Banner image

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die je kunt krijgen bij het afsluiten van een hypotheek. Met NHG ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek. Bovendien beperk je met NHG de financiële risico’s van een eigen koopwoning.

 

Een ander voordeel van een hypotheek met NHG is dat je een lagere hypotheekrente krijgt. Niet alleen bij het afsluiten van de hypotheek, maar ook bij een renteherziening. De garantie - en daarmee de lagere hypotheekrente - geldt voor de looptijd van je hypotheek met een maximum van 30 jaar. 


Kosten

Om een hypotheek met NHG af te sluiten, betaal je éénmalig kosten. Deze kosten worden ‘borgtochtprovisie’ genoemd. In 2022 betaal je 0,6% van het hypotheekbedrag om gebruik te maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Hiervoor krijg je wel een lagere rente. Bovendien kun je bepaalde kosten voor het afsluiten van een hypotheek bij de belastingaangifte in aftrek brengen. Ook de borgtochtprovisie van 0,6% is aftrekbaar, waardoor de netto kosten lager zijn. 

Maximaal bedrag voor een hypotheek met NHG

Als je een huis koopt, kun je een hypotheek met NHG afsluiten. Het aankoopbedrag van je huis mag in 2022 maximaal € 355.000,- zijn. Ga je verbouwen? Dan mogen het aankoopbedrag én de verbouwingskosten samen niet meer dan € 355.000,- zijn. Voor het treffen van energiebesparende voorzieningen (EBV) kun je onder voorwaarden tot € 376.300,- lenen, mits het extra bedrag volledig aan EBV wordt besteed.

 

Een hypotheek met NHG is ook mogelijk wanneer je je bestaande hypotheek wil verhogen voor bijvoorbeeld een verbouwing. Je hypotheekadviseur weet of je in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG.