04-10-2023
Zelf een huis bouwen
Timo (33) is samen met zijn vriendin een eigen huis aan het bouwen in de ecologische wijk Oosterwold in Almere. "Dit is een unieke wijk in Almere waar veel mensen zelf een huis bouwen of laten bouwen. Je koopt een stuk grond dat voor een bepaald deel uit groen & landbouw moet bestaan, waardoor je niet zomaar alles kunt volbouwen." Zelf wonen Timo en zijn vriendin nu in een caravan op het terrein.
Twee jaar geleden is Timo begonnen met de bouw van het huis en hij is tegelijkertijd ook zijn eigen bedrijf gestart. "Ja, dat waren wel twee uitdagingen!" zegt hij lachend. "Je staat 24/7 'aan'. Ik werkte in de avonden en weekenden aan mijn huis en de rest van de tijd aan mijn bedrijf."
"Ik wilde graag een eigen huis bouwen om verschillende redenen. Ten eerste, omdat ik zin had in een uitdaging en er veel van wilde leren. Ten tweede, om kosten te besparen, want als je iets zelf bouwt, is het natuurlijk goedkoper dan wanneer je het laat bouwen."
Ook duurzaamheid werd steeds belangrijker voor hem. "Ik wilde graag een houtkachel, maar dat is natuurlijk niet heel milieuvriendelijk. Dus ik kwam met een idee om mijn huis te verwarmen met de houtkachel door de vloerverwarming op de kachel aan te sluiten."
Timo houdt zich bij het bouwen aan het bouwbesluit, een verplichting voor iedereen die een huis wil bouwen. Dit betekent dat het huis moet voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu.
Op dit moment is het dak geplaatst en staan alle muren van het huis. Timo en zijn vriendin werken nu aan de vloer. "Binnenkort gaan ze de betonnen vloer storten, dus dan is er geen weg terug. De elektra en de vloerverwarming moeten tegen die tijd perfect zijn aangesloten, dus we zullen zorgvuldig alles dubbel moeten checken."
Tijdens de bouw van zijn huis heeft hij ook andere duurzaamheidsmaatregelen getroffen:
- Het huis is zeer goed geïsoleerd. Het dak en de muren hebben hoge isolatiewaarden.
- Hij heeft een systeem geïnstalleerd, waarbij regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor het doorspoelen van het toilet.
- In de vloer zit vloerverwarming.
Als de bouw is afgerond, gaat hij nog een warmtepomp en zonnepanelen installeren.
Voor diegenen die ook overwegen om zelf te bouwen, raadt Timo aan: "Kijk veel YouTube! Ik heb daar ongelofelijk veel van geleerd." Daarnaast was een bouwadviseur essentieel. "We kwamen wel een paar uitdagingen tegen. Op een bepaald moment verloor de vloerverwarming bijvoorbeeld druk, dus we moesten ontdekken waar het lek zat. Daarnaast moesten we een paar keer een leiding verplaatsen. Ik ben het meest trots op het feit dat we het al zo lang volhouden," lacht Timo. "En op de elektra! Daar had ik weinig ervaring mee en het was lastig om het helemaal uit te tekenen. Maar uiteindelijk is het gelukt, dus daar ben ik zeker trots op."
Wellicht ook interessant
Afbouw salderingsregeling bij zonnepanelen
Met het oog op een groenere toekomst hebben veel Nederlanders de overstap naar zonnepanelen gemaakt. Maar hoe beïnvloedt de afbouw van de salderingsregeling eigenlijk de keuze voor zonnepanelen?
Laten we dat eens nader bekijken!
Warmtepomp
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, bodem of grondwater. Deze warmte wordt door de warmtepomp gebruikt om het water in je radiatoren en/of vloerverwarming te verwarmen. Hierdoor bespaar je enorm op gas.
Het is belangrijk om te besparen op gas aangezien de brandstoffen opraken en de verwachting is dat de gasprijs steeds hoger wordt. Daarnaast moet heel Nederland in 2050 van het gas af. Het is dus goed om je daarop voor te bereiden. Zodoende zullen de traditionele cv-ketels stap voor stap uit de Nederlandse huishoudens verdwijnen.
Jaren '30 huis verbouwen tot droomhuis
Suzanne heeft samen met haar partner haar droomhuis gevonden. Toen ze het huis kochten, wist ze meteen dat ze het gigantisch moesten verbouwen. Hun doel was om het huis te verduurzamen en naar nul op de meter te gaan.