Dieuwertje Maliepaard (37) ontdekte dat een Rijksmonument verduurzamen niet vanzelfsprekend is

"We waren niet op zoek naar een nieuw huis. Tot er iets voorbij kwam dat zó onze smaak was als dit huis: een prachtig authentiek pand, uit 1683. Extra bijzonder is dat ons huis een Rijksmonument is. Lang is het een winkel geweest, maar sinds enkele tientallen jaren is het een woonhuis."

Stel in deuropening
Gezin op de bank in de woonkamer

"In ons vorige huis hadden we zonnepanelen, dus ook nu gingen we uitzoeken of dat mogelijk was. Wonen in een Rijksmonument betekent wel haken en ogen wat betreft verandering en verduurzaming. We hebben dus de voor- en nadelen wel even afgewogen. Zonnepanelen konden helaas niet, net als het plaatsen van dubbel glas. Jammer, maar wij denken graag in oplossingen. Dus: wat kan wel? Daar word je bewuster van."

 

"Het huis is groot, maar heeft veel aparte kamers. We proberen dus de kachel alleen te gebruiken wanneer en waar het echt nodig is. Door het enkele glas warmt het ook bij minder warme, maar toch zonnige dagen genoeg op en blijft de kachel sowieso uit. De warmte houden we binnen met daarvoor bedoelde gordijnen. En koelen doen we natuurlijk niet met een airco, maar gewoon door te luchten. Ook kunnen we de tuin bewateren vanuit de originele, oude waterput in de tuin. Alles oplossen zoals ze het vroeger ook deden dus – dat past eigenlijk ook weer heel mooi bij het huis."

Waar kunnen we je mee helpen?

Helaas geen resultaten gevonden.