Benieuwd welke mogelijkheden jij hebt om jouw huis te verduurzamen?
Doe de verduurzamingscheck om te berekenen wat de impact van verduurzamen is op je woningwaarde, energiekosten en CO₂-uitstoot.
Zijn er al maatregelen genomen?
Laat ons weten wat er al verbeterd is aan de woning sinds de bouw. Op die manier kunnen we het resultaat beter afstemmen op jouw huis. Is er na de bouw bijvoorbeeld een CV vervangen of zijn er zonnepanelen geplaatst?
Lees meer knop verwijderen
Welke duurzame maatregelen zijn al uitgevoerd?
Laat ons weten wat er al verbeterd is aan je woning. Selecteer de maatregelen die na de bouw genomen zijn (meerdere opties mogelijk). Bijvoorbeeld een nieuwe CV, of dubbel glas. Als je een maatregel selecteert, kun je in het vervolgscherm meer details aangeven.
Centrale verwarming
Diverse type ketels en warmtepompen die de verwarming en warmwatervoorziening in je huis regelen.
Combiketels verwarmen je huis en verzorgen je warmwatervoorziening. Nieuwere ketels gebruiken warmte efficiënter. Een HR++ cv-ketel verbruikt bijna een kwart minder energie. Daarnaast is de uitstoot van CO2 en stikstofdioxide lager wat ten goede komt aan het milieu.
/duurzame-maatregelen/centrale-verwarming/
HR staat voor Hoog Rendement. Is je combiketel van 1998 of later (dat is heel vaak het geval), dan heb je vrijwel zeker een hr-ketel. Check het typeplaatje of de sticker van Gaskeur.
VR staat voor Verbeterd Rendement. Is je combiketel van vóór 1998, dan heb je waarschijnlijk een VR-ketel.
Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel. In de buurt van je ketel hangt een warmtewisselaar (kleiner dan een cv-ketel). Buiten staat een apparaat dat lijkt op een airco. De warmtepomp werkt op elektriciteit.
Een gaskachel staat los in een of meerdere vertrekken in de woning verwarmt deze kamers afzonderlijk.
Een volledige warmtepomp - lucht heeft de omvang van een hoge koelkast en werkt op elektriciteit. Buiten staat een apparaat dat warmte uit de lucht haalt, het lijkt op een airco. Het is een combi-apparaat: voor verwarming én warm water.
Een volledige warmtepomp - lucht heeft de omvang van een hoge koelkast en werkt op elektriciteit. Buiten staat een apparaat dat warmte uit de lucht haalt, het lijkt op een airco. Het is een combi-apparaat: voor verwarming én warm water.
HR staat voor Hoog Rendement. Is je combiketel van 1998 of later (dat is heel vaak het geval), dan heb je vrijwel zeker een HR-ketel. Check het typeplaatje of de sticker van Gaskeur. Een HR++-ketel is nóg efficiënter dan een HR-ketel omdat er gebruik gemaakt wordt van een zeer energiezuinige pomp. VR staat voor Verbeterd Rendement. Is je combiketel van vóór 1998, dan heb je waarschijnlijk een VR-ketel.
Douche-WTW
Warmteterugwinning haalt warmte uit wegstromend douchewater, en gebruikt die om koud leidingwater te verwarmen.
Een douchewarmteterugwinning haalt warmte uit wegstromend douchewater, en gebruikt die om koud leidingwater voor te verwarmen. Daardoor is er minder energie nodig om het water verder op te warmen naar de temperatuur waarmee je doucht.
/duurzame-maatregelen/douchewarmte-terugwinning/
Dakisolatie
Het dichten van overbodige openingen en het aanbrengen van een isolerende laag.
Een dak zonder isolatie verliest veel warmte en wordt gezien als een van de grootste energieverspillers in huis. Bij dakisolatie dicht je overbodige openingen en wordt een isolerende laag aangebracht. Zo kun je een groot deel van je warmteverlies terugdringen en bespaar je enorm op je energierekening en woon je comfortabeler.
/duurzame-maatregelen/isolatie/#dak
Muurisolatie
Isolerend materiaal aanbrengen in de spouw tussen de buiten- en binnenmuur van je woning.
De ruimte tussen de buitenmuur en de binnenmuur wordt gevuld met isolatiemateriaal (spouwmuurisolatie). Zo ontsnapt er in de winterminder warmte naar buiten en bespaar je gas! In de zomer blijft je huis juist binnen koel en comfortabel.
/duurzame-maatregelen/isolatie/#muur
Slaapkamerraam isolatie
HR++ glas en triple glas i.p.v. enkel of gewoon dubbel glas.
HR++ glas en triple glas isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. De warmte blijft in huis en je energierekening gaat omlaag.
/duurzame-maatregelen/isolatie/#slaap
Vloerisolatie
Isolatie aan de onderzijde van de vloer via de kruipruimte.
