Informatie over onze (digitale) toegankelijkheid

Stel kijkt samen naar een tablet

Wat bedoelen we met toegankelijkheid? 

Voor Woonnu betekent toegankelijkheid dat zoveel mogelijk mensen onze diensten kunnen gebruiken. Ook als je een beperking of handicap hebt. Bijvoorbeeld als je blind of slechtziend bent, niet goed kunt horen of een lichaamsdeel niet goed kunt gebruiken. Met onze diensten bedoelen we bijvoorbeeld de hypotheeklening die wij aanbieden.  

Wat kun je lezen in deze informatie over toegankelijkheid?  

Vanaf 28 juni 2025 moet Woonnu voldoen aan regels over toegankelijkheid. Deze regels gelden alleen voor consumenten. Dat zijn klanten die diensten en producten afsluiten voor eigen gebruik. En niet voor hun beroep of bedrijf.  

In deze informatie leggen we uit welke regels gelden voor toegankelijkheid. En hoe we hier als Woonnu aan voldoen. Nu en in de toekomst. Je leest ook wat je kunt doen als je vindt dat iets niet goed werkt.  

Op onze pagina Toegankelijkheid | Woonnu staat meer informatie over toegankelijkheid. Bijvoorbeeld over welke hulpmiddelen je van ons kunt krijgen. En je kunt altijd contact met ons opnemen als je vragen hebt. Dit kan op de volgende manieren: 

  • Je kunt ons bellen op telefoonnummer 010 242 2370 - keuze 1. 

Deze informatie en de extra informatie op de website kun je ook op papier ontvangen. Neem hiervoor contact met ons op en we sturen het je graag toe.  

Welke regels gelden voor toegankelijkheid? 

Er zijn regels voor banken om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van de diensten en producten die we aanbieden. Deze regels gelden voor alle banken in Europa. De regels gaan over verschillende onderwerpen. Hieronder leggen we uit om welke onderwerpen het gaat en hoe we aan de regels voldoen.  

  • Uitleg geven over onze diensten en producten en hoe je ze kunt gebruiken 
    Een samenvatting hiervan staat verderop in deze informatie. Per dienst en product geven we aan waar je meer informatie kunt vinden. Bijvoorbeeld op onze website. Deze informatie kun je ook altijd bij ons opvragen. Eerder in deze informatie lees je hoe je contact met ons kunt opnemen. 

  • Informatie is op verschillende manieren te vinden en te gebruiken 
    Je kunt onze informatie digitaal vinden en gebruiken via de website of de app. Of op papier als je je bankzaken niet online regelt of ons hierom vraagt. De digitale informatie is zo gemaakt dat deze wordt voorgelezen als je een schermlezer of voiceover gebruikt. Meer informatie over de instellingen die je hiervoor nodig hebt, vind je op deze website Toegankelijkheid | Woonnu. We leggen dit ook graag aan je uit als je contact met ons opneemt.  

  • Informatie is begrijpelijk 
    We schrijven alles zo duidelijk mogelijk op, in begrijpelijke taal. Soms moeten we bepaalde woorden gebruiken. Bijvoorbeeld omdat dit zo in de wet staat. Dan leggen we deze woorden uit, zodat duidelijk is wat we bedoelen.  

  • Onze diensten en producten kun je ook gebruiken als je een zintuig mist 
    We zorgen dat je onze diensten en producten ook kunt gebruiken als je een zintuig mist. Bijvoorbeeld als je niet kunt zien, horen of praten. Dit geldt ook voor de manieren waarop je contact met ons kunt opnemen. We houden ook rekening met mogelijke lichamelijke beperkingen. Zo vragen we je niet om ver te reiken of uit te strekken, veel kracht te zetten of om heel precieze bewegingen met je handen of vingers te maken in het gebruik van onze diensten of producten.  

  • Tekst en foto’s of plaatjes zijn goed zichtbaar of kun je aanpassen  
    We zorgen dat teksten en foto’s of plaatjes goed zichtbaar zijn. Met duidelijke verschillen tussen kleuren en een goed leesbaar lettertype. Zijn de standaard letters of afbeeldingen te klein om ze goed te kunnen zien? Dan zorgen we dat je deze groter kunt maken  op de website. Voor slechtziende of blinde mensen is er een duidelijke tekst opgenomen die omschrijft wat er op de afbeelding te zien is. 

  • Kleuren zijn niet nodig om een dienst of product te gebruiken 
    We zorgen dat je onze diensten en producten kunt gebruiken zonder dat je hiervoor kleuren hoeft te zien. 

  • Uitleg over video, foto’s, plaatjes en geluid  
    Geven we informatie via video, foto’s of plaatjes? Dan leggen we uit wat hierop te zien is. En zorgen we dat dit voorgelezen kan worden door een schermlezer of voiceover. Gebruiken we geluid? Dan zorgen we voor ondertiteling of een beschrijving van de inhoud.  

  • Geen flitsend licht of snel veranderende beelden 
    We gebruiken geen flitsend licht of snel veranderende beelden, zodat je rustig zicht hebt. 

  • Gebruik hulpmiddelen 
    Maak je gebruik van standaard hulpmiddelen? Zoals bijvoorbeeld een schermlezer? Dan zorgen we dat je hiermee website kan gebruiken. Meer informatie hierover vind je op deze website Toegankelijkheid | Woonnu 

  • Privacy en veiligheid staan voorop 
    Gebruik je een hulpmiddel of een speciale functie om onze diensten en producten beter te kunnen gebruiken? Dan zorgen we dat ook dan je privacy en veiligheid goed geregeld is.  

