31-03-2021
De verduurzamingscheck: het hoe, wat en waarom op een rij
Klimaatwinst, energietransitie, verduurzamen, en de ecologische voetafdruk verkleinen. Eén ding is duidelijk: duurzaam leven is hot en happening. Je huis energiezuiniger maken en daarmee ook het wooncomfort verhogen is hier onderdeel van. Zowel consumenten als bedrijven willen vergroenen, duurzamer leven en ondernemen.
Wil jij als adviseur duurzaam wonen meenemen in je adviesgesprek? Maar weet je niet zeker welke mogelijkheden een klant heeft om het huis te verduurzamen? Woonnu biedt in de oriëntatiefase van het verduurzamingstraject een helpende hand met de verduurzamingscheck. Zowel aan consumenten als aan hypotheekadviseurs. Maar wat doet deze online tool nu precies en waarom?
Waarom de Verduurzamingscheck?
Bij Woonnu willen we dat duurzaam wonen voor iedereen haalbaar en betaalbaar is. Daarom belonen we huizenbezitters vanaf energielabel B met een duurzaamheidskorting van 0,10% op de hypotheekrente. Bereikt de woning door het verduurzamen een groener energielabel? Dan wordt met deze labelsprong de korting ook hoger. Tot zelfs 0,20% voor label A en 0,25% voor een A++++ woning. De korting geldt over de hele looptijd en de volledige hypotheek. We kunnen ons voorstellen dat je snel wilt weten wat de mogelijkheden zijn om het huis financieel aantrekkelijk te verduurzamen.
Wat doet de Verduurzamingscheck
Deze online tool geeft je snel en eenvoudig een indicatie hoe haalbaar een groener energielabel is. En wat de impact van het huis verduurzamen is op de woningwaarde, energiekosten en CO₂-uitstoot. Een volledig beeld van de verduurzamingsmogelijkheden, met garantie op de benodigde investering en te behalen energielabel, kan met ons op maat gemaakt adviesrapport.
Je gaat eenvoudig van start met de postcode, het huisnummer en enkele basisgegevens van de woning. Ook kun je aangeven of er sinds de bouw al verduurzamingsmaatregelen zijn doorgevoerd. Zo worden de resultaten nog beter afgestemd op het huis.
De Woonnu verduurzamingscheck heeft als doel, met de inzet van de juiste verduurzamingsmaatregelen, bij energielabel A uit te komen.
Overzicht best passende verduurzamingsmaatregelen & investering
Op basis van de gegevens van de woning, krijg je een overzicht van de maatregelen. Bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen en isolatie, om de sprong naar label A te realiseren. En welke investering hiervoor nodig is.
Terugverdientijd berekend
De terugverdientijd van de benodigde investering wordt ook getoond. Daarbij start de berekening met de waardestijging van de woning. De eventuele investering die dan nog overblijft verdien je bij Woonnu terug met het rentevoordeel uit de duurzaamheidskorting die we bieden vanaf energielabel B.
Als een energielabel bijvoorbeeld verbetert van label B (0,10% rentekorting) naar label A (0,20% rentekorting), zie je dus 0.10% rentevoordeel in de berekening terug. Hiermee berekenen we hoeveel maanden het kost om de investering terug te verdienen.
Inzicht in waardestijging van de woning
Uit verschillende onderzoeken en gegevens uit de woningmarkt blijkt dat de verbetering van een energielabel, de zogenoemde labelsprong, vaak leidt tot een hogere waarde van het huis. De online tool maakt deze waardestijging voor je inzichtelijk.
Besparing op energiekosten = bonus
Omdat we geleerd hebben van ervaringen van adviseurs, rekenen we de energielasten niet mee in de terugverdientijd. Dat doen veel andere partijen wel. Het energieverbruik en de besparing erop is van persoon tot persoon verschillend. En sterk afhankelijk van het eigen gedrag en behoefte aan wooncomfort. Om de terugverdientijd op een realistische manier te berekenen, laten we die dus buiten beschouwing. Woonnu ziet de besparing op de energielasten liever als bonus.
