19-09-2023
Romy Ende (22) vindt duurzaamheid heel belangrijk en laat nieuwe kleding, vlees en auto’s daarom zoveel mogelijk links liggen
"Tweeënhalf jaar ben ik vegetarisch geweest. Tot ik voor mijn opleiding Aviation-Engineering stage ging lopen bij de luchtmacht op de vliegbasis in Leeuwarden. We aten altijd op de basis en vegetarisch eten was bepaald niet de standaard daar. Al mijn mannelijke collega’s wilden juist zoveel mogelijk vlees eten, vanwege de eiwitten. Toen besloot ik het vegetariër zijn los te laten, want het was daar geen doen."
"Na die stage pakte ik het wel weer op hoor, maar ik ben niet zo streng. Ik woon samen met mijn vader in het dorp De Hoef. Hij is ook een fervent vleeseter. Soms zegt hij wel te willen minderen, maar een dag daarna werkt ‘ie gewoon een stuk worst weg. Mensen van mijn generatie zijn toch meer bezig met de impact van dat soort dingen op het milieu."
"Ik wil de wereld goed achterlaten voor de generaties na mij, dat vind ik belangrijk. Daarom probeer ik ook zo min mogelijk de auto te pakken en alleen tweedehands kleding te kopen. Uitgezonderd onderbroeken natuurlijk, die ga ik echt niet tweedehands dragen. Ook in huis zijn we bezig met duurzaamheid. Als ik aan het studeren ben en ik krijg het koud, pak ik eerst een warme trui of deken voor ik de verwarming aan zet. Ook hebben we dubbelglas en geven we de planten slootwater. O ja, en ons restafval geven we aan de kippen. Kruimels, groenten, restjes… die dieren eten echt alles.”
Wellicht ook interessant
Het energielabel van een nieuw te bouwen woning
Hoe zit het met het energielabel bij een woning die nog gebouwd moet worden? Die woning heeft nog geen energielabel. Gelukkig is daar een oplossing voor. Voor een nieuw te bouwen woning wordt uitgegaan van het voorlopige energielabel.
Afbouw salderingsregeling bij zonnepanelen
Met het oog op een groenere toekomst hebben veel Nederlanders de overstap naar zonnepanelen gemaakt. Maar hoe beïnvloedt de afbouw van de salderingsregeling eigenlijk de keuze voor zonnepanelen?
Laten we dat eens nader bekijken!
Warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt door de warmtepomp gebruikt om het water in je radiatoren en/of vloerverwarming te verwarmen. Hierdoor bespaar je enorm op gas.
Het is belangrijk om te besparen op gas aangezien de brandstoffen opraken en de verwachting is dat de gasprijs steeds hoger wordt. Daarnaast moet heel Nederland in 2050 van het gas af. Het is dus goed om je daarop voor te bereiden. Zodoende zullen de traditionele cv-ketels stap voor stap uit de Nederlandse huishoudens verdwijnen.