10-01-2024
Verduurzaming en renovatie was heel hard nodig
Coralien de Haan en haar man zijn beiden noorderlingen. Ze zijn verliefd op het noorden van Nederland. Ze woonden in een nieuwbouwhuis in Assen en liepen vaak langs een bijzondere woning die leegstond.
Coralien vertelt: "Wij wandelen veel tijdens en na ons werk en wij liepen altijd langs een uitzonderlijk huis. Het huis stond leeg en zag er van buiten zo bijzonder uit. Ik dacht: daar kan je vast iets heel moois van maken. Toen stond het huis ineens op een zaterdagochtend op Funda. Ik zei direct tegen mijn man: ik ga een bezichtiging plannen. Na onze bezichtiging besloten we om een bod te doen. Toen werd totaal onverwacht het bod meteen geaccepteerd. Er was zelfs geen tegenbod."
Het huis is een provinciaal monument en het is gebouwd in de jaren ‘60. Samen met de gemeente hebben Coralien en haar man gekeken hoe ze het monumentale karakter van het huis kunnen behouden. Tegelijkertijd hebben ze gekeken hoe ze het huis het beste kunnen verduurzamen en renoveren om er een leefbaar en comfortabel woonhuis van te maken. Coralien en haar man wilden graag naar andere energiebronnen dan gas. Omdat we in Nederland al zo ver met de energietransitie zijn was het voor hen logisch om te kijken hoe zij van het gas af kunnen. Maar ook om te bekijken welke verschillende verwarmingsmogelijkheden er zijn en hoe de woning beter geïsoleerd kon worden.
Coralien: "Je kon goed zien dat in het huis voor lange tijd dezelfde mensen hadden gewoond. De keuken was nooit vervangen en de badkamer was hetzelfde gebleven. Het huis stond al een jaar of drie leeg. De buren die nu naast ons wonen, vertelden dat de vorige bewoners maar liefst 5000 kuub gas verstookten. Dus verduurzaming en renovatie was heel hard nodig. Kortom, we hadden een monumentaal huis dat flink verwaarloosd was. Het was een stukje Assen dat letterlijk stond te verpieteren. Wij wilden dat heel graag in ere herstellen en moderniseren. Wij wilden er echt een jaren nu woning van maken. We zagen daar heel wat mogelijkheden in."
Coralien en haar man zijn beiden ambtenaar. Ze zaten boordevol ideeën van wat leuk zou zijn om met huis te doen. Alleen hadden ze er zelf geen verstand van en ze hadden ook geen technische mensen in de familie of vriendenkring. Coralien en haar man hebben eerst met hun adviseur, die hen in het hele verbouwingstraject heeft begeleid, op papier gezet welke verbeteringen ze wilden aanbrengen. Daarna hebben ze een aannemer in de hand genomen. Die heeft een offerte en plan opgesteld voor de praktische uitvoering van de benodigde werkzaamheden.
Coralien: "Allereerst isolatie, isolatie, isolatie. Daar lag onze focus. Met voorzetwanden heeft de aannemer de isolatie van hele woning van binnen uitgevoerd. Ook is boven op het plafond een isolatielaag geplaatst en hebben we onder de vloer een isolatielaag gecreëerd. Onder de vloer zat al een goede, diepe kruipruimte. Die hebben we intact gelaten. Wel hebben we een isolatielaag (vloerisolatie) aangebracht tegen de onderkant van de vloer. De kruipruimte is nog steeds te betreden. Er was in alle slaapkamers nog enkel glas. Daar is HR++ glas in gekomen. We hebben daarnaast een plat dak waar 20 zonnepanelen zijn neergelegd door een professioneel bedrijf. Mijn man heeft daar veel onderzoek naar gedaan op internet, verschillende offertes opgevraagd en er zijn ook meerdere bedrijven langs geweest voor een gesprek. We hebben gekozen voor zonnepanelen met individuele omvormers zodat het aantal later nog aangepast kan worden, als dat nodig is. Het hele traject heeft 1,5 jaar geduurd. Bij ons was vooral het vergunningsproces lastig. Dat komt door de monumentale staat van het huis. Overal moesten we toestemming voor krijgen. Na veel klachten, brieven en gesprekken hebben wij gekregen wat wij wilden. Dat heeft erg veel bloed, zweet en tranen gekost."
Uiteindelijk is het gelukt om het huis uit de jaren zestig te verduurzamen. Coralien vertelt: "Ik zou qua verduurzaming voor iedereen aanraden om te kijken wat voor jouw woning het meest logisch en het beste is. Ik zou niet zomaar iets gaan doen omdat de buurman dat ook gedaan heeft. Je mag echt uitzoeken wat voor jou klopt. Wat heeft jouw woning nodig? Wat is de beste oplossing voor jouw woning? Dat gaat van isolatie, naar zonnepanelen, naar warmtepomp. Er zijn mogelijkheden te over tegenwoordig. En schakel hulp in als dat nodig is. Het zal per persoon verschillen wat je zelf doet en waarvoor je hulp inschakelt. Ben je zelf handig, dan kun je zonnepanelen prima zelf installeren. Wij hadden daar zelf niet de kennis en kunde voor. We hebben onze hulp vooral gevonden bij onze adviseur en de aannemer. Daarnaast is mijn man goed in googelen en dingen uitzoeken via internet, dit vervolgens analyseren en keuzes maken. Maar dat zal niet voor iedereen gelden. Ik kan me voorstellen dat je anders toch aanklopt bij een loket of iets dergelijks. Een loket vanuit de overheid, gemeente of een non-profit organisatie lijkt me daarin een goede keuze."
"We hebben heel veel verduurzaamd in ons huis. Daar ben ik blij mee. Dat gun ik een ander ook. Iemand die in een tochtig huis zit. Of iemand die veel te veel energie verbruikt of een te hoge energierekening heeft. Mooi toch, dat we gezamenlijk met de mensheid echt die stap kunnen maken."
Wellicht ook interessant
Zeven tips voor een snelle doorlooptijd
Uiteraard wil je voor jezelf en voor je klant een zo kort mogelijke doorlooptijd als je een hypotheek aanvraagt.
De nieuwe leennormen van 2024
Het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een woning wordt vanaf 1 januari 2024 gebaseerd op het energielabel.
In gesprek met Scherp Financieel Advies
Onlangs reisden we af naar Groningen. We hadden een afspraak om Jeroen Koops van ’t Jagt en Hannelore van den Bosch van Scherp Financieel Advies te interviewen. Altijd goed om te horen van de hypotheekadviseur wat er speelt in de markt en hoe zij Woonnu ervaren. Jeroen en Hannelore zijn beiden financieel adviseur.