Hoe verduurzaam je een huis uit 1933?

Een huis uit 1933 verduurzamen, kan dat? Ad en Marike gaan voor het hoogst haalbare energielabel. Verduurzaming staat bij hun hoog in het vaandel. Ze hebben een karakteristiek houten huis uit 1933 gekocht. Dit staat in een bosrijke omgeving in een mooi dorp op de Veluwe. 

Ze willen het huis opknappen en duurzame maatregelen toepassen. De buitenkant van het huis moet in ieder geval in de originele staat behouden blijven. Waarom vinden ze duurzaamheid zo belangrijk?

Waarom verduurzamen?

Ook hun huidige huis hebben ze verduurzaamd, dat heeft nu energielabel B. Ze hebben in hun huidige huis vloer- en spouwisolatie aangebracht en er liggen zonnepanelen op het dak.


Ze zijn het erover eens: "we moeten zuinig zijn met energie en we willen een betere wereld nalaten aan onze (klein)kinderen. Ook willen we graag ons nieuwe huis in een goede staat achterlaten. Een stuk beter dan de staat waarin het nu verkeert." Met deze gedachten in hun achterhoofd zijn ze al flink aan de slag gegaan met het uittekenen van de ideeën, deze te bespreken met een architect en met de start van de eerste sloopwerkzaamheden.

"De architect had nog wat goede aanvullingen. De indeling is daardoor omgedraaid waardoor we met de woonkamer heerlijk uitkijken op de bosrijke tuin in plaats van op de straat. Verder krijgen we beneden een studeerkamer. Superhandig omdat ook wij veel thuiswerken."

Verbouwen en verduurzamende maatregelen

Het verhaal over het huis is interessant. Het is in 1933 gebouwd en Ad en Marike zijn pas de derde bewoners. Het huis verkeerde bij de koop in de oorspronkelijke staat. Er is weinig aangepast in de afgelopen jaren. Daar gaan Ad en Marike verandering in brengen. Ze pakken het huis flink aan. Van een uitbouw, een betere inrichting tot het direct toepassen van verduurzamingsmaatregelen. "Maar de look and feel van het huis moet wel in de originele stijl blijven." zegt Marike. Ad en Marike willen bijvoorbeeld graag zonnepanelen, maar deze passen niet bij het dak van het huis. Dan blijft het niet in de originele stijl dus de zonnepanelen worden voorlopig niet geplaatst.


De eerste stap die zij zetten is het isoleren van de muren, dak en vloer. "De muren van het huis hebben geen isolatie" vertelt Ad. "Er is zelfs weinig ruimte tussen de buiten- en de binnenmuur. Om de isolatie te kunnen plaatsen moet de binnenmuur zo’n 15 cm naar binnen geplaatst worden. De kamers worden daardoor dus iets kleiner maar na de isolatie voelt het vast een stuk comfortabeler aan!"


Er zit nu een originele houten vloer in het huis. Die gaat eruit. Er komt een betonnen vloer met isolatie en vloerverwarming in, die geschikt is voor een all-electric warmtepomp. Dan voelt het direct een stuk behaaglijker aan de voeten. In de kozijnen komt dubbel of triple glas. "Het is nog even afwachten wat er in de bestaande kozijnen past." vertellen Ad en Marike. "Want ook die blijven behouden." Daarnaast komen er twee slaapkamers boven met ieder een eigen badkamer. "Omdat er beneden een slaapkamer komt, is de bovenverdieping voor de kinderen en aanhang als ze willen blijven slapen" zegt Marike. Het huis krijgt ook nog een aanbouw van waarschijnlijk een prefab constructie. Het huis blijft door alle aanpassingen klassiek aan de buitenkant maar modern aan de binnenkant!

Rentekorting via Woonnu

Voordat ze in gesprek gingen met de hypotheekadviseur van Hypotheekvisie kenden ze Woonnu nog niet. Op de wensen die ze hadden kwam een hypotheek bij Woonnu het best uit de bus. Eén van de wensen was het behalen van een energielabel A++. Met de voorgenomen duurzame maatregelen bood Woonnu een korting op de rente.


"Als er zonnepanelen komen kan het huis volledig zelfvoorzienend worden." vertelt Ad.

Tip van Ad en Marike

Ze waren al redelijk bekend met de verschillende duurzame mogelijkheden omdat zij hun huidige huis ook hebben verduurzaamd. Maar ieder huis biedt weer andere mogelijkheden voor verduurzaming. De tip is om je goed te verdiepen in de informatie over duurzame maatregelen. Want, zo zegt Ad: "Als je zelf goed op de hoogte bent, helpt dat ook om de juiste beslissingen te kunnen nemen."

Partner Susteen neemt alles uit handen

Ad en Marike hebben een rapport op laten maken door onze verduurzamingspartner Susteen. Ze vonden het een vrij uitgebreid rapport waarin alle duurzame maatregelen staan beschreven. Zoals isoleren en een modulerende warmtepomp. Zo’n pomp zorgt ervoor dat het vermogen van de installatie aanpast naar de warmtebehoefte. Het springt niet steeds aan en uit maar draait zachtjes, waardoor de warmtetemperatuur constant blijft. Hierdoor is je energieverbruik lager en gaat je warmtepomp ook nog eens langer mee!


Misschien nemen Ad en Marike ook nog een warmteterugwinsysteem (WTW). Een WTW-systeem gebruikt restwarmte uit douchewater of warme lucht om koud water of koude lucht op te warmen. Hierdoor bespaar je op je energierekening.


We blijven Ad en Marieke volgen met hun verbouwing.

Geïnspireerd door Ad en Marike?

Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van Ad en Marike? Laat je dan vooraf goed informeren welke duurzame maatregelen voor jouw woning geschikt zijn. Vul onze verduurzamingscheck in en krijg binnen 3 minuten inzicht in de mogelijkheden. Voor een deskundig woningverbeterplan met garantie op het gewenste energielabel (vanaf energielabel B) werken we samen met verduurzamingspartner Susteen. Een adviseur komt geheel vrijblijvend bij je langs voor het opmaken van een rapport op maat. En als je wilt, voeren zij de maatregelen ook uit. Ook zorgen zij dan voor het registreren van het energielabel.

 

Naast financiering kun je ook bekijken voor welke subsidies je in aanmerking komt. Naast subsidies vanuit de overheid hebben ook gemeenten soms 'potjes' waar je gebruik van kunt maken.

Waar kunnen we je mee helpen?

Helaas geen resultaten gevonden.