Aan de slag met verduurzamen!

Vandaag gaat het verhaal van Claudia verder. Zij en haar man starten met het duurzaam verbouwen van hun droomhuis uit 1907. In deel 2 van deze blogserie vertelt Claudia hoe ze de verduurzaming aangepakt hebben. Ook geeft ze praktische tips om minder energie te verbruiken.

De financiering was rond, de plannen waren gemaakt en de sleutel ontvangen. Nu kon ons avontuur echt beginnen! Bij onze verbouwing stonden meerdere punten centraal. Bouwkundige aanpassingen en daarbij meteen duurzame aanpassingen meenemen zodat dit later geen extra werk oplevert. Het wooncomfort verbeteren en het huis naar een beter energielabel te brengen. We investeren in de lange termijn en dus zal de terugverdientijd ook over de lange termijn zijn. Hoe zijn we begonnen? Lees hier ons verhaal.

Fotocollage verbouwingsfoto's

De gouden regel: eerst isoleren, dan opwekken

Door goed isoleren behaal je veel winst….en in het geval van een pand uit 1907 ben je met isoleren wel even bezig! Waar dat kon, combineerden we de duurzame maatregel met de bouwkundige aanpassing (zoals het verstevigen van het dak). Onze verbouwbegroting bood geen ruimte om alle adviezen uit het verduurzamingsrapport meteen uit te voeren. En je moet wat te wensen over laten natuurlijk 😉. In onze overweging wat wel of niet of later kon, hebben we de afweging gemaakt op basis van effectiviteit en of verduurzamen konden combineren met een bouwkundige aanpassing.

Dakisolatie en -reparatie

Het dak was niet geïsoleerd. Ook waren er lekkages en er kwam nog materiaal als stro tevoorschijn. Dit was niet alleen brandgevaarlijk, er ging ook veel warmte verloren via het dak. Hier viel dus de meeste winst te behalen. Het isoleren van het dak was een grote kostenpost. Om meerwaarde hieruit te creëren, hebben we besloten om het dak ook te repareren en te verstevigen. Uiteindelijk is het dak volledig vernieuwd en voorzien van goede dakisolatie.

Muurisolatie

Ons huis had geen spouwmuren. Die werden pas na 1920 gezet. Omdat we ook alle elektra aanpakten, zouden de muren allemaal gefreesd en daarna gestuukt gaan worden. Daarom vonden we het logisch om ook direct de muurisolatie toe te passen.
Op de bovenste verdiepingen hebben we zelf de muren geïsoleerd met houten voorzetwanden. Deze zijn gevuld met glaswol en afgemonteerd met gipsplaten. Dit hebben we ook op de tussenmuren gedaan om geluid te weren. Daarna heeft de stukadoor alle muren gestuukt.

Vloer

De vloer was niet geïsoleerd, en dit was te merken: je voelde de kou door de vloer naar boven komen. Aangezien het huis onderkelderd is, is het vrij eenvoudig om te isoleren. Dit was dus een makkelijke manier om veel winst te behalen. Wel stonden we voor de keuze: zelf doen of toch uitbesteden? Na een half jaar verbouwen zijn we inmiddels zelf erg handig geworden. Tóch besloten we het uit te besteden, maar dan wel vanwege financiële argumenten. Isolatieplaten en overig materiaal bedragen 23 euro per m2. Een volledige uitbesteding aan een isolatie-expert kost je 30 euro per m2. Maar besteed je het isoleren uit, dan ontvang je subsidie, namelijk 7 euro per m2. We besparen onszelf dus werk, de vakman voert het uit (met garantie!) en je ontvangt subsidie. Uiteindelijk is er vloerisolatie geplaatst met isolatieplaten van 10 cm die vochtbestendig zijn.

Ramen

Alle ramen waren voorzien van enkel-glas. Zelfs al isoleer je de muren nog zo goed, dan gaat alsnog veel warmte via de ramen naar buiten. Het advies uit het duurzaamheidsrapport was om hier HR+++ glas voor in de plaats te zetten. We wilden alle raamkozijnen en de pui naar de tuin in de originele stijl laten vervangen Dat betekende houten kozen waardoor we niet voor HR+++ maar voor HR++ moesten kiezen.

Zonnepanelen

Energie opwekken: zonnepanelen

Door te isoleren zullen we minder energie gaan verbruiken. We kunnen ook zelf energie gaan opwekken om geld te besparen op onze energierekening. We hebben een groot plat dak van 88 m2. Dit maakt het eenvoudig om zonnepanelen plaatsen. Omdat onze tuin op het oosten ligt, hebben we daar s’ avonds geen zon. Daarom willen we graag een dakterras realiseren om langer van de zon te kunnen genieten. Dit is besproken en meegenomen in de verbouwplannen. Er is namelijk voldoende plaats voor beide. De energieadviseur gaf in het rapport aan wat de meest gunstige plek is voor de zonnepanelen (11 panelen worden geadviseerd) zodat ze het meeste zon vangen. De zonnepanelen hebben we nu nog niet geplaatst, omdat voor ons het dakterras voorrang kreeg. Wel hebben we rekening gehouden met de zonnepanelen in het ontwerp van het dakterras.