Vloerisolatie voorkomt optrekkende kou en vocht uit de bodem. De isolatie zorgt voor een aangenamer klimaat in huis en een stabielere temperatuur waardoor je minder hoeft te verwarmen en dus bespaart op je gasrekening.
/duurzame-maatregelen/isolatie/#vloer
Woonkamerraam isolatie
HR++ glas en triple glas i.p.v. enkel of gewoon dubbel glas.
HR++ glas en triple glas isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. De warmte blijft in huis en je energierekening gaat omlaag.
/duurzame-maatregelen/isolatie/#slaap
Ventilatie
Ventilatie met mechanische afvoer, balansventilatie hele woning met WTW of vraaggestuurde ventilatie i.p.v. natuurlijke ventilatie.
Schone lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Daarvoor is ventilatie nodig, de aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht. Er zijn diverse opties. Klik op de i-tjes om te lezen hoe je de opties in je huis kunt herkennen.
/duurzame-maatregelen/ventilatie/
Bij natuurlijke ventilatie komt frisse lucht via (klep)ramen en roosters binnen. De afvoer van lucht gaat met luchtkanalen door het dak (bijvoorbeeld vanaf de wc). De lucht stroomt 'vanzelf' door de afvoer (onder invloed van wind en temperatuur). Tot ongeveer 1980 werden huizen gebouwd met natuurlijke ventilatie. Daarna werden mechanische ventilatiesystemen gangbaar.
Bij mechanische afvoer gaat de afvoer van lucht met behulp van een continu werkende ventilatie-unit met een elektrische ventilator. Deze unit hangt meestal in dezelfde ruimte als je cv-ketel. De frisse lucht komt via roosters in woon- en slaapkamers binnen. Je herkent ventilatie met mechanische afvoer ook aan 'ventielen' in het plafond (keuken, badkamer, wc). Slangen gaan naar de ventilatie-unit. Er zijn twee buizen of slangen op aangesloten, één waarmee de afvoerlucht de unit in gaat en één waar de afvoerlucht van de unit door het dak naar buiten gaat. In de keuken of badkamer zit een schakelaar met meerdere standen (1-2-3, of 1-2).
Bij balansventilatie voor de hele woning gaat de afvoer én de aanvoer van lucht mechanisch met behulp van een continu werkende ventilatie-unit met twee elektrische ventilatoren (één voor de aanvoer van lucht, en één voor de afvoer). Frisse lucht wordt aangevoerd met ventielen in de plafonds van de woonkamer en de slaapkamers. De afvoer van lucht gaat met ventielen in de badkamer, keuken en toilet. De ventielen komen uit op kanalen die van en naar de ventilatie-unit leiden. Op de ventilatie-unit (die vaak bij de cv-ketel hangt) zijn vier buizen of slangen aangesloten. Het systeem wordt vanaf ongeveer 2000 toegepast, maar niet standaard in alle nieuwbouwhuizen. Het is een energiezuinig systeem omdat warmte van de afvoerlucht wordt hergebruikt (WTW - warmteterugwinning).
Een ventilatie-unit per kamer is een apparaat in de muur of onder het raam. Deze unit voert in één ruimte direct verse buitenlucht aan en gebruikte lucht af. WTW staat voor warmteterugwinning: de warme lucht uit de kamer warmt de binnenkomende frisse lucht alvast op. Een ventilatie-unit in de gevel kan in één of meerdere vertrekken worden toegepast, meestal is dat in de woonkamer en/of slaapkamer(s). De rest van het huis wordt dan geventileerd door natuurlijke ventilatie of met een mechanische afvoerunit.
Bij vraaggestuurde ventilatie gaat de afvoer van lucht via 'ventielen' in het plafond van keuken, badkamer en wc. Slangen gaan naar een ventilatie-unit. Dit is een apparaat dat voor de afvoer van lucht zorgt. Deze unit hangt meestal in dezelfde ruimte als je cv-ketel. De verse lucht komt binnen via roosters bij de ramen. Bij dit systeem meten CO2-sensoren de luchtkwaliteit in verschillende vertrekken. Via elektronische aansturing kan de ventilatie-unit dan meer of minder lucht afvoeren. Hierdoor wordt altijd de optimale hoeveelheid geventileerd: niet te veel en niet te weinig.
Zonnepanelen
Zonnepanelen zetten zonlicht om naar stroom. Deze stroom kun je zelf gebruiken of terug leveren aan het net.
Zonnepanelen zetten zonlicht om naar stroom. Deze stroom kun je zelf gebruiken en hoef je niet meer af te nemen van je energie-maatschappij. Zo bespaar je op je energierekening! Bijkomende voordelen zijn het genereren van minder CO2₂-uitstoot, een hogere woningwaarde én een relatief korte terugverdientijd.
