De ervaring van verduurzamer Arlo

Je huis verduurzamen, is dat nu gemakkelijk of juist lastig? En waarom zou je dat doen? Wat komt er bij kijken? Hoe pak je het aan? Lees in dit blog de ervaring van Arlo.

Het was tijd om te gaan verhuizen. Na een zoektocht kwamen we hét huis tegen, dit moest het gaan worden. Na een eerste, tweede en derde bezichtiging besloten we een bod doen. En dat bod werd, tot onze blijdschap, geaccepteerd! Een grote wens van ons was om het huis heel energiezuinig te maken en naar energielabel A te gaan (op het moment van aankoop had de woning energielabel C). Welke opties zijn er allemaal, wat kost dat en is het een slimme investering? Allemaal vragen die wij hadden. En met ons veel meer Nederlanders. Daarom deel ik graag mijn ervaringen.

Waarom verduurzamen?

Ons nieuwe huis betekent groter wonen en met energielabel C dus ook een hogere energierekening. Besparen op de energienota was één van de redenen om te verduurzamen. Maar ook het verhogen van het wooncomfort én de rentekorting die je ontvangt bij een groener label, waren voor ons redenen om een en ander uit te zoeken. Want hoeveel moet je investeren en wanneer heb je die investering nou eigenlijk terugverdiend?

De investering en terugverdientijd

Allereerst hebben wij ons afgevraagd wat we nu echt belangrijk vonden. Daar kwam uit dat de investering die we doen, een slimme investering moet zijn. Hoe bepaal je dat? Wanneer ons huis een A-label heeft, levert dat ons een aanzienlijke korting op de hypotheekrente op bij enkele hypotheekaanbieders. Hierin zijn wel verschillen op te merken.

Bij sommige hypotheekaanbieders moet je al voor het afsluiten van de hypotheek een label A hebben om in aanmerking te komen voor rentekorting. Bij een andere aanbieder kun je pas na afloop van de looptijd je nieuwe label opvoeren en profiteren van de rentekorting.
Bij Woonnu ontvang je wel een hogere rentekorting wanneer je tijdens de looptijd van de hypotheek een labelsprong maakt. Omdat wij bij het afsluiten van de hypotheek nog niet verduurzaamd hadden, maar daar pas later mee startten, was dit interessant voor ons. Deze tussentijds extra rentekorting namen wij mee in onze berekening.

En hoe komen wij dan tot een energielabel A? De woning was al goed geïsoleerd door de verkopers. Een onafhankelijke duurzaamheidspartij kwam langs in ons nieuwe huis en stelde een duurzaamheidsrapport op maat op. Hieruit bleek dat het plaatsen van goede zonnepanelen en installatie van een (hybride) warmtepomp de volgende stap zou moeten zijn. Om de terugverdientijd te berekenen bekeken we onze situatie en rekenden we op basis van onderstaande gegevens:

  • Een hoekwoning met 4 inwoners
  • gas gestookt
  • goed geïsoleerd
  • verwarmd met radiatoren
  • de beschikbare subsidies
  • de mogelijkheid tot BTW-teruggave
  • én de hypotheekrentekorting

Zodoende kwamen wij tot een terugverdientijd van ruim 8 jaar. Daarbij hadden we de besparing op de energierekening nog niet eens meegenomen. Zouden we dat wel doen, dan lag de inschatting op een terugverdientijd van rond de 4 tot 5 jaar. Voor ons een slimme investering dus!

 

Arlo Hemkes: “Ons huis verduurzamen was echt een no brainer. De investering verdienen we al na 5 jaar terug."

Warmtepomp en zonnepanelen

Maar ja, welke zonnepanelen moet je dan kopen en welk type warmtepomp kies je dan? Is goedkoop niet uiteindelijk duurkoop? Het inwinnen van advies van bijvoorbeeld een onafhankelijke verduurzamingspartner, is dan een goede optie.

Wanneer kies je voor een hybride warmtepomp en welk type kies je dan? Allereerst moet de woning voldoende geïsoleerd zijn. Een warmtepomp verwarmt namelijk op een lagere temperatuur dan een gasgestookte Cv-ketel. Daarnaast is het belangrijk te kijken naar de leeftijd en type Cv-ketel dat je hebt. Als je Cv-ketel vervangen moet worden, kun je de combinatie van ketel en warmtepomp op elkaar afstemmen voor een optimaal rendement. Is je Cv-ketel nog goed? Stem dan de warmtepomp af op de Cv-ketel die er hangt.

De vier belangrijkste factoren voor de warmtepomp-keuze:

  • Grootte van het te verwarmen huis
  • Aantal bewoners van het huis
  • Type warmteafgifte (radiatoren of vloerverwarming bijvoorbeeld) en afgifte-oppervlak
  • Budget

De berekening van de capaciteit die je nodig is, is best complex. We vonden het fijn dat we ons daarin hebben laten adviseren.

Belangrijk in de keuze voor zonnepanelen is om eerste vast te stellen wat voor type panelen je wilt hebben en welke type systeem je nodig hebt, op basis van je verbruik (nu en in de toekomst!). Laat je hierin goed adviseren (door bijvoorbeeld een onafhankelijke verduurzamingsexpert), want er zijn veel verschillen. Wij hebben daarnaast zelf ook veel offertes opgevraagd om het aanbod dat we kregen te vergelijken. Uiteindelijk kozen we voor all-black panelen, want die worden minder warm en zien er mooier uit.

 

Een duurzamer huis!

Na ongeveer drie maanden vanaf de eerste zoekactie, is het zover: alles is geïnstalleerd en ons huis is energiezuinig! Nu ons huis energielabel A heeft, profiteren we direct van een hogere rentekorting op onze hypotheekrente.

 

Op dit moment zijn wij ontzettend blij met onze keuze en is dit voor ons een hele rendabele investering. Nu is dit natuurlijk niet in elke situatie het geval, maar het is zeker de moeite waard om te onderzoeken. Ons advies zou dan ook zijn om je te laten adviseren door een onafhankelijke expert.

Waar kunnen we je mee helpen?

Helaas geen resultaten gevonden.