26-01-2024
Afbouw salderingsregeling bij zonnepanelen
Met het oog op een groenere toekomst hebben veel Nederlanders de overstap naar zonnepanelen gemaakt. Maar hoe beïnvloedt de afbouw van de salderingsregeling eigenlijk de keuze voor zonnepanelen?
Laten we dat eens nader bekijken!
Wat zijn zonnepanelen?
Zonnepanelen of PV-panelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Dit maakt het mogelijk voor huishoudens om hun eigen energie op te wekken, wat meestal leidt tot een verlaging van de energierekening en een verkleining van de ecologische voetafdruk.
De salderingsregeling: Wat is het?
De salderingsregeling is in het leven geroepen om consumenten te stimuleren zelf energie op te wekken. Simpel gezegd, als je meer energie opwekt dan je verbruikt, lever je het overschot terug aan het net. Op momenten dat je zelf niet genoeg energie opwekt, neem je energie af van het net. Dankzij de salderingsregeling wordt de energie die je teruglevert weggestreept tegen de energie die je afneemt. Je betaalt dus alleen voor het netto verbruik.
Dankzij de salderingsregeling kunnen huishoudens hun investering in zonnepanelen sneller terugverdienen. Als je bijvoorbeeld in de zomer meer energie opwekt dan je verbruikt, kan dit de kosten compenseren voor de energie die je in de winter van het net afneemt. De terugverdientijd bereken je door alle kosten van het aanschaffen én instaleren van de zonnepanelen te delen door de jaarlijkse besparing op de energierekening. Doordat er sinds 2023 een 0-tarief is op de zonnepanelen is de berekening makkelijker en de terugverdientijd korter. Dit maakt zonnepanelen een aantrekkelijke optie voor veel huizenbezitters.
Toekomst van de salderingsregeling
Het is belangrijk om te weten dat de salderingsregeling niet eeuwig blijft zoals hij nu is. De overheid heeft plannen om deze regeling vanaf 2025 geleidelijk af te bouwen. Dit betekent dat je een lager percentage van wat je verbruikt mag salderen en daarmee verandert het financiële voordeel van zonnepanelen in de toekomst.
Andere kosten en voordelen waar je rekening mee kunt houden
Als richtlijn voor het terugverdienen kun je ongeveer 5 jaar aanhouden. Er zijn verschillende zaken die invloed hebben op de terugverdientijd:
- De terugverdientijd wordt korter als de energieprijzen stijgen en uiteraard langer als deze dalen.
- Energieleveranciers hebben verschillende contracten. Enkele leveranciers gaan in 2024 juist terugleverkosten rekenen, waarmee de terugverdientijd langer wordt én de maandelijkse energienota stijgt.
- Kwalitatieve verschillen tussen zonnepanelen m.b.t. capaciteit en levensduur hebben effect op de terugverdientijd en de duur van het voordeel.
- Het moment waarop je elektriciteit gebruikt; het loont om bijvoorbeeld de was te draaien als de zon schijnt en dus de zonnepanelen veel energie opwekken.
- Zonnepanelen op het zuiden leveren over het algemeen het meeste op. Ook een sedumdak (groen dak) heeft een positief effect op capaciteit en levensduur. Lees er meer over in ons blog: Combineren van een sedumdak met zonnepanelen is een slimme keuze
Tip! Het loont om meerdere offertes met elkaar te vergelijken en let daarbij goed op dat er ‘appels met appels’ vergeleken worden, dus dat de offertes vergelijkbaar zijn m.b.t. aantal en type zonnepanelen, omvormers en installatiekosten.
Zonnepanelen zijn een geweldige manier om duurzaam energie op te wekken en tegelijkertijd geld te besparen. De salderingsregeling heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de populariteit van zonnepanelen in Nederland. Een goed onderzoek loont om het meeste rendement uit je zonnepanelen te halen. Het blijft een geweldige manier om energie op te wekken!
Wellicht ook interessant
Nieuwe leennormen 2025
De wijzigingen voor de nieuwe leennormen voor 2025 zijn bekend. Het energielabel blijft van grote invloed op de leennormen.
Zeven tips voor een snelle doorlooptijd
Uiteraard wil je voor jezelf en voor je klant een zo kort mogelijke doorlooptijd als je een hypotheek aanvraagt.
De nieuwe leennormen van 2024
Het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een woning wordt vanaf 1 januari 2024 gebaseerd op het energielabel.