in de toekomst wordt geconfronteerd met een restschuld. De mogelijkheden hiervoor hangen af van jouw hypotheekvorm en jouw persoonlijke financiële situatie. Met een beperkt bedrag per maand kan je vaak al veel doen. Vraag jouw adviseur naar de mogelijkheden die passen bij jouw persoonlijke situatie.
Het kan zijn dat je in een situatie terecht komt waardoor je de maandelijkse bedragen voor jouw hypotheek niet meer kan betalen. Je kan bijvoorbeeld jouw baan of een deel van jouw inkomen verliezen, arbeidsongeschikt raken, uit elkaar gaan of jouw oude huis niet verkocht krijgen. Hoe eerder je bij ons aangeeft dat je moeite hebt om te betalen, hoe eerder we samen een passende oplossing kunnen vinden. Verwacht je betalingsproblemen? Neem dan contact met ons op.
Een goede administratie kan je helpen betalingsproblemen te voorkomen. Op nibud.nl vind je informatie, tips en hulpmiddelen om je hierbij te helpen. Zo krijg je meer grip op jouw geldzaken. Heb je gekozen voor een lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan zijn er verschillende mogelijkheden om jouw restschuld terug te betalen. Kijk op nhg.nl
Als je werkloos wordt krijg je in veel gevallen minder geld dan toen je nog werkte. Misschien krijg je een werkloosheidsuitkering, maar dat is vaak niet genoeg om de hypothecaire lening en de rente te betalen. Neem op tijd contact op met jouw hypotheekadviseur. Bespreek met hem wat je in deze situatie het beste kan doen. Ben je inmiddels al werkloos? Neem dan contact met ons op om jouw situatie te bespreken.
Als je met pensioen gaat is je inkomen toch vaak lager dan toen je nog werkte. Het is dan fijn om te weten of je nog voldoende geld hebt om de hypothecaire lening terug te betalen, zodat je volledig kan genieten van je pensioen. Jouw financieel adviseur kan helpen om je persoonlijke situatie duidelijk te maken.
Als jouw partner en jij uit elkaar gaan, kan dit gevolgen hebben voor jouw financiële situatie. Zo kan je misschien met alleen jouw eigen inkomen de bedragen van de hypotheek niet meer betalen. Wil je weten wat voor jou de financiële gevolgen zijn als jouw partner en jij uit elkaar gaan? Neem dan contact op met jouw financieel adviseur.
Als een naaste overlijdt, breekt er een verdrietige periode aan. Je hoofd staat vaak niet naar het regelen van zaken rondom de hypotheek. Toch is het belangrijk om de financiële zaken van de overledene goed af te handelen. Als iemand overlijdt, loopt de hypotheek namelijk gewoon door. De manier waarop de hypotheek wordt afgehandeld, verschilt per situatie. Neem daarom telefonisch contact met ons op via nummer +31 (0)10 242 2370 zodat we je goed kunnen helpen en het proces in gang kunnen zetten.
Als je overlijdt is dit in de eerste plaats een vreselijk verlies voor jouw nabestaanden. Het kan ook gevolgen hebben voor hun financiële situatie. Zo kunnen zij misschien de bedragen van de hypotheek niet (meer) betalen. Misschien wordt er een deel van de hypotheek afgelost door de uitkering van een verzekering. Het is bij ons niet bekend of je een verzekering hebt, die geld uitkeert als je overlijdt. Wil je meer informatie over deze verzekering? Neem dan contact op met jouw financieel adviseur.
Als jouw partner overlijdt is dit in de eerste plaats een vreselijk verlies. Het kan ook gevolgen hebben voor jouw financiële situatie. Zo kan je misschien met alleen jouw inkomen de bedragen van de hypotheek niet meer betalen. Misschien kan je een deel van de hypotheek aflossen door de uitkering van een verzekering. Het is bij ons niet bekend of jij of jouw partner een verzekering heeft, die geld uitkeert bij overlijden. Wil je meer informatie over deze verzekering? Neem dan contact op met jouw financieel adviseur.
Mijn Woonnu account
Je vindt je restschuld in Mijn Woonnu in de menubalk onder ‘Lening gegevens’.
Je vindt je maandbedrag in Mijn Woonnu in de menubalk onder ‘Mijn lening’.
In Mijn Woonnu kun je in de menubalk onder 'Persoonlijke gegevens’ een aantal dingen wijzigen.
