Ventilatie

Terwijl je in je huis leeft, werkt en slaapt raakt de binnenlucht vervuild door het ademen, koken, de was drogen, de spullen die erin staan, etc. Vieze lucht in huis is slecht voor je gezondheid en moet dus continu ververst worden. Hoeveel verse lucht er in je huis nodig is hangt af van de vervuiling en van hoeveel mensen en huisdieren er binnen zijn. In de meeste woningen is de ventilatie helaas niet goed genoeg. In veel huizen is er meer fijnstof aanwezig dan buiten en in 1 van de 10 woningen is zelfs sprake van schimmel. Goed ventileren is dus heel belangrijk voor gezonde lucht in jouw huis. Als je je huis wilt verduurzamen is het verstandig om dus meteen naar de ventilatie te kijken. Maar let op: luchten is niet hetzelfde als ventileren!

 

Verschil tussen luchten en ventileren

Luchten is het in korte tijd afvoeren van vervuilde binnenlucht. Bijvoorbeeld na het koken, door de ramen tegenover elkaar open te zetten. Zo wordt vieze lucht snel ververst. Je kunt hierbij het beste de verwarming uitzetten in de kamer die je lucht. Anders zal de CV-ketel onnodig aanslaan om de kamer te verwarmen.

Luchten is geen vervanging van ventileren. Ventileren doe je namelijk continu, 24 uur per dag, het hele jaar door. Bij een goede ventilatie is er een continue luchtstroom waarbij vervuilde lucht in je woning wordt vervangen door schone buitenlucht. Ook worden tegelijkertijd het teveel aan vocht, eventuele (giftige) stoffen en geuren afgevoerd.

Verschillende vormen van ventilatie

Ventileren kan op een natuurlijke manier door roosters en open raampjes in je huis. Dan worden er geen ventilatoren gebruikt. Je kunt je huis ook hybride, mechanisch of gebalanceerd ventileren.

Een hybride systeem schakelt de ventilator in zodra natuurlijke ventilatie onvoldoende is. De kwaliteit van de lucht in huis is bij dit systeem helaas redelijk tot slecht.

Het ventilatiesysteem dat het meest voorkomt in huizen is mechanische afzuiging, zoals ventilatieroosters in ramen en luchtafvoerroosters in de verschillende ruimtes. Deze roosters zijn verbonden met een ventilatie-unit. Zo is de luchtverversing en de luchtafvoer geregeld.

Maar om je huis echt te kunnen klimatiseren heb je een gebalanceerde ventilatie nodig. Hierbij verwarmt, koelt of ontvochtigt een luchtbehandelingskast de ventilatielucht. De ventilatielucht wordt dan mechanisch aan- en afgevoerd.

 

Energie besparen tijdens het ventileren

Je huis goed ventileren kost energie, maar is nodig voor een gezond leefklimaat. Wel kun je bij het goed ventileren van je huis energie besparen. Bij voorbeeld door het aanbrengen van zelfregulerende roosters, een ventilatie-unit met warmteterugwinning of door de hoeveelheid ventilatielucht te beperken en alleen te ventileren waar het nodig is.

 

Wil je weten welke manier van ventileren in jouw huis aanwezig is en of je hierin nog kunt verduurzamen? Dan is de ventilatiecheck met tips specifiek voor jouw huis van Milieu Centraal een handige tool.