Warmtepomp

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt door de warmtepomp gebruikt om het water in je radiatoren en/of vloerverwarming te verwarmen. Hierdoor bespaar je enorm op gas. 

Het is belangrijk om te besparen op gas aangezien de brandstoffen opraken en de gasprijs steeds hoger wordt. Daarnaast gaat heel Nederland van het gas af in 2050. Het is dus goed om je daarop voor te bereiden. Zodoende zullen de traditionele cv-ketels stap voor stap uit de Nederlandse huishoudens verdwijnen. Wanneer je op een duurzame manier verwarmt, kun je volledig gasvrij wonen of bespaar je direct een groot deel van je gasverbruik. Dit is goed voor het milieu en jouw portemonnee!

 

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp bestaat uit twee delen: een buiten-unit en een binnen-unit. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht of bodem. Deze energie wordt door de warmtepomp gebruikt om het water in de radiatoren en/of vloerverwarming te verwarmen. Hierdoor wordt de woning verwarmd. De warmtepomp zorgt ervoor dat de woning de hele dag een gelijke temperatuur behoudt en dus bijdraagt aan een optimaal wooncomfort. Daarnaast is een warmtepomp goed voor het klimaat: je CO₂-uitstoot voor verwarming daalt aanzienlijk en ook je energierekening gaat omlaag.

 

Verschillende soorten warmtepompen

  • Hybride warmtepomp:
    werkt op stroom en je koppelt hem aan je cv-ketel. In de buurt van je ketel hangt een warmtewisselaar om deze switch te ondersteunen. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is en zorgt voor je warme water in de badkamer en keuken. De warmtepomp werkt op elektriciteit en je hebt een buitenunit die de warmte uit de lucht haalt.
  • Volledige warmtepomp - lucht:
    is een combi-apparaat, hij zorgt voor verwarming én warm water. Een volledige warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en daarom de omvang van een hoge koelkast (de buitenunit). De warmtepomp haalt warmte uit de lucht en verwarmt daarmee water tot de temperatuur die je nodig hebt voor lage temperatuur verwarming in huis.
  • Volledige warmtepomp - bodem:
    heeft een voorraadvat voor warm water en daarom de omvang van een hoge koelkast. De warmtepomp haalt warmte uit de bodem en verwarmt daarmee water tot de temperatuur die je nodig hebt voor lage temperatuur verwarming in huis. Ergens in je tuin (of bij nieuwbouw soms onder het huis) is een bron geboord om bij de aardwarmte te kunnen.

 

Een warmtepomp iets voor jou?

Een warmtepomp is een grote investering. Voordat je een warmtepomp aanschaft, is het belangrijk dat je huis goed geïsoleerd is en dat je radiatoren of andere verwarming geschikt is voor lage temperatuur verwarming. Lage temperatuurverwarming is een vereiste voor een efficiënte werking van de warmtepomp. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Een hybride warmtepomp werkt samen met een hr-ketel op gas en is geschikt voor huizen die overal iets van isolatie hebben. De hybride warmtepomp werkt altijd samen met de cv-ketel. Een volledig elektrische warmtepomp vervangt je hr-ketel op gas en is geschikt voor huizen met goede tot zeer goede isolatie. Een ventilatie warmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht en is geschikt voor huizen met mechanische ventilatie.

 

Subsidie op warmtepomp

De overheid heeft de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) uitgebreid, o.a. voor warmtepompen. Voor het verduurzamen van je koopwoning kun je in aanmerking komen voor één of meerdere subsidies.

 

Advies op maat

Onze partner Susteen adviseert je graag welke warmtepomp past in jouw situatie en met welke overige duurzame maatregelen jij je huis nog meer kunt verduurzamen. Vul de volledige verduurzamingscheck in, laat je gegevens achter en Susteen neemt contact op voor het inplannen van een afspraak.