Een huis uit 1892 verduurzamen

Andries Tieleman (58) heeft een karakteristieke woning uit 1892 in Haarlem. Hij woont in het Garenskokerskwartier: een soort nieuwbouwwijk uit 1900.

"De uitdaging bij deze woningen is dat ze oorspronkelijk heel slecht geïsoleerd waren. Geen spouwmuren en enkel glas. Centrale verwarming bestond nog niet, dus het huis had alleen beneden 2 gaskacheltjes."

Man in deuropening eigen huis

Andries is in 1996 in dit huis komen wonen. Hij ging als eerste aan de slag met het isoleren van zijn woning en zorgde voor:

 

  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • Dubbel glas of voorzetramen voor het glas in lood
  • Tochtstrips
  • HR++ glas in de serre ter vervanging van de voorzetramen

Ook heeft hij een slimme thermostaat waarmee hij in elke kamer afzonderlijk de temperatuur kan regelen. "Deze thermostaat draagt bij aan zowel comfort als besparing, omdat je een kamer alleen verwarmt als het nodig is." Door het isoleren bracht hij het gasverbruik terug van 2500 kuub naar 1600 kuub. "In 2017 heb ik een hybride warmtepomp aangeschaft en nu verbruik ik nog maar 250 kuub gas, 10% van de oorspronkelijke hoeveelheid."

"Het grappige was dat, toen ik ooit mijn woninggegevens invoerde in een adviestool van Milieu Centraal op hun website, het aanbevolen advies 'geen warmtepomp' was." Andries haalde toch een warmtepomp in huis en bleek uiteindelijk ongeveer 80% gas te besparen. "Als je een hybride warmtepomp aanschaft, blijft je cv-ketel gewoon staan. Mocht je huis niet warm genoeg worden met de warmtepomp, dan neemt de cv-ketel het over."

"Mensen hebben het beeld dat een warmtepomp heel duur is en dat je al snel €10.000 verder bent, maar dit is alleen het geval bij all-electric warmtepompen. Een hybride warmtepomp kost ongeveer €5000-€6000 en daar gaat nog ISDE-subsidie vanaf. Het voordeel van een warmtepomp is dat het veel CO₂ bespaart ten opzichte van een cv-ketel, zelfs als het op grijze stroom loopt. Je haalt namelijk gratis warmte van buiten, dus die hoef je niet elektrisch of met gas te maken."

Man in woonkamer

Zorgen om het milieu

Andries is begonnen met het verduurzamen van zijn woning, omdat hij zich zorgen maakt om het milieu en klimaatverandering. Hij geeft hierover ook presentaties. "Nederland was zeker tot voor kort nog een heel fossiel landje, een groot deel van de energie die we in Nederland gebruiken is fossiel. We bungelen helemaal onderaan in Europa."

Andries geeft als tip om te verduurzamen op basis van je reguliere onderhoud. "Als je toch je huis laat schilderen, doe er dan meteen HR ++ glas in, want anders moet je je kozijnen weer opnieuw doen. Of als je je dak vervangt, leg er dan meteen isolatie onder. Als je dit achteraf doet, is het veel duurder. Ook als je het wat minder breed hebt, kun je verduurzamen. Bij de gemeente kun je bijvoorbeeld een duurzame lening aanvragen met een laag rentepercentage."

Het liefst had Andries ook zonnepanelen op zijn huis gehad, maar hij heeft te veel schaduw op zijn dak. "Mijn stroomverbruik dek ik wel af met zonne- en windcoöperaties, zodat de stroom helemaal groen is. Ik ben bijvoorbeeld lid van een collectief zonnedak in mijn wijk."

Het huis van Andries is van energielabel G naar C gegaan. Een beter energielabel is bij zo'n oude woning bijna niet mogelijk. Door de verbetering van het energielabel is de waarde van de woning van Andries aanzienlijk gestegen. "Mijn belangrijkste advies voor mensen die willen verduurzamen is: gewoon beginnen! En doe het in kleine stapjes. Uiteindelijk bespaar je gewoon geld: een warmtepomp en zonnepanelen verdienen zichzelf meestal terug."

Waar kunnen we je mee helpen?

Helaas geen resultaten gevonden.