Jaren '30 huis verbouwen tot droomhuis

Suzanne heeft samen met haar partner haar droomhuis gevonden. Toen ze het huis kochten, wist ze meteen dat ze het gigantisch moesten verbouwen. Hun doel was om het huis te verduurzamen en naar nul op de meter te gaan.

Natalie ter Schiphorst

Suzanne: “We kozen bewust voor een jaren ’30 woning omdat we dat heel mooi vinden. Toen wij er in kwamen zaten de gaskachels er nog in. Er was niks geïsoleerd. Er moest veel fundamenteels gedaan worden, wat wij niet zelf konden doen. Wij wilden het echt toekomstbestendig maken. Dat vergde veel uitzoekwerk. Daarom hebben we er vanaf het prille begin een aannemer met kennis van zaken bij gevraagd.”

De woning is letterlijk van top tot teen verbouwd en verduurzaamd, waarbij goede vakmannen heel belangrijk waren. “Eigenlijk wisten we bij de aanschaf van de woning al dat alles gedaan moest worden. Er was eigenlijk niet een ding wat eruit sprong. Alles is gestript en opnieuw opgebouwd. Zonder hen was dit nooit gelukt”, beaamt Suzanne.

Suzanne: “Wij zijn niet superhandig. Onze wens was om in het huis de authentieke details te behouden en het tegelijk om te zetten naar de huidige tijdsgeest. Alles in ons huis moest eerst casco worden opgeleverd en vanuit daar konden we gaan verduurzamen. Dit huis had nog oude gaskachels en een spouwmuur van 4 cm. Onze spouwmuur was te smal en te vervuild om te isoleren. Daarom hebben we gekozen de isolatie aan de binnenkant van de muur te plaatsen en de spouw leeg te laten zodat we een goede ventilatie hadden. De isolatieplaat die vervolgens aan de binnenzijde bevestigd is ongeveer 12 centimeter. Daar overheen deden we nog een afwerking met stucwerk. In totaal hebben we 13/14 centimeter ingeleverd. We zijn ook de kozijnen gaan vervangen. In onze oude kozijnen zat nog enkel glas. En dan echt de ouderwetse nog geblazen glasvariant. Alsof je in een lachspiegel keek. Daarnaast was al het hout rot. Doordat we wilden gaan voor HR++ glas konden we de oude kozijnen niet gebruiken. Het nieuwe glas was te dik en te zwaar, voor de oude kozijnen. We hebben zodoende gekozen om de kozijnen identiek te laten namaken.

Het dak is er ook af gegaan. Het dak is vernieuwd omdat de dakpannen op sommige plekken kapot waren. We wilden het dak graag isoleren, want er zat helemaal geen isolatie onder. Omdat we de balken graag in het zicht wilden houden aan de bovenzijde moesten we aan de buitenkant isoleren. Hierdoor ging het dak er helemaal af om de betere panlatten te kunnen plaatsen.

De houten vloer op de begane grond is er tenslotte ook uitgehaald en vervangen door een cementvloer met isolatie eronder. De nieuwe vloer bestaat uit een soort piepschuim broodjesvloer. Daarop is de zandcement dekvloer gestort met daarin onze vloerverwarming verwerkt. Bovenop dit alles is onze pvc-vloer geplakt. In de hal is de zandcement dekvloer iets dunner. Zo konden we daar een ouderwetse granito vloer laten storten.

We hebben in alles wat we ondernamen samen met de aannemer onze keuzes gemaakt. Je hebt met zoveel factoren rekening te houden. Soms moet je aan het begin een beslissing maken waar je later misschien anders over denkt. Dan is het heel fijn dat iemand je goed advies kan geven.”

Suzanne en haar partner hebben voor dit huis gekozen omdat ze als een blok gevallen zijn voor het oude jaren ’30 karakter. Suzanne: “Je kiest ergens voor. Wij hebben elkaar ook wel eens aangekeken dat we zeiden: het was goedkoper geweest om een nieuwbouwhuis te kopen. Al hebben we nooit spijt gehad. We hebben bewust voor een oud, authentiek huis gekozen. Het verduurzamingsproces brengt ons nu uiteindelijk wel van energielabel G naar energielabel A+. Wij willen hier echt de komende jaren blijven wonen. Voor ons is het puur woongenot.”

Waar kunnen we je mee helpen?

Helaas geen resultaten gevonden.