Let op: voor het wijzigen van je adres of bankrekeningnummer dien je een formulier in te vullen. Wij zullen het verzoek vervolgens beoordelen.
Er zijn veel dingen die je zelf kunt wijzigen en/of regelen via Mijn Woonnu. Denk aan je contactgegevens aanpassen, extra aflossen, je jaaropgave als pdf-document inzien, downloaden en afdrukken. Ook kun je er je actuele leninggegevens en rekeningoverzichten inzien, declareren uit je bouwdepot of je renteafkoop aanvragen. Wel zo veilig en makkelijk! Log in op Mijn Woonnu en bekijk het menu aan de linkerzijde voor alle opties.
Login op Mijn Woonnu en bekijk alle informatie en gegevens m.b.t. jouw hypotheek.
Uiterlijk 3 werkdagen na het ingaan van je hypotheek krijg je een brief met een registratiecode en instructies om je Mijn Woonnu account te activeren.
Duurzaam financieren
Dit is het bedrag wat je kunt reserveren voor energiebesparende maatregelen, omdat je je nieuwe huis wil verduurzamen, maar je bij de hypotheekaanvraag nog niet precies weet wat je wil doen. Of wanneer je de beslissing liever uitstelt tot na de drukke aankoopperiode. Dan is het handig dat je hypotheekadviseur een energiebespaarbudget reserveert bij je hypotheekaanvraag.
Dit is het bedrag wat je extra kunt lenen voor energiebesparende maatregelen wanneer je weet welke maatregelen je wil uitvoeren en wat de kosten zijn. De waarde van de energiebesparende maatregelen wordt opgenomen in de waarde van de woning na verbouwing. Lees ons blog en kom meer te weten.
Bij Woonnu kun je duurzame maatregelen meefinancieren in je hypotheek. Je adviseur kan de financiering van duurzame maatregelen nemen in je hypotheekaanvraag. Dit kan op twee manieren:
- Weet je al welke maatregelen je laat uitvoeren om je huis te verduurzamen, en welke investering daar voor nodig is, neem dan energiebesparende voorzieningen (EBV) op in je hypotheek.
- Weet je nog niet exact hoe je je huis kunt verduurzamen, neem dan een energiebespaarbudget (EBB) op in je hypotheek.
Onze verduurzamingspartner Susteen kan je helpen bij het verduurzamen van je huis. Een verduurzamingsadviseur komt bij je langs en maakt een op-maat-gemaakt verduurzamingsrapport, zodat je weet hoe en tegen welke investering jij je huis kunt verduurzamen en welk energielabel je kunt behalen.
Met een overbruggingshypotheek kun je de periode tussen het kopen van een nieuw huis en het verkopen van jouw oude woning overbruggen. Je kunt maximaal 90% lenen van de marktwaarde van je nog niet verkochte huis, of van de verkoopwaarde als je je woning al verkocht hebt. De overbrugging is alleen toegestaan bij het afsluiten van een Woonnu hypotheek. Een los overbruggingskrediet is niet mogelijk. Ook beoordelen we of je de dubbele lasten tijdens de overbruggingsperiode kan dragen.
Bij een nieuwbouwwoning verwachten we dat het huis tijdens de bouw verkocht wordt. Dan heb je nog een maand de tijd om de nieuwbouwwoning in te richten en de oude woning te op te leveren aan de nieuwe eigenaren. Een bestaand huis moet je zo snel mogelijk verkopen, maar tenminste binnen 24 maanden.
Uiteraard kun je een duurzame verbouwing ook financieren uit eigen middelen. Je zorgt er dan voor dat je huis een beter energielabel krijgt, waardoor je een hogere duurzaamheidskorting ontvangt op je rentetarief.
Een energiebesparende verbouwing is, ten opzichte van een 'reguliere' verbouwing, aantrekkelijk omdat je hiervoor extra financiële mogelijkheden hebt. Je kunt het duurzaam verbouwen van je huis grotendeels meefinancieren in je hypotheek. Vraag je hypotheekadviseur naar de mogelijkheden.
Vul de Woonnu verduurzamingscheck in en laat door onze partner Susteen een duurzaamheidsrapport opmaken zodat je weet welke investeringen mogelijk en/of noodzakelijk zijn. Zodra deze kosten inzichtelijk zijn kun je met je hypotheekadviseur bespreken hoeveel je wilt meefinancieren in je hypotheek. Let op, dit kan boven de 100% marktwaarde uitkomen. Bespreek de risico’s met je adviseur.