19-09-2023
Dieuwertje Maliepaard (37) ontdekte dat een Rijksmonument verduurzamen niet vanzelfsprekend is
"We waren niet op zoek naar een nieuw huis. Tot er iets voorbij kwam dat zó onze smaak was als dit huis: een prachtig authentiek pand, uit 1683. Extra bijzonder is dat ons huis een Rijksmonument is. Lang is het een winkel geweest, maar sinds enkele tientallen jaren is het een woonhuis."
"In ons vorige huis hadden we zonnepanelen, dus ook nu gingen we uitzoeken of dat mogelijk was. Wonen in een Rijksmonument betekent wel haken en ogen wat betreft verandering en verduurzaming. We hebben dus de voor- en nadelen wel even afgewogen. Zonnepanelen konden helaas niet, net als het plaatsen van dubbel glas. Jammer, maar wij denken graag in oplossingen. Dus: wat kan wel? Daar word je bewuster van."
"Het huis is groot, maar heeft veel aparte kamers. We proberen dus de kachel alleen te gebruiken wanneer en waar het echt nodig is. Door het enkele glas warmt het ook bij minder warme, maar toch zonnige dagen genoeg op en blijft de kachel sowieso uit. De warmte houden we binnen met daarvoor bedoelde gordijnen. En koelen doen we natuurlijk niet met een airco, maar gewoon door te luchten. Ook kunnen we de tuin bewateren vanuit de originele, oude waterput in de tuin. Alles oplossen zoals ze het vroeger ook deden dus – dat past eigenlijk ook weer heel mooi bij het huis."
Wellicht ook interessant
Het energielabel van een nieuw te bouwen woning
Hoe zit het met het energielabel bij een woning die nog gebouwd moet worden? Die woning heeft nog geen energielabel. Gelukkig is daar een oplossing voor. Voor een nieuw te bouwen woning wordt uitgegaan van het voorlopige energielabel.
Afbouw salderingsregeling bij zonnepanelen
Met het oog op een groenere toekomst hebben veel Nederlanders de overstap naar zonnepanelen gemaakt. Maar hoe beïnvloedt de afbouw van de salderingsregeling eigenlijk de keuze voor zonnepanelen?
Laten we dat eens nader bekijken!
Warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt door de warmtepomp gebruikt om het water in je radiatoren en/of vloerverwarming te verwarmen. Hierdoor bespaar je enorm op gas.
Het is belangrijk om te besparen op gas aangezien de brandstoffen opraken en de verwachting is dat de gasprijs steeds hoger wordt. Daarnaast moet heel Nederland in 2050 van het gas af. Het is dus goed om je daarop voor te bereiden. Zodoende zullen de traditionele cv-ketels stap voor stap uit de Nederlandse huishoudens verdwijnen.