/duurzame-maatregelen/zonnepanelen/
Een indicatie wat het verduurzamen van jouw huis je op kan leveren
Deze grafiek geeft je een indicatie van de tijd die nodig is om je duurzame investering terug te verdienen. Daarnaast zie je hoeveel je kunt besparen op je hypotheeklasten door het rentevoordeel van Woonnu en een indicatie van de besparing op je energierekening.
Bekijk de tabbladen voor een gedetailleerde uitleg van elk item.
Investering naar {{labelPotential}}-label
Dit is een indicatie van de éénmalige investering om je huis te verduurzamen naar label {{labelPotential}}.
Bekijk in het overzicht hiernaast welke duurzame maatregelen aanbevolen worden om jouw huis naar label A te brengen.
Duurzame maatregelen kun je in veel gevallen mee financieren in je hypotheek. Bij Woonnu tot 106% van de waarde van de woning. Bespreek de mogelijkheden met je adviseur.
Dit is een modelwaardige berekening, de werkelijkheid kan hiervan afwijken. Voor een offerte op maat kun je onze verduurzamingspartner Susteen langs laten komen.
Rentevoordeel
Woonnu beloont je met een rentekorting van 0,10% voor energielabel B, 0,20% voor label A en 0,25% voor een nul-op-de-meter woning! Voer je de duurzame maatregelen door en bereikt je energielabel {{labelPotential}}, dan krijg je vanaf dat moment maandelijks, tijdens de hele looptijd van de hypotheek een rentekorting.
Die rentekorting is voor jou gemiddeld {{averageRateDiscount}} per maand. Deze korting is berekend door de gegevens die je hebt ingevuld, en onze uitgangspunten. Hier zie je een overzicht:
- Annuïtaire hypotheek
- Hoofdsom: {{loan}}
- Looptijd 30 jaar
- 10 jaar rentevaste periode
- Rentetarief: {{interest}}% (gelijkblijvende rente gedurende de hele looptijd)
- Label verbetering van {{labelCurrent}} naar {{labelPotential}}
- Tariefklasse 't/m 90% marktwaarde'
- Geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
- Het betreft bruto bedragen
Let op: we tonen de korting voor de eerste maand. Omdat het een annuïteit is verandert het bedrag dat je aan rente betaalt elke maand. Je adviseur kan voor je uitrekenen wat dit in jouw geval exact betekent.
Terugverdientijd
De terugverdientijd geeft een indicatie van de tijd die nodig is om je duurzame investering terug te verdienen.
In deze berekening wordt de (bruto)investering voor het behalen van label A afgetrokken van de verwachte waardestijging van de woning. Het resultaat wordt gedeeld door de maandelijkse (bruto) rentekorting die je van Woonnu ontvangt op basis van je energielabel. Zo weet je na hoeveel maanden je geld gaat besparen.
In de terugverdientijd zijn niet alle besparingen over de hele levensduur van je hypotheek meegenomen. Er wordt alleen gerekend tot het moment dat je de investering terugverdiend hebt.
De besparing op je maandelijkse energiekosten is een bijkomend voordeel, evenals een verminderde CO₂-uitstoot van je huis.
Waardestijging van de woning
Het investeren in duurzame maatregelen wordt in Nederland vaak gezien als een pré. In veel regio's vertaalt dit zich terug in een hogere waarde van de woning.
Voor deze berekening hebben we gebruik gemaakt van het model van Altum.ai, een specialist in data-gedreven vastgoedinzichten.
Die berekenen de stijging van de woningwaarde nadat het energielabel gestegen is. Wil je weten hoe het vastgoedmodel van Altum AI werkt, raadpleeg dan https://altum.ai/ecowaarde/.
Dit betreft een rekenmodel, de werkelijkheid kan hiervan afwijken gezien de fluctuaties in de Nederlandse woningmarkt.
Besparing op energiekosten
Duurzame maatregelen die je treft leveren je maandelijks voordeel op. Deze berekening is gebaseerd op een gemiddelde opbrengst van een duurzame maatregel (bijv. zonnepanelen) en wat de bijdrage daarvan is aan het verminderen van je energierekening.
let op: dit is een inschatting. De werkelijke besparing is erg afhankelijk van jouw verbruik en gedrag. Ben je de hele dag thuis, dan zal je besparing waarschijnlijk hoger zijn dan als je niet veel thuis bent en dus minder energie verbruikt.
Omdat de besparing op de energiekosten minder zekerheid geeft, rekenen we die niet mee in je terugverdientijd. Het is dus een bonus bovenop de rentekorting.
Verminderde CO₂-uitstoot
Door duurzame maatregelen te treffen draag je je steentje bij aan het milieu. Je CO₂-uitstoot kan verminderen en de hier gegeven indicatie is gebaseerd op het verbruik volgens RVO modelwaarden. Voor meer informatie raadpleeg www.rvo.nl of https://altum.ai/ .