11-10-2021
Waarom verduurzamen ook financieel aantrekkelijk is
Stefan besloot zijn huis vergaand te verduurzamen en zijn hypotheek over te sluiten. “Ondanks de flinke investering zorgt verduurzaming aan alle kanten voor winst.”
Stefan, zijn vrouw Diana en hun twee kinderen wonen inmiddels zo’n vier jaar in een vrijstaande woning uit 1997 in Drenthe. Nu het klimaat merkbaar verandert en de discussie daarover breed wordt gevoerd, vond het gezin de tijd rijp om hun woning flink te verduurzamen, vertelt Stefan. "Het leek ons een goed moment om nu écht stappen te zetten op het gebied van verduurzaming. Daarvoor zocht ik eerst zelf al het nodige uit. Via het Drents Energieloket liet ik me vervolgens verder informeren over alle verduurzamingsmogelijkheden."
Flinke besparingen
Het huis van de familie had al zonnepanelen. Ze besloten om daarnaast kunststof kozijnen met triple glas te laten plaatsen, een hybride warmtepomp én een warmteboiler.
Stefan: "Een hybride warmtepomp zorgt ervoor dat je energierekening met ongeveer een-derde omlaag gaat; de nieuwe kozijnen en de warmteboiler zorgen ook voor ongeveer een-derde aan besparingen."
Rentekorting
Voor de financiering kwam Stefan na wat uitzoekwerk Woonnu op het spoor. Ook zijn hypotheekadviseur was enthousiast over het aanbod, inclusief rentekorting, van Woonnu. “Door de zonnepanelen had ons huis al energielabel A, dat bleef uiteraard zo na deze nieuwe verduurzamingsslag. Dankzij dat energielabel kwamen we via Woonnu in aanmerking voor een aantrekkelijke rentekorting voor de resterende 20 jaar looptijd van onze hypotheek. Voor ons bleek het daardoor, ondanks de forse boeterente van onze oude hypotheekverstrekker, financieel interessant om over te sluiten.”
Extra lenen voor verduurzaming
Door alle verduurzamingsplannen viel de nieuwe hypotheek uiteindelijk zo’n 47.000 euro hoger uit dan de oude, schetst Stefan. "Als je alle nieuwe verduurzamingsmaatregelen bij elkaar optelt gaat het om een investering van zo’n 60.000 euro. Hiervan hebben we 47.000 euro meegenomen in onze nieuwe hypotheek. Hiervoor bestaan meerdere voorzieningen: het energiebespaarbudget (EBB) en het budget voor energiebesparende voorzieningen (EBV). Hierbij kun je als consument – onder bepaalde voorwaarden – binnen je hypotheek extra lenen voor verduurzaming van je huis. Van deze mogelijkheden hebben we graag gebruikgemaakt."
Er zijn subsidies voor het verduurzamen van je huis
Het restant van 13.000 euro betaalde het gezin vanuit eigen spaargeld, vervolgt Stefan.
"Daarvan hebben we gelukkig een deel weer terug gekregen via subsidies. Zo hebben we dankbaar gebruikgemaakt van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Dat is, een landelijke regeling waarmee woningeigenaren subsidie kunnen aanvragen voor duurzame maatregelen als een zonneboiler, een warmtepomp en isolatie." Ook gemeentes hebben vaak aparte subsidiepotjes voor verduurzaming, weet Stefan. "Onze eigen gemeente dan weer net niet helaas, maar voor woningeigenaren en hypotheekadviseurs is dit ook goed om te weten lijkt me."
Gasverbruik: nul
Het maandbedrag van de hypotheek is iets omhoog gegaan, vertelt Stefan. “Dat komt uiteraard door de hogere hypotheek. Daar staat tegenover dat we nu in een maximaal comfortabel huis wonen en dat we de komende jaren waarschijnlijk fors gaan besparen op onze energierekening. De verbouwing is in de zomer van 2021 afgerond, en in de eerste twee vier maanden daarna was ons gasverbruik nul. Daar zie je al écht verschil. We zijn alle vier fanatieke sporters en douchen veel. Dan is het wel een fijn gevoel dat het douchen geen beslag meer legt op het milieu. Al het warme water komt nu uit onze warmteboiler. Hoe het gaat in het najaar en de winter als de verwarming aanspringt is nog even afwachten, maar tot nu toe ben ik erg tevreden met ons duurzame huis.”
Gestegen woningwaarde
Over de terugverdientijd van alle maatregelen durft Stefan nog geen concrete uitspraken te doen. “Het is nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Maar we willen hier in principe langere tijd blijven wonen, dus ik heb er alle vertrouwen in dat we alle investeringen op de middellange termijn terugverdienen via de lagere energierekening. Daar komt bij, dat door alle maatregelen onze woning flink in waarde stijgt. Zo snijdt het mes aan twee kanten: én een goede investering, én winst voor het klimaat.”
Nieuwe tool voor duurzaam oversluiten
De nieuwe duurzaam oversluit check van Woonnu is een handig hulpmiddel voor jouw klanten die, net als Stefan en Diana, verduurzaming van hun woning willen combineren met oversluiten naar een duurzame hypotheek. De tool geeft je klanten met verduurzamingsplannen snel globaal inzicht in hoe de combinatie van verduurzaming en rentekorting leidt tot (mogelijk) lagere maandlasten. Op die manier kunnen ze een beredeneerde keuze maken voor al dan niet (duurzaam) oversluiten.
Wellicht ook interessant
Afbouw salderingsregeling bij zonnepanelen
Met het oog op een groenere toekomst hebben veel Nederlanders de overstap naar zonnepanelen gemaakt. Maar hoe beïnvloedt de afbouw van de salderingsregeling eigenlijk de keuze voor zonnepanelen?
Laten we dat eens nader bekijken!
Warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt door de warmtepomp gebruikt om het water in je radiatoren en/of vloerverwarming te verwarmen. Hierdoor bespaar je enorm op gas.
Het is belangrijk om te besparen op gas aangezien de brandstoffen opraken en de verwachting is dat de gasprijs steeds hoger wordt. Daarnaast moet heel Nederland in 2050 van het gas af. Het is dus goed om je daarop voor te bereiden. Zodoende zullen de traditionele cv-ketels stap voor stap uit de Nederlandse huishoudens verdwijnen.
Jaren '30 huis verbouwen tot droomhuis
Suzanne heeft samen met haar partner haar droomhuis gevonden. Toen ze het huis kochten, wist ze meteen dat ze het gigantisch moesten verbouwen. Hun doel was om het huis te verduurzamen en naar nul op de meter te gaan.