 

Hoe zorgen we dat we blijven voldoen aan de regels voor toegankelijkheid? 

We blijven werken aan het verbeteren van onze diensten en producten. We houden in de gaten of wetgeving verandert. En zorgen dat we op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen. Bijvoorbeeld als er nieuwe hulpmiddelen zijn die om technische aanpassingen vragen. Ook horen we graag van onze klanten hoe ze denken over onze diensten en producten. En of ze deze goed kunnen gebruiken. Hiervoor doen we klantonderzoek. We kijken dan ook naar de wensen van klanten met een beperking of handicap.  

Er wordt gecontroleerd of we als bank voldoen aan de regels voor toegankelijkheid. Dit doet vooral de Autoriteit Financiële Markten (AFM) als belangrijkste toezichthouder. We moeten het ook zelf doorgeven als we vaststellen dat we niet aan een regel voor toegankelijkheid voldoen. En zorgen dat we dit oplossen. We hebben een werkwijze ingericht om te weten of we mogelijk niet aan een regel voldoen. Hiervoor onderzoeken we bijvoorbeeld de klachten en vragen die we van onze klanten ontvangen. En we onderzoeken zelf of onze diensten en producten aan de regels voldoen met verschillende controles. 

We hebben veel stappen gezet om zo toegankelijk mogelijk te zijn

We werken continue verder aan verbeteringen op woonnu.nl en in onze documentatie. 

 

Wat kan ik doen als iets niet goed werkt?  

Helaas gaat er ook weleens iets mis met onze diensten en producten. Of werkt iets niet zo goed als we willen. Kun je iets niet gebruiken? Of vind je dat we het als bank beter kunnen doen? Neem dan contact met ons op. Dit kan op de volgende manieren: 

  • Je kunt ons bellen op telefoonnummer 010 242 2370 - keuze 1. 

 

Goed om te weten

Hiervoor hebben we toegelicht welke regels gelden voor toegankelijkheid en hoe we onze diensten en producten hierop aanpassen. Dit betekent niet dat alle diensten en producten meteen toegankelijk zijn. Dat hoeft ook niet in alle gevallen van de wet. De komende jaren wordt steeds meer toegankelijk gemaakt. Maar vooral grote en kostbare aanpassingen zoals bijvoorbeeld voor geldautomaten vragen meer tijd. Ook betaalautomaten in winkels of op andere plaatsen waar je kunt betalen, zijn nog niet altijd aangepast. Daar is rekening mee gehouden in de regels.

Over welke diensten gaat het? 

Hoe werkt de dienst en welke producten horen hierbij? 

Hypotheek 

Woonnu biedt hypotheken aan. Een hypotheek wordt vaak gebruikt om een woning aan te kopen of te verbouwen. Ook ander doeleinden zijn mogelijk. Een hypotheek is een lening, waarover je maandelijks rente en aflossing moet betalen. Op de einddatum van de hypotheek betaal je het hele bedrag terug. 
Dit kun je op verschillende manieren doen. Je moet kiezen hoe lang de hypotheek loopt. En welk soort hypotheek je wilt. Bijvoorbeeld of je over de hele looptijd elke maand hetzelfde bedrag wilt betalen. Of dat je juist in het begin meer wilt betalen, en aan het eind minder.  
 
Op Woonnu.nl  vind je informatie over hoe een hypotheek werkt, welke mogelijkheden voor terugbetalen er zijn en waar je aan moet denken bij het nemen van een hypotheek..  

Een hypotheek van Woonnu sluit je af via een hypotheekadviseur. Een adviseur bekijkt samen met jou welke mogelijkheden je hebt voor het nemen van een hypotheek. Maar ook welke manier van terugbetalen bij jou past. Zo kies je de soort hypotheek die aansluit bij jouw wensen en mogelijkheden. Je adviseur vraagt de hypotheek aan bij Woonnu. Bij het afsluiten van een hypotheek vraagt de adviseur daarom persoonlijke en financiele informatie bij jou op.  
Ook nadat de hypotheek is gestart, kun je bij de hypotheekadviseur terecht voor advies over de hypotheek,  hulp bij het aanpassen van de hypotheek of het doorgeven van een wijziging. Met de adviseur spreek je af of hij advies geeft of alleen optreedt als tussenpersoon.  
Je kunt de hypotheekadviseur vragen of het contact en de communicatie met de adviseur toegankelijk is voor mensen met een visuele of fysieke beperking. Je kunt ook contact opnemen met ons. 
 
Op Vind een adviseur | Woonnu kun je een onafhankelijk adviseur vinden, bijvoorbeeld iemand dicht bij jou in de buurt.  

Als je een hypotheek bij Woonnu hebt, dan kun je de gegevens over je hypotheek bekijken in je persoonlijke online omgeving Mijnleninginzicht.  Ook kun je er kleine wijzigingen doorgeven. Via Woonnu.nl, en Mijnleninginzicht zijn onze hypotheken toegankelijk voor mensen met een visuele of fysieke beperking.   

We werken hard aan toegankelijkheid voor hypotheken . Nog niet al onze communicatie voldoet nu aan de regels voor toegankelijkheid. We blijven de leesbaarheid en toegankelijkheid continu verbeteren.  
 

Waar kunnen we je mee helpen?

Helaas geen resultaten gevonden.