25-11-2024
Het energielabel van een nieuw te bouwen woning
De overheid heeft bepaald dat je meer kunt lenen als het energielabel van je woning beter is. Het idee hierachter is dat je bij een beter energielabel minder betaalt voor het energieverbruik van de woning. En je dus meer geld overhoudt om aan andere woonlasten te besteden.
Maar hoe zit dat bij een woning die nog gebouwd moet worden? Die woning heeft nog geen energielabel. Gelukkig is daar een oplossing voor. Voor een nieuw te bouwen woning wordt uitgegaan van het voorlopige energielabel.
Het voorlopige energielabel
Een voorlopig energielabel ziet er bijna hetzelfde uit als een definitief energielabel. Het voorlopig energielabel is te herkennen aan een rode driehoek in de rechterbovenhoek waar nadrukkelijk het voorlopige karakter uit blijkt. Het energieverbruik in het voorlopige energielabel is gebaseerd op technische doorrekeningen van onder andere de isolatiewaarde van de muren en het glas van de woning. En die doorrekening zorgt voor de indicatie van het toekomstige label.
De uitgifte van het voorlopig energielabel
Je krijgt het voorlopig energielabel van de projectontwikkelaar of aannemer, als ze deze beschikbaar stellen. Zij zijn namelijk niet verplicht om een voorlopig energielabel te geven.
Alternatieven voor het voorlopige energielabel
We zien regelmatig dat er geen voorlopig energielabel beschikbaar wordt opgesteld. En dat kan vervelend zijn als je net die extra leenruimte wilt hebben om de woning van je dromen te kopen. Of omdat je -zoals bij Woonnu- het voorlopig energielabel nodig hebt om een betere rente te krijgen voor je hypotheek.
Het is goed om te weten dat er ook andere manieren zijn om het voorlopige energielabel aan te tonen. Voorwaarde is wel dat uit de informatie blijkt dat het voorlopige energielabel specifiek voor de woning geldt, die voor jou gebouwd gaat worden. Deze alternatieven zijn:
- Het voorlopige energielabel zoals dat is vastgelegd bij de Rijksdienst voor de Overheid (RVO).
- Een (technische) omschrijving waar het voorlopig energielabel van de woning uit blijkt.
- Een taxatierapport waar het voorlopige energielabel van de woning uit blijkt.
- Een schriftelijke verklaring van de aannemer of projectontwikkelaar waaruit het voorlopige energielabel blijkt.
Besluit bouwwerken leefomgeving
In het Besluit bouwwerken leefomgeving (voorheen het Bouwbesluit) staan wettelijke regels waar woningen aan moeten voldoen. Op basis van dit besluit krijgen de meeste nieuwbouwwoningen tegenwoordig energielabel A+++ of A++++. Dat geldt helaas niet voor alle nieuwbouwwoningen.
Wat zijn uitzonderingen die een energielabel kunnen hebben lager dan A+++?
- Projecten met een lange doorlooptijd (en daarom nog gebaseerd op een ouder Bouwbesluit).
- Transformatiebouw - het ombouwen van leegstaande panden, zoals kantoren en zorginstellingen, tot nieuwe woningen.
Daarom gaat Woonnu bij nieuwbouw niet standaard uit van tenminste energielabel A+++.
Zorg voor een voorlopig energielabel
Hoewel het voor een projectontwikkelaar of aannemer dus niet verplicht is om een voorlopig energielabel te geven, is het wel verstandig om daar naar te vragen. Het voorlopige energielabel bij een nieuwbouwwoning zorgt er voor dat je meer kunt lenen en soms zelfs een lagere hypotheekrente krijgt. En daarbij geldt meestal ook dat hoe beter het energielabel is, hoe lager de energielasten. Kortom, een voorlopig energielabel zorgt er nu en in de toekomst voor dat je er warmpjes bij zit.
Wellicht ook interessant
Isoleer je huis en verlaag je energierekening
Hoe zit het met het energielabel bij een woning die nog gebouwd moet worden? Die woning heeft nog geen energielabel. Gelukkig is daar een oplossing voor. Voor een nieuw te bouwen woning wordt uitgegaan van het voorlopige energielabel.
Afbouw salderingsregeling bij zonnepanelen
Met het oog op een groenere toekomst hebben veel Nederlanders de overstap naar zonnepanelen gemaakt. Maar hoe beïnvloedt de afbouw van de salderingsregeling eigenlijk de keuze voor zonnepanelen?
Laten we dat eens nader bekijken!
Warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt door de warmtepomp gebruikt om het water in je radiatoren en/of vloerverwarming te verwarmen. Hierdoor bespaar je enorm op gas.
Het is belangrijk om te besparen op gas aangezien de brandstoffen opraken en de verwachting is dat de gasprijs steeds hoger wordt. Daarnaast moet heel Nederland in 2050 van het gas af. Het is dus goed om je daarop voor te bereiden. Zodoende zullen de traditionele cv-ketels stap voor stap uit de Nederlandse huishoudens verdwijnen.