Van energielabel G naar A+++ verduurzamen

Marcel en zijn partner hebben een oud huis in Limburg gekocht waaraan veel moest gebeuren. Het huis komt uit 1921. Het was een oude slagerij en een woonhuis.

Natalie ter Schiphorst

Marcel: “We verhuisden in coronatijd van Zandvoort naar Zuid-Limburg. Ik werkte toen al vanuit huis. Mijn man ging ook vanuit huis werken. We hadden al lang het plan om een B&B beginnen. We kwamen in contact met een architect en aannemer, vanaf toen werd ons plan uitgevoerd. En nu wonen we in alle tevredenheid in Zuid-Limburg. Waar we beiden ons werk hebben naast de B&B. Het huis had energielabel G toen we het kochten. We keken daar niet naar. We wisten om onze wensen waar te maken dat het huis helemaal verbouwd en verduurzaamd moest worden.”

Marcel en zijn partner hebben het huis helemaal opnieuw opgebouwd. Alleen het geraamte van het huis is blijven staan: de voorgevel en de meeste binnenmuren. Een aantal binnenmuren is gesloopt of doorbroken. De achtergevel op de begane grond is compleet vervangen.

Marcel: “We wilden graag dat het huis een energielabel A kreeg. Als je een huis met label G koopt, dan wil je het niet zo laten. Het label moest omhoog, dat wisten we. Omdat het een grote en rigoureuze verbouwing zou worden, konden we ook alles verduurzamen om zo het label te verhogen. Ze zijn van energielabel G naar A+++ gegaan. We hebben alles toegepast qua duurzaamheid wat haalbaar was voor ons huis. We hebben duurzame vloeren door het hele huis. Alle vloeren zijn geïsoleerd met fermacell. In het hele pand zijn de vloeren voorzien van marmoleum. Marmoleum is COneutraal gemaakt. De basis van marmoleum is duurzaam, het is gemaakt van hernieuwbare natuurlijke grondstoffen. Alle muren zijn gedaan door voorzetwanden te plaatsen en zo te isoleren. We hebben het dak geïsoleerd. Alle kozijnen zijn vervangen. De oude kozijnen van hout en enkel glas zijn vervangen door kunststof kozijnen met HR++ glas. We hebben zonnepanelen, ledverlichting, gescheiden ketels voor privé en de B&B. We stoken alleen waar nodig is. Enige wat we niet hebben gedaan is de warmtepomp. Ook vanuit de gedachte dat het ons waarschijnlijk nog niet helemaal lukt om zonder gas te leven en de aanschaf is een flinke aanslag op je budget.”

De gehele B&B is ingericht op duurzaamheid, van duurzame producten tot lokaal en biologisch eten voor het ontbijt.

Marcel vervolgt: “Een niet-duurzaam huis tot een duurzaam huis maken is een hele slimme keuze. Wij hebben daar bewust voor gekozen. Voor de generatie na ons en ook voor onze portemonnee. Ik denk wel dat mensen zich heel goed moeten laten voorlichten als ze gaan verduurzamen. Het is niet een kwestie van een nachtje erover slapen. Het is goed om altijd meerdere bedrijven om een offerte te vragen. En niet alleen bij vrienden en familie informatie in te winnen. Laat je echt goed informeren. Vul eens een test in. Zoek op Internet naar informatie. Ga bij vrienden en familie te rade. Er zijn veel mensen die van tevoren tegen ons hebben gezegd: Als het maar geen ‘Ik vertrek verhaal’ wordt. Dat was het totaal niet. We hadden er goed over nagedacht. We hadden een budget en daar wilden we niet overheen, wel ook een potje voor onvoorziene kosten.”

Marcel sluit af met: “Nu heeft het huis energielabel A+++. Ik ben daar heel erg trots op. Dat we dit met z’n tweeën hebben gecreëerd. Dat we van Noord-Holland naar Zuid-Limburg zijn verhuisd. Dat we dit samen hebben gerealiseerd. Iedereen in het dorp kent de geschiedenis van het pand. Ze hebben er gewerkt. Of ze kwamen vleeswaren halen. We krijgen er nu vaak complimenten over dat het echt een aanwinst voor het dorp is. Het heeft ook een sneeuwbaleffect zo’n verbouwing. Mensen zijn geïnspireerd geraakt. Velen zijn ook aan de slag gegaan met verduurzamen, maar ook met het opknappen van hun huis.
Het is fantastisch, als we nu naar die moodboards kijken die we hebben gemaakt in het begin, dan is het bijna 1 op 1 ook echt zo geworden.”

Waar kunnen we je mee helpen?

Helaas geen resultaten gevonden.