10-01-2022
Rentekorting voor woningen met energielabel A++++
Woonnu geeft 0,15% rentekorting voor woningen met energielabel A++++. De rentekorting voor energielabel A++++ geldt voor aanvragen en renteherzieningen vanaf woensdag 19 januari 2022. Deze korting was eerder alleen beschikbaar voor een nul-op-de-meter woning. Maar hoe toon je aan dat de woning energielabel A++++ heeft?

Hoe wordt het energielabel bepaald?
Welk energielabel een woning heeft, hangt af van het primair fossiel energiegebruik van een woning in Kilowattuur (kWh) per vierkante meter (m²) per jaar. Dit wordt ook wel de BENG-2 norm genoemd. Het overzicht van Bouwend Nederland laat zien dat een woning met energielabel A++++ een primair fossiel energiegebruik heeft van 0 kWh of lager. Hier vallen dus ook woningen onder die (gebouwgebonden) energieneutraal zijn en zogenaamde nul-op-de-meter woningen.

Hoe toon ik het energielabel aan voor mijn woning?
Als je een woning koopt, dan is de verkoper van de woning verplicht het energielabel van de woning te geven. Zo weet je direct welk energielabel je nieuwe woning heeft. En voor welke rentekorting je in aanmerking komt bij Woonnu.
Als je je hypotheek wilt oversluiten naar Woonnu, dan zorg je zelf voor het energielabel. Lees op de site van de Rijksoverheid hoe je een energielabel aanvraagt.

Hoe toon ik het energielabel aan voor een nog te bouwen woning?
Ook voor een nog te bouwen woning is een energielabel verplicht. Er wordt een voorlopig energielabel vastgesteld zodra er een omgevingsvergunning wordt aangevraagd. De voorlopige status van het energielabel blijkt uit een rode driehoek in de rechterbovenhoek van het energielabel met een opschrift ‘status voorlopig’. Zie het voorbeeld hieronder.
Als uit dit voorlopige energielabel blijkt dat de woning energielabel A++++ heeft, dan komt de hypotheek in aanmerking voor een rentekorting van 0,15%.
Het is belangrijk dat het voorlopige energielabel specifiek voor jouw woning is. Keuzes voor meer- of minderwerk bij nieuwbouw kunnen zorgen voor afwijkingen in het energiegebruik van de woning. En daarmee op de uitkomst van de BENG-berekening. Deze keuzes moeten meegenomen zijn in het voorlopige energielabel van de woning.
Je krijgt het voorlopige energielabel van je projectontwikkelaar of aannemer. Lever dit altijd bij ons aan.
Definitief energielabel nieuwbouwwoning/nieuw te bouwen woning
Als de woning wordt opgeleverd, volgt het definitieve energielabel. De projectontwikkelaar of aannemer is verplicht om dit definitieve energielabel te geven. Kun je bij de aanvraag van de hypotheek nog niet aantonen dat de woning energielabel A++++ heeft, maar wel bij de oplevering van de woning? Stuur ons dan na de oplevering van de woning het definitieve energielabel. Dan kom je alsnog in aanmerking voor de rentekorting van 0,15%. Tot oplevering krijg je uiteraard de rentekorting van 0,10%.
Meer ruimte voor energiezuinige woningen
Naast de rentekorting van Woonnu heeft een energiezuinige woning meer voordelen. Zo kun je bij een energiezuinige woning misschien een hogere hypotheek krijgen, afhankelijk van jouw situatie.
Misschien ook interessant

De salderingsregeling stopt op 1 januari 2027
Mensen met zonnepanelen kunnen de stroom die ze terugleveren aan het net vanaf 1 januari 2027 niet meer verrekenen met hun eigen verbruik. In plaats daarvan krijgen ze een vergoeding voor de teruggeleverde stroom.

Het energielabel van een nieuw te bouwen woning
Hoe zit het met het energielabel bij een woning die nog gebouwd moet worden? Die woning heeft nog geen energielabel. Gelukkig is daar een oplossing voor. Voor een nieuw te bouwen woning wordt uitgegaan van het voorlopige energielabel.

Afbouw salderingsregeling bij zonnepanelen
Met het oog op een groenere toekomst hebben veel Nederlanders de overstap naar zonnepanelen gemaakt. Maar hoe beïnvloedt de afbouw van de salderingsregeling eigenlijk de keuze voor zonnepanelen?
Laten we dat eens nader bekijken!