22-06-2023
VvE-voorzitter zet de toon met succesvolle verduurzaming van woontoren De Koch
René Reeuwijk is voorzitter van een Vereniging van Eigenaren (VvE) van woontoren De Koch met 62 appartementen in Haarlem. Hij nam het initiatief om het gebouw te verduurzamen, en met succes! In dit blog vertelt hij over zijn beweegredenen, het proces en het resultaat.
“Verduurzaming was hard nodig,” vertelt René. “De Koch is gebouwd in de jaren zeventig zonder dak- of spouwmuurisolatie en met enkel glas.” Als VvE-bestuur hadden ze een duidelijk doel: onderhoudskosten verminderen, energie besparen en de waarde van de appartementen verhogen. “Voordat we als bestuur aan het project begonnen, spraken we af dat de VvE-bijdrage van de bewoners met niet meer dan 30 euro per maand mocht toenemen,” vertelt René. “Deze stijging compenseer je uiteindelijk door de besparing op gas en elektra, maar die besparing merk je pas als alles gerealiseerd en berekend is."
Het was een uitdaging om alles binnen een redelijke termijn voor elkaar te krijgen en om de financiering rond te krijgen. Om dit te realiseren moesten ze de bewoners op één lijn te krijgen. Er was namelijk een 75% meerderheid van de leden van de VvE nodig om het plan uit te voeren.
Het project is gefinancierd met behulp van een lening van 1.1 miljoen euro, plus 100.000 euro uit de kas. 1.2 miljoen euro in totaal dus. Met dit bedrag zijn de volgende maatregelen genomen:
- Een nieuw geïsoleerd dak
- Een duurzame verwarmingsketel met 107% rendement
- Twee nieuwe liften met een energieterugwinningssysteem
- Een nieuwe standleiding (rioolleiding)
- Nieuwe gevelbekleding
- Een frisse verflaag op de muren
De gevel is op een bijzondere manier verduurzaamd. De binnengevel is opgebouwd uit prefab-elementen die aan scheurvorming onderhevig zijn. “Om scheurvorming tegen te gaan, is de gevel ingepakt met isolatiemateriaal en afgedekt met gecoate aluminium beplating,” vertelt René. “Op deze manier heb je ook geen last meer van scheurvorming in de binnengevel en worden de woningen goed geïsoleerd.”
Om het gebouw te verduurzamen had René de expertise van verschillende partijen ingeschakeld. “Univeste is de partij die het totaalplaatje inclusief financiering heeft opgesteld,” vertelt René. Ook wezen ze een hoofdaannemer aan. “Doordat je een hoofdaannemer aanwijst, is het ook duidelijk waar de verantwoording voor het hele proces ligt,” legt René uit. Verder is het volgens René belangrijk om te werken met gedegen partijen en om vertrouwen bij die partijen te kweken. “Je moet als VvE bijvoorbeeld wel je financiële zaken op orde hebben.”
René is enorm trots dat het project succesvol is volbracht dankzij de samenwerking met zijn medebestuursleden, de deskundige begeleiding van Univeste en beheerder van Roemburg. Het resultaat mag er zijn. Het gebouw is verduurzaamd, de waarde van de appartementen is gestegen en er wordt bespaard op de energierekening. Uiteindelijk betalen de grote appartementen nu maandelijks 26 euro extra en de kleinere appartementen slechts 19 euro. Dit is exclusief energiebesparing en de verbetering van energielabel E naar A of B. “De energiebesparing en verbetering van energielabel verschilt per appartement en is afhankelijk van de persoonlijke invulling, zoals wel of geen isolatieglas in het privégedeelte,” vertelt René. “Naast de energiekosten zijn ook de onderhoudskosten omlaag gebracht, zoals op de liften, gevel en verwarmingsketel.”
René adviseert ook andere VvE-besturen in de regio op het gebied van verduurzaming.
Op dit moment is René bezig met de advisering van een aantal andere flatgebouwen in Haarlem met ondersteuning van de gemeente. “Het zou mooi zijn als de vijf gelijkwaardige torens in Haarlem Schalkwijk op dezelfde manier verduurzaamd worden om zo te bouwen aan een duurzame toekomst,” vertelt René. De verduurzaming van het tweede gebouw is inmiddels gestart.
Woon je ook in een appartement en wil je graag dat het wordt verduurzaamd? René raadt aan om contact op te nemen met zijn VvE: [email protected].
Wellicht ook interessant
Het energielabel van een nieuw te bouwen woning
Hoe zit het met het energielabel bij een woning die nog gebouwd moet worden? Die woning heeft nog geen energielabel. Gelukkig is daar een oplossing voor. Voor een nieuw te bouwen woning wordt uitgegaan van het voorlopige energielabel.
Afbouw salderingsregeling bij zonnepanelen
Met het oog op een groenere toekomst hebben veel Nederlanders de overstap naar zonnepanelen gemaakt. Maar hoe beïnvloedt de afbouw van de salderingsregeling eigenlijk de keuze voor zonnepanelen?
Laten we dat eens nader bekijken!
Warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt door de warmtepomp gebruikt om het water in je radiatoren en/of vloerverwarming te verwarmen. Hierdoor bespaar je enorm op gas.
Het is belangrijk om te besparen op gas aangezien de brandstoffen opraken en de verwachting is dat de gasprijs steeds hoger wordt. Daarnaast moet heel Nederland in 2050 van het gas af. Het is dus goed om je daarop voor te bereiden. Zodoende zullen de traditionele cv-ketels stap voor stap uit de Nederlandse huishoudens verdwijnen.