28-07-2021
Hoe verduurzaam je een huis uit 1933?
Een huis uit 1933 verduurzamen, kan dat? Ad en Marike gaan voor het hoogst haalbare energielabel. Verduurzaming staat bij hun hoog in het vaandel. Ze hebben een karakteristiek houten huis uit 1933 gekocht. Dit staat in een bosrijke omgeving in een mooi dorp op de Veluwe.
Ze willen het huis opknappen en duurzame maatregelen toepassen. De buitenkant van het huis moet in ieder geval in de originele staat behouden blijven. Waarom vinden ze duurzaamheid zo belangrijk?
Waarom verduurzamen?
Ook hun huidige huis hebben ze verduurzaamd, dat heeft nu energielabel B. Ze hebben in hun huidige huis vloer- en spouwisolatie aangebracht en er liggen zonnepanelen op het dak.
Ze zijn het erover eens: "we moeten zuinig zijn met energie en we willen een betere wereld nalaten aan onze (klein)kinderen. Ook willen we graag ons nieuwe huis in een goede staat achterlaten. Een stuk beter dan de staat waarin het nu verkeert." Met deze gedachten in hun achterhoofd zijn ze al flink aan de slag gegaan met het uittekenen van de ideeën, deze te bespreken met een architect en met de start van de eerste sloopwerkzaamheden.
"De architect had nog wat goede aanvullingen. De indeling is daardoor omgedraaid waardoor we met de woonkamer heerlijk uitkijken op de bosrijke tuin in plaats van op de straat. Verder krijgen we beneden een studeerkamer. Superhandig omdat ook wij veel thuiswerken."
Verbouwen en verduurzamende maatregelen
Het verhaal over het huis is interessant. Het is in 1933 gebouwd en Ad en Marike zijn pas de derde bewoners. Het huis verkeerde bij de koop in de oorspronkelijke staat. Er is weinig aangepast in de afgelopen jaren. Daar gaan Ad en Marike verandering in brengen. Ze pakken het huis flink aan. Van een uitbouw, een betere inrichting tot het direct toepassen van verduurzamingsmaatregelen. "Maar de look and feel van het huis moet wel in de originele stijl blijven." zegt Marike. Ad en Marike willen bijvoorbeeld graag zonnepanelen, maar deze passen niet bij het dak van het huis. Dan blijft het niet in de originele stijl dus de zonnepanelen worden voorlopig niet geplaatst.
De eerste stap die zij zetten is het isoleren van de muren, dak en vloer. "De muren van het huis hebben geen isolatie" vertelt Ad. "Er is zelfs weinig ruimte tussen de buiten- en de binnenmuur. Om de isolatie te kunnen plaatsen moet de binnenmuur zo’n 15 cm naar binnen geplaatst worden. De kamers worden daardoor dus iets kleiner maar na de isolatie voelt het vast een stuk comfortabeler aan!"
Er zit nu een originele houten vloer in het huis. Die gaat eruit. Er komt een betonnen vloer met isolatie en vloerverwarming in, die geschikt is voor een all-electric warmtepomp. Dan voelt het direct een stuk behaaglijker aan de voeten. In de kozijnen komt dubbel of triple glas. "Het is nog even afwachten wat er in de bestaande kozijnen past." vertellen Ad en Marike. "Want ook die blijven behouden." Daarnaast komen er twee slaapkamers boven met ieder een eigen badkamer. "Omdat er beneden een slaapkamer komt, is de bovenverdieping voor de kinderen en aanhang als ze willen blijven slapen" zegt Marike. Het huis krijgt ook nog een aanbouw van waarschijnlijk een prefab constructie. Het huis blijft door alle aanpassingen klassiek aan de buitenkant maar modern aan de binnenkant!
Rentekorting via Woonnu
Voordat ze in gesprek gingen met de hypotheekadviseur van Hypotheekvisie kenden ze Woonnu nog niet. Op de wensen die ze hadden kwam een hypotheek bij Woonnu het best uit de bus. Eén van de wensen was het behalen van een energielabel A++. Met de voorgenomen duurzame maatregelen bood Woonnu een korting op de rente.
"Als er zonnepanelen komen kan het huis volledig zelfvoorzienend worden." vertelt Ad.
Tip van Ad en Marike
Ze waren al redelijk bekend met de verschillende duurzame mogelijkheden omdat zij hun huidige huis ook hebben verduurzaamd. Maar ieder huis biedt weer andere mogelijkheden voor verduurzaming. De tip is om je goed te verdiepen in de informatie over duurzame maatregelen. Want, zo zegt Ad: "Als je zelf goed op de hoogte bent, helpt dat ook om de juiste beslissingen te kunnen nemen."
Geïnspireerd door Ad en Marike?
Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van Ad en Marike? Laat je dan vooraf goed informeren welke duurzame maatregelen voor jouw woning geschikt zijn. Vul onze verduurzamingscheck in en krijg binnen 3 minuten inzicht in de mogelijkheden.
Naast financiering kun je ook bekijken voor welke subsidies je in aanmerking komt. Naast subsidies vanuit de overheid hebben ook gemeenten soms 'potjes' waar je gebruik van kunt maken.
Wellicht ook interessant
Afbouw salderingsregeling bij zonnepanelen
Met het oog op een groenere toekomst hebben veel Nederlanders de overstap naar zonnepanelen gemaakt. Maar hoe beïnvloedt de afbouw van de salderingsregeling eigenlijk de keuze voor zonnepanelen?
Laten we dat eens nader bekijken!
Warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt door de warmtepomp gebruikt om het water in je radiatoren en/of vloerverwarming te verwarmen. Hierdoor bespaar je enorm op gas.
Het is belangrijk om te besparen op gas aangezien de brandstoffen opraken en de verwachting is dat de gasprijs steeds hoger wordt. Daarnaast moet heel Nederland in 2050 van het gas af. Het is dus goed om je daarop voor te bereiden. Zodoende zullen de traditionele cv-ketels stap voor stap uit de Nederlandse huishoudens verdwijnen.
Jaren '30 huis verbouwen tot droomhuis
Suzanne heeft samen met haar partner haar droomhuis gevonden. Toen ze het huis kochten, wist ze meteen dat ze het gigantisch moesten verbouwen. Hun doel was om het huis te verduurzamen en naar nul op de meter te gaan.