Hoe rekent de Verduurzamingscheck?
Voor een goede indicatie van de prijzen van de duurzaamheidsmaatregelen, is gekeken naar de minimale kosten die met verduurzamen gepaard gaan. Met als doel energielabel A te behalen. We rekenen zo realistisch mogelijk, gebaseerd op de praktijkervaring van onze verduurzamingspartners. Zo weten we bijvoorbeeld dat het plaatsen van zonnepanelen pas rendabel is wanneer er minimaal 6 geplaatst worden. Is er in de situatie van jouw klant maar 1 paneel nodig voor een labelsprong naar label A? Dan adviseren we toch er 6 te plaatsen, en rekenen in de tool met de prijs van 6 panelen, inclusief installatie.
De berekening van de terugverdientijd gebeurt dus op basis van de stijging van de woningwaarde en het rentevoordeel uit de duurzaamheidskorting. Hiermee verdient jouw klant de eventueel resterende benodigde investering terug. We rekenen met het bruto rentevoordeel over de hele looptijd, gebaseerd op de gegevens die je in het begin hebt ingevuld. Hierbij zijn de volgende uitgangspunten van toepassing: een annuïtaire hypotheek, met een looptijd van 30 jaar, een rentevaste periode van 10 jaar en een risicoklasse tot en met 90% van de marktwaarde.
Voor de berekening van de waardestijging van de woning maken we gebruik van het model van Altum.ai, een specialist in datagedreven vastgoedinzichten. Zij berekenen op basis van data van het Kadaster, de Rijksoverheid en RVO de stijging van de woningwaarde bij een labelsprong. De indicatie van de verminderde CO₂-uitstoot is gebaseerd op het gemiddelde verbruik dat de RVO hanteert.
Kortom
Wil je het huis verduurzamen meenemen in je hypotheekgesprek? Maar weet je nog niet precies hoe en wat? Doe dan de Verduurzamingscheck! Zo heb je binnen 3 minuten een indicatie van:
- de beste passende verduurzamingsmogelijkheden
- te behalen energielabel
- benodigde investering
- terugverdientijd
- stijging van de woningwaarde
- CO₂-reductie
Met een verduurzamingsrapport-op-maat is een beter energielabel, meer korting op de hypotheekrente én een hoger wooncomfort binnen handbereik. Een lagere energierekening en een nuttige besteding van spaargeld nu de spaarrente laag is zien we als bonus. Bovendien draagt je klant door een lagere CO2-uitstoot en een kleinere ecologische voetafdruk bij aan een beter milieu. Dat geeft jou als adviseur toch ook een goed gevoel!
De toekomst is nu.
Daarom nu. Woonnu
Wellicht ook interessant
Het energielabel van een nieuw te bouwen woning
Hoe zit het met het energielabel bij een woning die nog gebouwd moet worden? Die woning heeft nog geen energielabel. Gelukkig is daar een oplossing voor. Voor een nieuw te bouwen woning wordt uitgegaan van het voorlopige energielabel.
Afbouw salderingsregeling bij zonnepanelen
Met het oog op een groenere toekomst hebben veel Nederlanders de overstap naar zonnepanelen gemaakt. Maar hoe beïnvloedt de afbouw van de salderingsregeling eigenlijk de keuze voor zonnepanelen?
Laten we dat eens nader bekijken!
Warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt door de warmtepomp gebruikt om het water in je radiatoren en/of vloerverwarming te verwarmen. Hierdoor bespaar je enorm op gas.
Het is belangrijk om te besparen op gas aangezien de brandstoffen opraken en de verwachting is dat de gasprijs steeds hoger wordt. Daarnaast moet heel Nederland in 2050 van het gas af. Het is dus goed om je daarop voor te bereiden. Zodoende zullen de traditionele cv-ketels stap voor stap uit de Nederlandse huishoudens verdwijnen.