Duurzaamheidsmonitor Woonnu toont dat hypotheekadviseurs verduurzaming Nederlandse huizen kunnen versnellen

Nederlander laat geld liggen tijdens hypotheekadvies

In 2026 worden (hybride) warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen en vanaf 2030 mogen geen woningen meer verhuurd worden met een energielabel E, F, of G. De verduurzamingsplannen van de overheid worden steeds concreter. Huizenbezitters wíllen wel graag in een duurzaam huis wonen (86%), maar weten niet goed hoe ze dit moeten aanpakken en wat een duurzaamheidsinvestering in de woning onderaan de streep oplevert. Dit en meer blijkt uit de Duurzaamheidsmonitor van Woonnu die vandaag is gepubliceerd. De sleutel tot verduurzamen lijkt te liggen in het totaal ontzorgen van huiseigenaren, waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor hypotheekadviseurs. Slechts 62 procent van de adviseurs geeft aan dat duurzaamheid gekoppeld aan rentekortingen in meer dan de helft van de gesprekken aan bod komt. Hierdoor laten (toekomstige) huizenbezitters geld liggen en voldoen veel woningen nog niet aan toekomstige duurzaamheidsvereisten.

Investeren voor financiële winst onder de streep

Om de klimaatdoelen te behalen is afgesproken dat in 2050 7 miljoen woningen aardgasvrij en voldoende geïsoleerd moeten zijn. Naast de rol van woningcorporaties en het bedrijfsleven wordt ook van huizenbezitters gevraagd hier werk van te maken. Uit de vandaag gepubliceerde Duurzaamheidsmonitor van hypotheekverstrekker Woonnu blijkt dat het merendeel van Nederland (86%) graag in een duurzaam huis wil wonen, maar dat er nog onvoldoende kennis is over de financiële voordelen van verduurzaming en hoe ze het moeten aanpakken. De voornaamste redenen voor verduurzaming zijn een lagere energierekening (73%), een positieve impact op het klimaat (50%), een hogere woningwaarde (38%) en voldoen aan de eisen van het klimaatakkoord (8%). Patricia Plass, CEO Woonnu: "Het is opvallend dat verduurzaming nog géén standaard gespreksonderwerp is tijdens het hypotheekadvies, terwijl de tijd voor de meeste huizenbezitters wel dringt. Verduurzamen is geen luxe meer, maar een noodzaak. Door in het hypotheekgesprek al inzicht te bieden in de totale woonlasten, inclusief rentekorting en de return on investment van verduurzamingsmaatregelen, kunnen hypotheekadviseurs de drempel om te investeren in een duurzamere woning verlagen."

Ontzorgen lijkt de sleutel

Volgens het recent gepubliceerde beleidsprogramma Versnelling verduurzaming gebouwde omgeving (d.d. 1 juni 2022) zijn er in Nederland circa 4,4 miljoen koopwoningen. Het overgrote deel van deze woningen heeft inmiddels dubbel glas, bij 80% zijn gevel en dak geïsoleerd en bij 70% is de vloer geïsoleerd. Er is dus al veel verduurzaamd, maar nog circa 900.000 koopwoningen hebben een (te) laag energielabel; E, F of G. Die woningen moeten in de komende jaren worden aangepakt, alleen al om energiekosten te besparen. Voor huiseigenaren ontbreekt het echter nog aan duidelijkheid over welke praktische stappen ze kunnen zetten. Uit de Duurzaamheidsmonitor van Woonnu blijkt dat 73 procent van de ondervraagde (toekomstig) huizenbezitters enigszins, maar niet voldoende op de hoogte is van verduurzamingsmaatregelen, 10 procent heeft zelfs geen enkel idee. De sleutel om huiseigenaren over de streep te trekken lijkt – zowel uit de Duurzaamheidsmonitor én het beleidsprogramma – te liggen in goede ontzorging. “Totaalontzorgers” die een plan voor verduurzaming van de woning maken, financiering regelen en de uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen coördineren en met de bewoners afstemmen, kunnen barrières voor consumenten weghalen. Op dit moment ziet 35 procent van de (toekomstige) huizenbezitters de hypotheekadviseur als belangrijkste informatiebron, hier ligt een kans om klanten van informatie te voorzien.

Liever eigen geld dan hypotheek inzetten

Als men verduurzaamt, wat wordt er dan aangepakt? De meest populaire – en snel door te voeren – maatregelen om het huis te verduurzamen zijn dubbelglas of HR-glas; 66 procent van de ondervraagden kiest hiervoor, en dan vooral toekomstige huizenbezitters die van plan zijn om een huis te kopen (81%). Andere verduurzamingsmaatregelen zijn onder meer zonnepanelen (57%), dakisolatie (39%), het laten plaatsen van een HR++-ketel (51%), vloerisolatie (35%) en spouwmuurisolatie (39%). Voor alle doorgevoerde maatregelen gebruikt een overgroot deel (64%) van de ondervraagden eigen geld. Bijna één derde (29%) kiest voor een combinatie van een hypotheek en een lening; 32 procent kiest voor het ophogen van de hypotheek. Subsidies lijken niet zo populair, mogelijk door al het papierwerk kiest slechts 22 procent daarvoor. Voor de wat langere termijn maatregelen die consumenten binnen een termijn van 5 jaar willen uitvoeren, is ook de keuze voor eigen geld populairder. In dit geval boort ruim de helft (56%) liever de spaarpot aan, gevolgd door een lening (14%), het oversluiten van de hypotheek (18%), het ophogen van de hypotheek (23%) en subsidies (12%).

Via de Verduurzamingscheck kunnen consumenten binnen enkele minuten kosteloos zien welke maatregelen mogelijk zijn om hun huis te verduurzamen. Susteen, de verduurzamingspartner van Woonnu, verzorgt met de uitkomst van het advies uit de Verduurzamingscheck de gehele uitvoering van de maatregelen. Inclusief de aanvraag voor het verbeterde energielabel.

Waar kunnen we je mee helpen?

Helaas geen resultaten gevonden.