Subsidie verduurzamingsmaatregelen

Het kabinet heeft subsidiemogelijkheden voor het verduurzamen van je huis. Op deze manier wordt duurzaam wonen voor meer mensen haalbaar en betaalbaar.

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Voor het verduurzamen van je koopwoning kun je in aanmerking komen voor één of meerdere van de volgende subsidies die deel uitmaken van de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE):

 • 5 soorten isolatiemaatregelen: dakisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en bodemisolatie.
 • raamisolatie (hoogrendementsglas), te weten HR++ glas of triple-glas. De laatste moet worden gecombineerd met een nieuw isolerend kozijn.
 • warmtepomp (met minimaal energielabel A++) of zonneboiler.
 • kosten die gemaakt worden voor een aansluiting op een warmtenet.
Stel kijkt samen naar tablet

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor subsidie voor isolatie en / of hoogrendementsglas gelden de volgende voorwaarden:

 • Vanaf 2023 kun je subsidie aanvragen als je één isolatiemaatregel hebt genomen. Deze maatregel moet je wel hebben genomen na 1 april 2022. Je krijgt dan ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Neem je binnen 24 maanden een tweede (of meer) maatregelen? Dan wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot ongeveer 30% van de isolatiekosten.
 • Een combinatie van HR++ glas en Triple glas, eventueel gecombineerd met kozijnpanelen of een isolerende deur, wordt beoordeeld als 1 maatregel. Je moet dan minimaal 8m2 glas vervangen om in aanmerking te komen voor subsidie. En je ontvangt maximaal voor 45m2 subsidie. Kies je voor een combinatie van HR++-glas of triple-glas met kozijnpanelen of isolerende deuren? Dan blijft het maximaal aantal van 45m2 gelijk. Je telt het aantal m2 van de panelen of deuren dan bij het glas op. Gebruik je triple-glas? Dan moet je ook de kozijnen vervangen door isolerende kozijnen.
 • De installatie moet uitgevoerd zijn door een installatiebedrijf. Dit mag je dus niet zelf doen.
 • Je krijgt, als de subsidie wordt toegekend, (een deel van) de kosten terug nadat je het apparaat of de installatie gekocht hebt.
 • Je moet dan wel maximaal 12 maanden na installatie van de isolatiemaatregelen subsidie aangevraagd hebben.
 • Heb je al eerder subsidie voor de betreffende isolatiemaatregelen ontvangen? Dan vervalt je recht op extra subsidie.

Op de website van RVO vind je een compleet overzicht van de voorwaarden en tarieven van de ISDE

Subsidie controleren via RVO of Simpel Subsidie

Voordat je materialen of installaties koopt om een isolatiemaatregel, warmtepomp of HR++ glas uit te voeren, is het handig om te weten of je in aanmerking komt voor subsidie. Dat kun je doen door de maatregelenlijsten (pdf) van het RVO te controleren. Staat je maatregel op de lijst? Dan voldoet de keuze die je maakt aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor subsidie. Vermeld bij je subsidieaanvraag de code van de maatregel. Staat je maatregel niet op de lijst? Dan kun je alsnog subsidie aanvragen. Stuur dan wel de productbeschrijving mee. Als bij controle blijkt dat je gekozen maatregel niet voldoet aan de voorwaarden, heb je geen recht op subsidie.  

Geen zin om maatregelenlijst door te nemen? Via de website van Simpel Subsidie kun je binnen enkele minuten checken of je in aanmerking komt voor subsidie. Simpel Subsidie is een bedrijf dat met een eenvoudige tool het aanvragen van een subsidie zo makkelijk mogelijk probeert te maken. Neem een kijkje op simpelsubsidie.nl. Neem ook een kijkje op woonnu.simpelsubsidie.nl

Subsidie aanvraag laten doen. Maak het jezelf makkelijk.

Het aanvragen van de ISDE-subsidie is een tijdrovende klus. Om je te helpen bij een subsidie aanvraag werken we samen met simpelsubsidie.nl. Simpel Subsidie kan je aanvraag uit handen nemen, ze controleren en regelen je aanvraag op no cure no pay basis. Klanten van Woonnu kunnen gebruik maken van deze dienst voor € 50 (normaal € 85 voor 2 maatregelen en € 65 voor 1 maatregel).

Hoe werkt dat?

Vul de tool in

 • Vind en controleer je maatregelen
 • Bekijk de voorwaarden; zie direct of je in aanmerking komt
 • Vul je gegevens in en verstuur

Blijf op de hoogte

 • Simpel Subsidie checkt je gegevens
 • Via e-mail en portal informeren ze je over de voortgang en regelen ze de aanvraag

Ontvang je subsidie

 • De subsidie wordt rechtstreeks op jouw rekening gestort
 • Simpel Subsidie stuurt achteraf een betalingsverzoek. Voor Woonnu klanten is dat 50 euro.

Waar kunnen we je mee helpen?

Helaas geen resultaten gevonden.