Duurzaam verbouwen: wat ons geholpen heeft

  • Laat je adviseren door een energie expert.
  • Stel vooraf je doelen waaraan je ook verduurzamen kunt koppelen (bijv. wooncomfort door minder warmteverlies en geluidsoverlast).
  • Maak bewuste keuzes: wat kan ik nu eenvoudig meenemen in de verbouwing en waarmee haal ik het meeste rendement en is dus essentieel voor realiseren van mijn doelen?
  • Maak een plan van de verduurzamingsmaatregelen (of vanuit een energierapport). Zie het niet als een sluitpost als er verbouwbudget over is. Omdat het niet cosmetisch is en niet standaard zoals bijv. onderhoud van het schilderwerk, wordt het vaak onterecht onderbelicht.
  • Zoek naar alternatieve oplossingen voor maatregelen die niet meteen uitgevoerd worden: bijvoorbeeld isolerende gordijnen waar het enkel glas nog even blijft zitten.
  • Je kunt ook dingen zelf! Houd daarbij wel rekening met de subsidiemogelijkheden die je alleen ontvangt wanneer je werk laat uitvoeren door een gecertificeerd bedrijf.
  • Zoek afstemming met de buren om zaken samen aan te pakken en daarmee korting te krijgen. Wij hebben bijvoorbeeld het dak gezamenlijk gedaan.

Subsidies

Als je meer dan 1 isolatiemaatregel uitvoert dan kun je hiervoor subsidie aanvragen. Sinds dit jaar heet de subsidieregeling ISDE: Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. Via de rekentool kun je zelf eenvoudig uitrekenen op welk bedrag je recht hebt. Je ontvangt de subsidie wel achteraf, nadat je hebt kunnen aantonen dat het door een gecertificeerd bedrijf is uitgevoerd en de betaling is verricht.

Ons droomhuis is klaar!

De verbouwing zit erop en we genieten volop van ons droomhuis. De voordelen van het verduurzamen merken we nu al. Doordat ons huis beter geïsoleerd is, biedt het veel wooncomfort. Tijdens deze warme dagen is het binnen juist langer koel. Ook hebben we minder last van tocht en geluidsoverlast. Door de vloerisolatie voelt de vloer warmer aan en heb ik minder last van koude voeten. Voor de winter verwacht ik dat ons huis juist sneller en langer warm is.

 

We zien de duurzame aanpassingen die we nu uitgevoerd hebben als een startpunt. We zijn ons nu bewust geworden van de mogelijkheden en hebben de basis gelegd, waar we nu al meteen de vruchten van plukken. Onze wens is om in de toekomst ons huis verder te verduurzamen zodat ons huis nog meer voldoet aan de maatstaven van deze tijd en wij onze plicht, want zo voelen wij dat echt, om een bijdrage te leveren aan een beter klimaat, kunnen inwilligen.

Nog wat praktische besparingstips van Claudia:

  • Isolerende raambekleding: waar we het glas niet vervangen hebben, hebben we gekozen voor thermische gordijnen. Dit zijn overgordijnen om de warmte binnen te houden met een hoogglanzende achterzijde. De gordijnen komen tot de vensterbank zodat ze niet voor de radiator hangen en dus niet de warmte tegenhouden.
  • Plaats radiatorfolie tussen je verwarming en buitenmuur. Hiermee wordt de warmte de kamer in weerkaatst. Dit kun je gemakkelijk zelf doen.
  • Het plaatsen van tochtstrips: we hebben een oud huis dus geen deur of kozijn is recht waardoor kieren ontstaan en warmte door verloren gaat. Om dit te voorkomen hebben we de grootste kieren afgeplakt met tochtstrips.
  • Vervang alle gloeilampen door LED verlichting: we hadden een grote kroonluchter in de woonkamer hangen met oude gloeilampen (10 watt per stuks) erin. Deze zijn allemaal vervangen door led verlichting (1,5 watt per stuk) wat meteen 16x8,5 watt bespaart.
  • Verwarm niet de ruimtes die je niet gebruikt. Wij verwachten de bovenste verdieping voorlopig niet te gebruiken. Deze radiatoren staan daarom altijd uit zodat we deze ruimte niet onnodig verwarmen.
  • Breng je verbruik in kaart. Zo word je je bewust van wat het kost en waar je uitschieters hebt. Hiervoor kun je een slimme meter installeren. Je reguleert je energierekening namelijk niet op basis van de maandelijkse afschrijving.

Wil je meer weten? Stuur Claudia een bericht via [email protected] 

Waar kunnen we je mee helpen?

Helaas geen resultaten gevonden.