Banner image

Hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die je kunt krijgen bij het afsluiten van een hypotheek. Een hypotheek met NHG geeft je een vangnet als je door omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen. Of als een restschuld overblijft na de verkoop van je huis.

 

Een ander voordeel van een hypotheek met NHG is dat je meestal een lagere hypotheekrente krijgt. Niet alleen bij het afsluiten van de hypotheek, maar ook bij een renteherziening, dus voor de looptijd van je hypotheek. 


Kosten

Om een hypotheek met NHG af te sluiten, betaal je éénmalig kosten. Deze kosten worden ‘borgtochtprovisie’ genoemd. In 2024 betaal je 0,6% van het hypotheekbedrag om gebruik te maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Maar je kunt bepaalde kosten voor het afsluiten van een hypotheek bij de belastingaangifte in aftrek brengen. Ook de borgtochtprovisie van 0,6% is aftrekbaar, waardoor de netto kosten lager zijn. 

Maximaal bedrag voor een hypotheek met NHG

Als je een huis koopt, kun je een hypotheek met NHG afsluiten. Het aankoopbedrag van je huis mag in 2024 maximaal € 435.000,- zijn. Voor een nieuwbouwwoning met energielabel A++++ kun je in 2024 met NHG maximaal € 461.000,- lenen. Voor het nemen van energiebesparende maatregelen kun je onder voorwaarden tot € 461.000,- lenen, mits het extra bedrag volledig aan deze maatregelen wordt besteed.

 

Een hypotheek met NHG is ook mogelijk wanneer je je bestaande hypotheek wil verhogen voor bijvoorbeeld een verbouwing. Vraag je hypotheekadviseur naar de mogelijkheden.