Zonneboiler

Een zonneboiler zet UV-straling van de zon om in energie. Dit gebruik je vervolgens om water op te warmen. Een zonneboiler is een manier om je eigen douche en/of verwarmingswater duurzaam op te warmen. Hierdoor hoeft je cv-ketel minder water op te warmen en gebruik je gemiddeld 50% minder energie voor warm water! De zonnecollector op het dak gebruikt warmte uit zonlicht om het water in het boilervat te verwarmen. Je water hoeft hierdoor veel minder verwarmd te worden door de cv-ketel. Daarmee bespaar je tot 70% van je gasverbruik voor kraanwater!

 

Een zonneboiler bestaat uit:

  • Eén of meer zonnecollectoren op het dak om zonnewarmte op te vangen.
  • Een pomp en leidingen naar het voorraadvat.
  • Een voorraadvat met verwarmd water.
  • Een na-verwarmer, meestal de combiketel.

 

In de zomer levert je zonneboiler bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet. Maar je hoeft niet bang te zijn voor een koude douche: als er minder zonlicht is, zorgt je combiketel of warmtepomp voor warm water.

 

Zonneboiler iets voor jou?

De zonneboiler bespaart ongeveer de helft op je energiekosten voor warm water. Hoe meer warm water je thuis gebruikt, hoe interessanter een zonneboiler is. Twijfel jij of een zonneboiler de beste keus is voor jou? Wij helpen je graag! Voor het milieu én je portemonnee zijn zonnepanelen meestal de beste keuze: je bespaart het meest op je CO2-uitstoot én op je energierekening. Toch zijn er situaties waarin een zonneboiler net zo’n goede of zelfs een betere keuze is. Bijvoorbeeld als je al veel zonnepanelen hebt, of als je maar weinig ruimte op je dak hebt. Bekijk hieronder welke situatie op jou van toepassing is.

 

Situatie 1:

je hebt al zonnepanelen Heb je al zonnepanelen op je dak liggen en dek je daarmee jouw stroomverbruik (bijna) helemaal af? Dan zit je aan het maximum van de salderingsregeling. Extra panelen leveren je veel minder financieel voordeel op (je krijgt voor de stroom die je aan het net levert geen 22 cent per kWh, maar tussen de 3 en 11 cent, afhankelijk van je aanbieder). Het plaatsen van zonneboiler kan dan een betere keuze zijn om nog meer te besparen.

 

Situatie 2:

weinig dak ruimte Heb je maar een klein stuk dak dat geschikt is? Dan is een zonneboiler zelfs wat gunstiger dan zonnepanelen: per vierkante meter bespaart een zonneboiler 45% meer CO2-uitstoot. Ook levert het per vierkante meter meer financieel voordeel op. Is ruimte geen probleem, dan kun je het beste allebei nemen, zowel een zonneboiler als zonnepanelen.

 

Situatie 3:

dak in de schaduw Schaduw beperkt de opbrengst van zonnepanelen veel meer dan die van een zonneboiler. Op een dak dat een deel van de dag in de schaduw ligt, kun je dus beter kiezen voor een zonneboiler.

 

Subsidie

De overheid heeft de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) uitgebreid. Voor het verduurzamen van je koopwoning kun je in aanmerking komen voor één of meerdere subsidies.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw huis en de subsidies? Vul de volledige verduurzamingscheck in, laat je gegevens achter en Susteen neemt contact op voor het inplannen van een afspraak voor een advies op maat.