22-01-2024
Warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt door de warmtepomp gebruikt om het water in je radiatoren en/of vloerverwarming te verwarmen. Hierdoor bespaar je enorm op gas.
Het is belangrijk om te besparen op gas aangezien de brandstoffen opraken en de verwachting is dat de gasprijs steeds hoger wordt. Daarnaast moet heel Nederland in 2050 van het gas af. Het is dus goed om je daarop voor te bereiden. Zodoende zullen de traditionele cv-ketels stap voor stap uit de Nederlandse huishoudens verdwijnen.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp bestaat uit twee delen: een buiten-unit en een binnen-unit. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht of bodem. Deze energie wordt door de warmtepomp gebruikt om het water in de radiatoren en/of vloerverwarming te verwarmen. Hierdoor wordt de woning verwarmd. De warmtepomp zorgt ervoor dat de woning de hele dag een gelijke temperatuur behoudt en dus bijdraagt aan een optimaal wooncomfort. Daarnaast is een warmtepomp goed voor het klimaat: je CO₂-uitstoot voor verwarming daalt aanzienlijk en ook je energierekening gaat omlaag.
Verschillende soorten warmtepompen
Hybride warmtepomp
Deze werkt op stroom en je koppelt hem aan je cv-ketel. In de buurt van je ketel hangt een warmtewisselaar om deze switch te ondersteunen. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is en zorgt voor je warme water in de badkamer en keuken. De warmtepomp werkt op elektriciteit en je hebt een buitenunit die de warmte uit de lucht haalt.
Volledige warmtepomp - lucht
Dit is een combi-apparaat, hij zorgt voor verwarming én warm water. Een volledige warmtepomp heeft een voorraadvat voor warm water en daardoor de omvang van een hoge koelkast (de binnenunit). De warmtepomp haalt warmte uit de lucht en verwarmt daarmee water tot de temperatuur die je nodig hebt voor lage temperatuur verwarming in huis.
Volledige warmtepomp - bodem
Deze heeft een voorraadvat voor warm water en daardoor de omvang van een hoge koelkast. De warmtepomp haalt warmte uit de bodem en verwarmt daarmee water tot de temperatuur die je nodig hebt voor lage temperatuur verwarming in huis. Ergens in je tuin (of bij nieuwbouw soms onder het huis) is een bron geboord om bij de aardwarmte te kunnen.
Subsidie op warmtepomp
De overheid geeft via de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) subsidie voor o.a. warmtepompen met minimaal energielabel A++. Voor het verduurzamen van je koopwoning kun je in aanmerking komen voor één of meerdere subsidies.
Wellicht ook interessant
Nieuwe leennormen 2025
De wijzigingen voor de nieuwe leennormen voor 2025 zijn bekend. Het energielabel blijft van grote invloed op de leennormen.
Zeven tips voor een snelle doorlooptijd
Uiteraard wil je voor jezelf en voor je klant een zo kort mogelijke doorlooptijd als je een hypotheek aanvraagt.
De nieuwe leennormen van 2024
Het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een woning wordt vanaf 1 januari 2024 gebaseerd op het energielabel.